ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ένα «βήμα» πιο κοντά στην εξάλειψη της Χρόνιας Ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Ένα «βήμα» πιο κοντά στην εξάλειψη της Χρόνιας Ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, τα ποσοστά της ηπατίτιδας είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα διεθνή ανάλυση για την εξάπλωση της νόσου, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό γαστρεντερολογίας και ηπατολογίας «The Lancet Gastroenterology & Hepatology», περίπου 292 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) παγκοσμίως. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι μόνο ένας στους 20 (ποσοστό 5%) έχει υποβληθεί σε θεραπεία…

Όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του 2016, οι διαγνωσμένοι με ηπατίτιδα Β ανέρχονται σε 83.635, ενώ οι 1.800 ήταν νέα περιστατικά εκείνου του έτους. Περίπου οι μισοί πληρούσαν τις προϋποθέσεις για θεραπεία, αλλά μόνο οι 23.249 έχουν λάβει την κατάλληλη αγωγή...

Όλα τα παραπάνω δεδομένα προβληματίζουν σχετικά με τη λοίμωξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές, που κάποιοι οδηγούνται στον θάνατο, από ασθένειες του ήπατος σχετικές με την ηπατίτιδα Β.

Το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος είναι η ενημέρωση, ενώ το «κλειδί» για την καταπολέμηση είναι η διάγνωσή της. Παρόλα αυτά, πολλές φορές, όπως αποδεικνύουν και τα ποσοστά, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εγκαίρως, καθώς η νόσος που χαρακτηρίζεται «σιωπηλή», μεταδίδεται χωρίς έντονα συμπτώματα και μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια.

Οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς ο ιός μεταδίδεται μέσω αντικειμένων με μολυσμένο αίμα, όπως είναι οι σύριγγες και τα ξυραφάκια. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης» για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των HCV, HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα. Αυτά, υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου. Έτσι, δεν θα παραμένουν ασφαλείς μόνο οι χρήστες, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης.

«Αριστοτέλης» και «Αλέξανδρος» δύο προγράμματα για την εξάλειψη της νόσου

Στοχεύοντας στο παραπάνω, η εταιρεία Gilead Sciences Hellas προσπαθεί να μας ενημερώσει, να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κινητοποιήσει γύρω από το ζήτημα. Μάλιστα, προχωράει ένα βήμα παρακάτω, με προγράμματα για την εξάλειψη της Χρόνιας Ηπατίτιδας στην Ελλάδα. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» στην περιοχή της Αθήνας, το οποίο υποστήριξε οικονομικά, καθώς και για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο πρόκειται να χρηματοδοτήσει.

Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα, η βιοφαρμακευτική εταιρεία σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΗΠΑΤΟΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», έχει διαθέσει περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα έρευνας, καταγραφής, ελέγχου και αντιμετώπισης της νόσου, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

2

Έτσι, βοήθησε περισσότερους από 6.700 ασθενείς να γνωρίσουν την κατάσταση της υγείας του ήπατός τους και υποστήριξε τη διαχείριση της νόσου σε περισσότερους από 4.700 ασθενείς. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 7.000 εξετάσεις για την ηπατίτιδα Β και C. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων στις φύλακες Κορυδαλλού και Πάτρας, που στηρίζει η εταιρεία Gilead, περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον.

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία όμως δεν σταματάει να προσπαθεί για την καταπολέμηση του προβλήματος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον Γενικό Διευθυντή της Gilead Sciences Hellas, Σάββα Χαραλαμπίδη, ο οποίος ανέφερε ότι, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα, την ενημέρωση και τον έλεγχο του πληθυσμού. Έτσι, βοηθάει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας με τον δικό της τρόπο, μέσα από ενέργειες που έχουν σημαντικά οφέλη για όλους μας.