ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

InvestGR FORUM: Η πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που γίνεται «θεσμός»

InvestGR FORUM: Η πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που γίνεται «θεσμός»

Το μείζον θέμα της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, για δεύτερη φορά μέσα λίγους μήνες. Αφορμή αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση ένα FORUM το οποίο, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να εξελιχθεί σε «θεσμό» για τα ελληνικά δεδομένα: Το InvestGR FORUM Foreign Investments in Greece.

Τον περασμένο Ιούλιο το 1st InvestGR FORUM 2018 Foreign Investments in Greece «τάραξε τα νερά» στα ΜΜΕ και τους κόλπους των στελεχών των ξένων πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα με όλα όσα ειπώθηκαν και παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές και τα πάνελ συζητήσεων.

Ενόψει, λοιπόν, του 2nd InvestGR FORUM 2019 που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου 2019 στο ξενοδοχείο Hilton, το CNN Greece μίλησε με τον Ανδρέα Γιαννόπουλο, ιδρυτή της Public Affairs & Networks και του InvestGR Foreign Investments in Greece ο οποίος -μεταξύ άλλων-αναφέρθηκε εκτενώς στους συντελεστές αυτής της ομολογουμένως μεγάλης επιτυχίας.

Στο πρώτο συνέδριο «ειπώθηκαν αλήθειες…»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο «η επιτυχία του καινοφανούς αυτού εγχειρήματος ήταν μάλλον πλήρης», αν κρίνει κάποιος από τα σχόλια των συμμετεχόντων, αλλά και από την ευρεία δημοσιότητα που τροφοδότησε το 1st InvestGR FORUM 2018.

Όπως υπογράμμισε, «έξι πάνελ συζητήσεων και 33 διακεκριμένοι ομιλητές (πολιτικοί, επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών, ακαδημαϊκοί και ειδικοί) έθεσαν "τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων” ως προς τις βασικές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν τη λήψη μιας επενδυτικής απόφασης». Κατά τον ιδρυτή του InvestGR FORUM, ειπώθηκαν αλήθειες, υπήρξαν τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, αλλά και βγήκαν και ειδήσεις. «Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι σχεδόν έως σήμερα υπάρχουν ακόμη αναφορές στον Τύπο στα όσα ελέχθησαν και παρουσιάστηκαν στο 1st InvestGR FORUM 2018», σημείωσε.

2

Τι κάνει, τελικά, το InvestGR FORUM να διαφέρει;

Όσον αφορά στα στοιχεία που κάνουν το InvestGR FORUM να διαφέρει από άλλα events, ο Γιαννόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην υψηλή ποιότητα των ομιλητών και τη σύνθεση του ακροατηρίου.

«Αν και ο κίνδυνος είναι προφανής “να ευλογήσουμε τα γένια μας”, θα περιοριστώ, αφενός, να σας μεταφέρω τα θετικότατα σχόλια των παρισταμένων, από όλες τις πλευρές: Και των εταιρειών, και των πολιτικών, και των ακαδημαϊκών και ειδικών. Θα προσέθετα δε και των ΜΜΕ. Όλοι αυτοί μίλησαν για την υψηλή ποιότητα των ομιλητών και, αφετέρου, για τη σύνθεση του ακροατηρίου, που αποτελούνταν από επικεφαλής και ανώτερα στελέχη μεγάλων εταιρειών» τόνισε.

«Καθόσον μας αφορά ως οργανωτές, αποστείλαμε την Πρωτοβουλία για τις Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα -η οποία βασίστηκε στις συνεισφορές των ίδιων των εταιρειών ως προς το δέον γενέσθαι για να βελτιωθεί το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την επιστημονική επιμέλειά της οποίας είχε ο Καθηγητής, κ. Γιώργος Παγουλάτος- στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής, σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, στην Ε.Ε. και, φυσικά, στα ΜΜΕ», πρόσθεσε ο ιδρυτής του InvestGR FORUM, εκφράζοντας την άποψη ότι «τελικά, και παρά την κατεστημένη αντίληψη, κάτι μένει…».

Σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής από μεγάλες εταιρείες

Σε ό,τι έχει να κάνει με το νέο 2nd InvestGR FORUM που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο και ερωτηθείς σχετικά με τις θεματικές του 2nd InvestGR FORUM 2019 Foreign Investments in Greece, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε πως η θεματική θα είναι πάντοτε η ίδια, δηλαδή «η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι φέτος θα υπάρχουν τρία θεματικά πάνελ για τις επενδύσεις στους κλάδους της Ενέργειας, του Τουρισμού και της Ψηφιακής Οικονομίας και Καινοτομίας και μάλιστα, όπως αποκάλυψε, ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής τους.

«Το έχουμε ανακοινώσει και εργαζόμαστε να το κάνουμε πράξη: το InvestGR FORUM Foreign Investments in Greece προορίζεται να καταστεί “θεσμός” και αυτό ήδη προετοιμάζουμε από τώρα. Ξεκινώ με την ημερομηνία: 11 Ιουνίου 2019, πάντοτε στο ξενοδοχείο HILTON. Αυτή τη φορά ζητήσαμε μεγαλύτερη χωρητικότητα…», είπε ακόμη.

Θα υπάρξει και νέα έρευνα για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού;

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει αν στο 2nd InvestGR FORUM 2019 σκοπεύει να παρουσιάσει και κάποια έρευνα -όπως εκείνη της Metron Analysis για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού που υπήρξε στο 1st InvestGR FORUM 2018- ο κ. Γιαννόπουλος απάντησε θετικά, σημειώνοντας πως η έρευνα αυτή θα επαναληφθεί και στο φετινό FORUM και μάλιστα, θα έχει πολλαπλάσιο ενδιαφέρον. Γιατί; Διότι θα έχει στοιχεία πια βαρομέτρου, δηλαδή συγκρίσεων με τα αντίστοιχα περσινά ευρήματα.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στην έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο FORUM τον περασμένο Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά: «Η έρευνα αυτή εξέπληξε πολλούς. Καταρχάς, εμάς τους ίδιους, ακόμη και τους ίδιους τους αναλυτές, για τον εντυπωσιακό αριθμό επικεφαλής ξένων πολυεθνικών που ανταποκρίθηκαν και απάντησαν στο ερωτηματολόγιο. Κυρίως, όμως, για τα ευρήματά της, στα οποία αποτυπώθηκε, εν τέλει, η αγωνία των στελεχών να συμβάλουν, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να τοποθετηθεί στον χάρτη των πιθανών επενδυτικών προορισμών των μητρικών τους εταιρειών».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, «η έρευνα αυτή θα επαναληφθεί και στο 2nd InvestGR FORUM 2019 και θα έχει φυσικά πολλαπλάσιο ενδιαφέρον, μιας και θα έχει στοιχεία πια βαρομέτρου, δηλαδή συγκρίσεων με τα αντίστοιχα περσινά ευρήματα. Είμαι δε βέβαιος ότι το πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή του Στράτου Φαναρά και CEOs που θα σχολιάσουν αυτά τα ευρήματα, θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της ημέρας».

Ποια είναι η προσέγγιση θεσμικών φορέων απέναντι στο FORUM

Τι ανέφερε, όμως, ο κ. Γιαννόπουλος σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση και την προσέγγιση των θεσμικών φορέων απέναντι στο εν λόγω εγχείρημα; Τι απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προσπάθειά του να εδραιώσει μια πλατφόρμα διαλόγου, σε ετήσια βάση, ως προς τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) και την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού;

Για τον ιδρυτή του «InvestGR FORUM Foreign Investments in Greece», η αντιμετώπιση απέναντι στην προσπάθεια του είναι «θερμή και απολύτως υποστηρικτική» και, μάλιστα, «από όλες τις πλευρές». Όπως τόνισε, «δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι φορείς όπως η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έσπευσαν κυριολεκτικώς να μας παράσχουν την υποστήριξη και την αιγίδα τους».

3

Το 2nd InvestGR FORUM 2019 είναι γεγονός και η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού αναμένεται να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο. Το σίγουρο είναι πως αυτή η ξεχωριστή πρωτοβουλία για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας εξελίσσεται σε έναν θεσμό που «ταράζει τα νερά» σε πολλούς τομείς και κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα του σήμερα.