ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Το απίστευτο έργο του 16χρονου καραγκιοζοπαίχτη που μοιράζει χαρά

Θεσσαλονίκη: Το απίστευτο έργο του 16χρονου καραγκιοζοπαίχτη που μοιράζει χαρά

Λένε πως δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο και σημαντικό σε αυτή τη ζωή από το να αφιερώνει κάποιος την ενέργειά του στο να μοιράζει χαρά και χαμόγελα στους συνανθρώπους του. Όταν, μάλιστα, το κάνει με πλήρη ανιδιοτέλεια -και προτού καν ενηλικιωθεί, τότε καθίσταται σαφές ότι το έργο του αποτελεί μία ιστορία που αξίζει πραγματικά να ειπωθεί, να την γνωρίσεις και να την αγκαλιάσεις.

Πίσω από ένα τέτοιο σημαντικό έργο, βρίσκεται ένας 16χρονος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος μέσα από τις πράξεις του αποδεικνύει καθημερινά πως η αφοσίωση σε έναν σκοπό και η αγάπη για τους συνανθρώπους μας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις μέρες μας και να δημιουργήσουν ιστορίες που αξίζει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

«Πρωταγωνιστής» της εν λόγω ιστορίας είναι ο Ηλίας Κυρατσούς, ένας έφηβος καραγκιοζοπαίχτης ο οποίος μαζί με την παρέα του δίνει δωρεάν παραστάσεις για ηλικιωμένους και παιδιά. Πράγματι, παρά τις καθημερινές του υποχρεώσεις, ο μαθητής από τη Θεσσαλονίκη στήνει συχνά τον μπερντέ του σε σχολεία, ιδρύματα για παιδιά, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων και ΚΑΠΗ και προσφέρει ένα έργο ανθρωπιάς και χαράς, λαμβάνοντας ως ανταμοιβή το γέλιο και το χειροκρότημα του κόσμου.

Μία ιστορία που πρέπει να προβληθεί

Το σημαντικό αυτό έργο του «ποιητή» της σκιάς και του γέλιου, προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Ένα Έργο, μια ιστορία»* που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στην ελληνική τηλεόραση και κατάφερε να «κερδίσει» το τηλεοπτικό κοινό.

Σε αυτή την ξεχωριστή σειρά, δεν πρωταγωνιστούν υπερήρωες αλλά άνθρωποι της καθημερινότητας οι οποίοι μέσα από το έργο τους, δίνουν ένα ξεχωριστό μήνυμα προσφοράς και αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για ανθρώπους, όπως τον 16χρονο Ηλία, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά και να προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό έργο.

Το έργο του νεαρού μαθητή -ο οποίος φοιτά σε Μουσικό Σχολείο και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στα μαθήματα και το πάθος του για το θέατρο Σκιών- είναι σίγουρα σπουδαίο, αν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος το γεγονός ότι κατασκευάζει μόνος του τις φιγούρες τις οποίες χρησιμοποιεί. Όπως, άλλωστε, ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας στην Ελεονόρα Ζουγανέλη (η οποία παρουσίασε την εκπομπή για τον καλλιτέχνη έφηβο) «ο καραγκιοζοπαίχτης πρέπει να είναι και ζωγράφος και να ξέρει και από ηλεκτρολογικά».

11

Η χαρά της προσφοράς

Πώς, όμως, ένα παιδί μόλις 16 ετών καταφέρνει να επιτελεί ένα τόσο σημαντικό έργο και μάλιστα, δίχως να αφήνει πίσω του τις υποχρεώσεις του; Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Ηλία, κάνουν λόγο για ένα παιδί αφοσιωμένο, για έναν έφηβο ο οποίος γνωρίζει από πολύ νωρίς στη ζωή του τι θέλει, με τη Γυμνασιάρχη του να μιλά για εκείνον, υπογραμμίζοντας πως προσφέρει πραγματικά ένα κοινωνικό έργο.

Το σίγουρο είναι πως τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ηλικιωμένων στο «Χαρίσειο Γηροκομείο» Θεσσαλονίκης -μια από τις πρόσφατες παραστάσεις του Ηλία- ήταν αρκετά για να αποδείξουν τη σημασία του έργου και της ιστορίας του. Οι ίδιοι απόλαυσαν την παράσταση του 16χρονου μαθητή και αποκάλυψαν πως ένιωσαν «ζωντανοί». Η χαρά της προσφοράς έκανε τον δικό τους κόσμο λίγο καλύτερο και αυτό ακριβώς είναι το έργο του Ηλία.

12

Η διάθεση του 16χρονου Καραγκιοζοπαίχτη για προσφορά και δημιουργία αποτελεί τον λόγο που η ERGO Ασφαλιστική -η Νο.1 εταιρεία στις Γενικές Ασφαλίσεις στην Ελλάδα- η οποία βρίσκεται πίσω την ξεχωριστή αυτή σειρά ντοκιμαντέρ «Ένα Έργο, μια ιστορία», θέλησε να προβάλει την ιστορία του.

Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, το γεγονός ότι όταν ένα Έργο έχει αξία πρέπει να μένει σταθερό και να ενισχύεται, η εταιρεία αποφάσισε να χαρίσει στον 16χρονο την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή για να συνεχίσει να μοιράζει χαμογέλα σε μικρούς και μεγάλους.

Για τον ίδιο τον Ηλία, βέβαια, η πραγματική ανταμοιβή για το έργο του είναι το χειροκρότημα, το γέλιο και η χαρά των θεατών του. Η χαρά της προσφοράς: Αυτή είναι η δική του ιστορία, το δικό του Έργο ζωής που σίγουρα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

ΒΙΝΤΕΟ

*Η σειρά «Ένα Έργο, μια ιστορία» προβάλλεται στο ΣΚΑΪ, κάθε Σάββατο αμέσως μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων αλλά και στο History Channel της Cosmote TV κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, στις 22.10. Τα επεισόδια θα μείνουν διαθέσιμα στο ergohellas.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ