ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια εφόδια πρέπει να έχουν οι HR του μέλλοντος;

Ποια εφόδια πρέπει να έχουν οι HR του μέλλοντος;

Τι ακριβώς κάνει ένας σύγχρονος HR; Ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και τι περιλαμβάνεται στο job description του; Πριν μερικά χρόνια, τα τμήματα HR των εταιρειών είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως οι προσλήψεις, η προσέλκυση ταλέντων και η διαχείριση της απόδοσης.

Τα τελευταία χρόνια, με τις σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, το HR καλείται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες που όμως αναδεικνύουν τη σπουδαιότητά του. Η εξειδίκευση στον εν λόγω τομέα, όπως άλλωστε και σε κάθε τομέα, είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό και οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να προσαρμοστούν στις νέες επιταγές των καιρών, προκειμένου να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία τους.

Απαραίτητες οι αλλαγές…

Στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε φαίνεται ότι το έργο του ΗR γίνεται ακόμη πιο δύσκολο και απαιτητικό. Και αυτό διότι, αρχικά, πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει ή να εξαλείψει το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που επικρατεί σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Η θωράκιση και η ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας των εργαζόμενων από την πλευρά του HR πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από πολλές και ποικίλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παράλληλα, ένα καλό HR πρέπει να μπορεί να επενδύει στην απασχολησιμότητα του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Πώς; Προχωρώντας στις απαραίτητες αλλαγές που θα βοηθήσουν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και την εταιρεία να εξελιχθούν. Η αξιοποίηση των επαγγελματιών και η τοποθέτησή –ή επανατοποθέτησή τους– σε θέσεις «κλειδιά» είναι απαραίτητη κίνηση.

Προκειμένου όμως να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα πρέπει να εξελίσσονται και να βελτιώνονται διαρκώς. Η προσαρμοστικότητα, η δημιουργικότητα και η διαχείριση της αλλαγής είναι βασικές ικανότητες που πρέπει να αναπτύξουν, προκειμένου να είναι πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις νέες συνθήκες.

Διά βίου μάθηση και συνεχής ενημέρωση

Το HR πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα τεχνολογική εποχή, αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα που έχει στη διάθεσή του και μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά αρκετές διαδικασίες. Προκειμένου να συνδράμει στην κερδοφορία και την ανάπτυξη της εκάστοτε εταιρείας είναι αναγκαίο να υιοθετήσει τα HR Metrics και HR Analytics, που αποτελούν χρήσιμα και απαραίτητα «εργαλεία». Η διά βίου μάθηση και η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα είναι πλέον αυτονόητες, καθώς το HR πρέπει να μπορεί να αποδείξει τα σημεία υπεροχής του.

Πώς, λοιπόν, κάποιος μπορεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του; Η εκπαίδευση που θα προσφέρει τόσο θεωρητικές, όσο και πρακτικές γνώσεις είναι μία αποτελεσματική λύση για κάθε επαγγελματία που θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο του. Ένα πλήρως ενημερωμένο μεταπτυχιακό μπορεί να προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές. Για παράδειγμα, το MSc in Strategic Human Resources Management του Alba Graduate Business School θεωρείται ένα από τα πιο καλά ενημερωμένα προγράμματα καθώς συνδυάζει υψηλών προσόντων καθηγητές, βραβευμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, μάθηση προσανατολισμένη στη δράση και διεθνή προοπτική.

1213

Ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα με δικτύωση σε ολόκληρο τον κόσμο

Το εν λόγω μεταπτυχιακό ξεχωρίζει διότι ανανεώνει διαρκώς το περιεχόμενο των ακαδημαϊκών μαθημάτων του, βοηθώντας έτσι τους φοιτητές να παρακολουθούν τις διεθνείς και εγχώριες τάσεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμά του αναθεωρείται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει εργαστήρια σε συνεργασία με ειδικούς του κλάδου, όπως ο Όμιλος Korn Ferry/Hay.

Έτσι, οι φοιτητές αποκτούν πολύτιμές θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις και εμπειρία, έχοντας διαρκώς τη στήριξη και την καθοδήγηση του διδακτικού προσωπικού. Καταξιωμένοι και έμπειροι καθηγητές που διακρίνονται για το έργο τους, τις σπουδές και τις συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια σε Ευρώπης και Αμερικής, μυούν τους σπουδαστές του προγράμματος στις νεότερες εξελίξεις του τομέα τους.

Παράλληλα στο Alba προσφέρονται υπηρεσίες προσωπικού coaching, μέσω του μαθήματος Leadership Development και άλλων εργαστηρίων που δίνουν στους σπουδαστές την ευκαιρία να εξελιχθούν και να είναι απολύτως προετοιμασμένοι για να αναλάβουν σημαντικές θέσεις ευθύνης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Σε αυτό βοηθάει σημαντικά και το πρόγραμμα μαθητείας του Alba που προσφέρει πολύτιμη εξοικείωση και εμπειρία, την οποία οι φοιτητές, και μέλλοντες επαγγελματίες, μπορούν να εξαργυρώσουν, είτε μέσα από τη δικτύωση που τους παρέχει, είτε με την τοποθέτησή τους σε κορυφαίες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ανοίξει «πόρτες» στο εξωτερικό, καθώς αναγνωρίζεται σε όλον τον κόσμο. Έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς φορείς (EFMD, NECHE), ενώ έχει αναγνωριστεί και το Society for Human Resource Management, το οποίο επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες και τα πρότυπα που έχει εκδώσει για μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο e-book

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το info session του προγράμματος MSc in SHRM στο Alba, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ