ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η βράβευση στην ΕΥΔΑΠ και η διημερίδα ανταλλαγής δεδομένων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών νερού

Η βράβευση στην ΕΥΔΑΠ και η διημερίδα ανταλλαγής δεδομένων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών νερού

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις υπηρεσίες του νερού σήμερα; Τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των πρακτικών μας σε ό,τι αφορά στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης; Υπάρχουν, άραγε, τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες αυτές, απολαμβάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και παράλληλα, προστατεύοντας το περιβάλλον;

Τις απαντήσεις στα ομολογουμένως κρίσιμα αυτά ερωτήματα θέλησαν να δώσουν οι 90 εκπρόσωποι των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης από 20 χώρες του κόσμου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα για τη διημερίδα που φιλοξένησε η ΕΥΔΑΠ σε συνδιοργάνωση με το European Benchmarking Cooperation (EBC).

Το ετήσιο συνέδριο του European Benchmarking Cooperation, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, έδωσε την ευκαιρία να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό: Το νερό, με θεματική «Turning Data to Solutions-Improving water services with the power of performance data».

2 copy

Η αναγνώριση της ΕΥΔΑΠ

Στόχος του EBC, δηλαδή του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης, (στον οποίον συμμετέχουν εταιρείες από πολλές χώρες, με την ΕΥΔΑΠ να αποτελεί τη μοναδική ελληνική συμμετοχή) είναι η θέσπιση αντικειμενικών δεικτών λειτουργικής απόδοσης, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που προσφέρονται σήμερα.

Το πλέον ενδιαφέρον -για εμάς- στοιχείο σε ό,τι αφορά στο ετήσιο Συνέδριο του EBC, βέβαια, σχετίζεται με τη βράβευση της ΕΥΔΑΠ. Διότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, απονεμήθηκε στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας το ειδικό σύμβολο ποιότητας benchmarking (2Star Certificate).

3

Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση, η οποία δίνεται σε οργανισμούς οι οποίοι εργάζονται σοβαρά και με υπευθυνότητα για τη βελτίωση των πρακτικών και των υπηρεσιών τους και αποτελεί ουσιαστικά μια σημαντική αναγνώριση για τη σταθερή συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο πρόγραμμα του EBC -αφού λαμβάνει μέρος σε αυτό από το 2013. Όταν, άλλωστε, οι πρακτικές αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που χρησιμοποιείται το νερό μας, τότε σίγουρα γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία της εν λόγω διάκρισης.

4 copy

Η σημασία της ανταλλαγής δεδομένων

Ποια είναι, όμως, τα προεξέχοντα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν στις 15 και 16 Νοεμβρίου και γιατί έχουν μεγάλη σημασία εν έτει 2018;

Ο τίτλος του συνεδρίου του EBC, είναι από μόνος του αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά στη σημασία του διότι αφορά ουσιαστικά στο πώς αντιμετωπίζουμε πλέον το νερό και τι κάνουμε για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των πρακτικών που ακολουθούνται σχετικά με το πολύτιμο αυτό αγαθό.

«Turning Data to Solutions-Improving water services with the power of performance data». Το στοιχείο-«κλειδί» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα δεδομένα που έχουν οι σύγχρονες εταιρίες στη διάθεσή τους και το πώς τα χρησιμοποιούν προκειμένου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μέσα σε ένα περιβάλλον διαφάνειας και χάρη στην ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών, οι εταιρείες και οι οργανισμοί αυτοί μπορούν σήμερα να εξελίσσονται και να ανταλλάσσουν πολύτιμη τεχνογνωσία. Αυτό σημαίνει πως οι πληροφορίες και τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας για το νερό, μπορούν πλέον να μας δώσουν τις λύσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της Ευρώπης.

Αυτός είναι ο λόγος που εταιρείες από πολλές χώρες του κόσμου -μεταξύ των οποίων και η ΕΥΔΑΠ- συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του EBC, βασικός στόχος του οποίου είναι η συλλογή πρωτογενών στοιχείων τα οποία και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των δεικτών απόδοσης κάθε εταιρείας -πάντα με βάση με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

5 copy

Πολύτιμες συζητήσεις με γνώμονα το «αύριο»

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου, λοιπόν, οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ είχαν ενεργή συμμετοχή στην αποστολή πρωτογενών στοιχείων για την τελευταία τριετία, ενώ την ίδια ώρα συμμετείχαν σε πολλές συζητήσεις γύρω από διάφορες εφαρμογές smart networking στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Συζήτησαν μάλιστα και με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της EurEau για τις τάσεις της Ευρώπης σε θέματα ανοικτών ψηφιακών δεδομένων καθώς και για ζητήματα που αφορούν στη μεθοδολογία εφαρμογής νέων τιμολογίων.

Το σίγουρο -και δη σημαντικό- στοιχείο είναι το ότι το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς και… με μια επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας -ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ στην Ευρώπη και διεθνώς. Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως το συνέδριο του EBC στην Αθήνα, κατέστησε σαφές το ότι εν έτει 2018, είναι σημαντικό να ανταλλάσσουμε απόψεις, δεδομένα και ιδέες σε ό,τι έχει να κάνει με ένα θέμα κρίσιμης σημασίας, όπως η λειτουργία, η εκμετάλλευση, η διαχείριση, η συντήρηση, η επέκταση και φυσικά, η ανανέωση των σύγχρονων συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.

6 copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ