ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο επίκεντρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού οι χορηγήσεις δανείων του τελευταίου 40ημέρου

Στο επίκεντρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού οι χορηγήσεις δανείων του τελευταίου 40ημέρου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο στόχαστρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αναμένεται να μπουν οι χορηγήσεις δανείων των ελληνικών τραπεζών του τελευταίου 40ημέρου μετά από καταγγελίες ότι συγκεκριμένες τράπεζες παρείχαν «μετοχοδάνεια» σε πελάτες τους για να μετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τα μετοχοδάνεια είναι δάνεια που χορηγούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα σε φυσικά και άλλα πρόσωπα, ώστε να αγοράσουν μετοχές, συμμετέχοντας σε αυξήσεις κεφαλαίου. Το ενέχυρο των δανείων αυτών είναι οι ίδιες οι μετοχές που αποκτά ο δανειολήπτης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προσφέρονται και άλλες εγγυήσεις για τη λήψη της χρηματοδότησης.

Τα μετοχοδάνεια ήταν μια διαδιδομένη πρακτική του παρελθόντος που οδήγησε όμως τις τράπεζες στο να αναλάβουν αυξημένες προβλέψεις. Ήδη προ τριετίας η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από τις τράπεζες να διενεργήσουν πρόβλεψη για το 100% των μετοχοδανείων που έχουν συνάψει.

Δηλαδή, αν μια τράπεζα είχε χορηγήσει δάνεια π.χ. 100 εκατ. ευρώ με ενέχυρο μετοχές, της είχε ζητηθεί πρόβλεψη για περίπου το σύνολο του ποσού. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές η αξία των ενεχύρων (collaterals) μειωνόταν διαρκώς, καθώς λόγω της πτώσης του χρηματιστηρίου υποχωρούσε η αξία των μετοχών. Ο δανειολήπτης στην περίπτωση αυτή πρόσθετε στις εγγυήσεις νέες μετοχές ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και ο SSM δέχθηκαν καταγγελίες ότι οι διοικήσεις κάποιων ελληνικών τραπεζών προχώρησαν στη χορήγηση μετοχοδανείων για να καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, η αξία των ενεχύρων των οποίων απομειώθηκε σημαντικά ήδη από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών τους στο ΧΑΑ.

Για να διασταυρώσουν την εγκυρότητα των πληροφοριών αυτών οι εποπτικές αρχές θα εξετάσουν αναλυτικά όλα τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες τις τελευταίες 40 ημέρες, αλλά και την εξέλιξη του λόγου δανείων προς καταθέσεων.

Σημειώνεται πως το Οκτώβριο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα από τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε σε -1,6%, από -1,5% το Σεπτέμβριο. Η δε μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 412 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 293 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Αν τον Νοέμβριο η εικόνα αυτή αλλάξει σημαντικά αυτό θα καταδείξει ότι οι καταγγελίες περί μετοχοδανείων είχαν βάση. Για τα δε δάνεια αυτά οι τράπεζες που τα χορήγησαν θα κληθούν να λάβουν νέες αυξημένες προβλέψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ