ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ευρωπαϊκή αγορά φθάνει η νέα γενιά του IQOS

Στην ευρωπαϊκή αγορά φθάνει η νέα γενιά του IQOS

Την μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία που έχει σημειώσει και στην ευρωπαϊκή αγορά το IQOS επιδιώκει να συνεχίσει η Philip Morris International με την 3η γενιά του πρωτοποριακού προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, η εμπορική διάθεση της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται να το δούμε αρκετά σύντομα.

Μία από τις πρώτες χώρες που λανσαρίστηκαν τα νέα IQOS 3 και IQOS 3 Multi είναι η Γερμανία όπου η PMI γιόρτασε την έναρξη της εμπορικής διάθεσης με μία μεγάλη εκδήλωση στο Αμβούργο, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τον Jason Derulo, ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής αυτή τη στιγμή.

Η νέα γενιά του IQOS αποτελείται από 2 προϊόντα, το IQOS 3 και το IQΟS 3 Multi, με το δεύτερο να αποτελεί μία εντελώς νέα πρόταση. Το IQOS 3 έρχεται με νέο, πιο compact και όμορφο σχεδιασμό καθώς και αρκετές βελτιώσεις όσον αφορά την εμπειρία χρήσης σε τομείς όπως είναι η διαδικασία φόρτισης. Το IQOS 3 Multi έχει ως βασική διαφοροποίηση ότι δεν χρειάζεται συνεχής φόρτιση της συσκευής που τοποθετούνται οι ράβδοι καπνού. Και και τα δύο προϊόντα διατηρούν την γεύση και τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Σύμφωνα με την PMI, οι νέες εκδόσεις έχουν στόχο να ενθαρρύνουν όλο και περισσότερους καπνιστές να στραφούν σε αυτές, προς όφελος της υγείας τους, της δημόσιας υγείας, και, τελικά, της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η PMI, το IQOS κυκλοφορεί σε 38 χώρες και οι χρήστες του έχουν ξεπεράσει τα 8,6 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, η διάθεση του ξεκίνησε το 2016 και το μερίδιο αγοράς του όσον αφορά στα καπνικά προϊόντα εκτιμάται ότι ξεπερνά πλέον στο 4,3% (από 1,7% πριν περίπου ένα χρόνο), ενώ στην Αθήνα ξεπερνά το 6,3%, ενώ περισσότεροι από 100.000 καπνιστές έχουν αφήσει το τσιγάρο κι έχουν στραφεί αποκλειστικά στο IQOS. Σήμερα υπάρχουν 27 καταστήματα IQOS σε όλη την Ελλάδα, ενώ το προϊόν διατίθεται και μέσα από 49 καταστήματα Public. Σημειωτέον ακόμη πως η Παπαστράτος (θυγατρική εταιρεία της ΡΜΙ) έχει προχωρήσει σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού (HEETS).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το IQOS έχει αποσπάσει σημαντικά μερίδια και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές πλην της Ελλάδας. Στην Ιταλία είναι στο 1,9% (από 0,8% πριν από ένα χρόνο), στη Γερμανία στο 0,5% (από 0,2%) και στη Ρωσία μέσα σε ένα χρόνο διάθεσης έφθασε στο 1,1%. Τα υψηλότερα μερίδια, πάντως, εντοπίζονται στην Ασία όπου στην Ιαπωνία είναι στο 15,2% και στη Νότια Κορέα στο 8,1%.

Σημειωτέον πως το IQOS είναι ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον. Αποτελείται από τη συσκευή και από τις αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού. Βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία «HEAT-NOT BURN», αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού, αντίθετα με την καύση του καπνού στα συμβατικά καπνικά προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το IQOS να θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές, χωρίς ο καπνός να καίγεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ