ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις ευθύνες του ορκωτού ελεγκτή της Folli Follie αναδεικνύει το υπουργείο Οικονομίας

Τις ευθύνες του ορκωτού ελεγκτή της Folli Follie αναδεικνύει το υπουργείο Οικονομίας
facebook

Τις ευθύνες της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών ECOVIS VNT και του ορκωτού ελεγκτή Γιώργου Βαρθαλίτη που υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie χωρίς καμία επιφύλαξη αναδεικνύει η Γενική Διεύθυνση Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε απάντηση που έδωσε για την υπόθεση της Folli στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Απαντώντας σε ερώτησή των βουλευτών της ΔΗΣΥ Γ. Κουτσούκο, Ο. Κωνσταντινόπουλο και Β. Κεγκέρογλου σχετικά με τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης και την καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Δημοσίου στην υπόθεση της Folli το υπουργείο Οικονομίας τοποθετήθηκε μέσω της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, απάντησε πως «από την έκθεση ελέγχου επί των εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2016 του αρμόδιου ορκωτού ελεγκτή λογιστή δεν προκύπτουν παρατηρήσεις». Με τον τρόπο αυτό μετέθεσε το βάρος των ευθυνών στον ορκωτό που δεν εντόπισε τα κακώς κείμενα, ώστε στη συνέχεια να επιληφθούν της κατάστασης οι αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές.

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι με το νόμο 4548/2018 έγινε μια σημαντική αναμόρφωση του δικαίου ανωνύμων εταιρειών με στόχο μεταξύ άλλων να αντιμετωπιστούν στο μέλλον θέματα όπως αυτό της Folli Follie. Η αλλαγή αυτή προβλέπει πως με στόχο πάντα την προστασία των μετοχών και των πιστωτών της οι ετήσιες ενοποιημένες καταστάσεις θα εγκρίνονται από την γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που της συνέταξε. Στη βάση της απάντησης του υπουργείου Οικονομίας αποκτά ειδικό ενδιαφέρον το πώς θα χειριστεί την ECOVIS VNT η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), η οποία είναι αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις στους ορκωτούς για λάθη και παραλείψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ