ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί κάποιοι επιμένουν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα τα Λογιστικά Πρότυπα για το Δημόσιο Τομέα;

Γιατί κάποιοι επιμένουν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα τα Λογιστικά Πρότυπα για το Δημόσιο Τομέα;
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γιώργος Σεραφείμ

Σαν την ασπιρίνη που θα γιατρέψει τον οικονομικό πονοκέφαλο της Ελλάδας παρουσιάζουν κάποιοι οίκοι και οικονομολόγοι την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων για το Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) από τη χώρα μας.

Η επενδυτική εταιρεία Japonica Partners, η οποία υποστηρίζει πως είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα - κάτι που δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί - την τελευταία τριετία συστηματικά προσπαθεί να πείσει την ελληνική κυβέρνηση για τα οφέλη των IPSAS.

Ο Πόουλ Καζάριαν, επικεφαλής της Japonica Partners υποστηρίζει διαρκώς πως αν υπολογιστεί το καθαρό χρέος της Ελλάδας -που ισούται με το ακαθάριστο μείον τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας- βάσει των κανόνων του IPSAS, της εκδοχής των GAAP για τον δημόσιο τομέα, θα παύσει να φαντάζει δυσθεώρητο. Αν μάλιστα καταμετρηθούν με τον ίδιο τρόπο τα μεγέθη για άλλες χώρες, προκύπτει ότι το ελληνικό χρέος είναι χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Ο Καζάριαν βρήκε σύμμαχο στην προώθηση των IPSAS τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Γιώργο Σεραφείμ, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα από τον Αλέξη Τσίπρα με το βραβείο «Περικλής», που θέσπισε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Japonica Partners.

Σύμφωνα με τον κ. Σεραφείμ, η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να επιταχυνθεί αν το ελληνικό χρέος αποτυπωθεί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Στην περίπτωση αυτή, όπως επισημαίνει, το χρέος μειώνεται σε 18% του ΑΕΠ, εξέλιξη που θα έχει θετική επίδραση στα επιτόκια. Και εκεί βρίσκεται, όπως τονίζει, το κλειδί για την άμεση ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η πτώση του κόστους του χρήματος θα τροφοδοτήσει έναν ανοδικό κύκλο της οικονομίας.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι αρκούν 30 ημέρες για να γίνει η αποτίμηση του χρέους με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Δηλαδή, να αποτιμηθεί το χρέος σε παρούσα αξία, αφού ληφθούν υπόψη οι ευνοϊκοί όροι (χαμηλά επιτόκια, μεγάλη διάρκεια κ.λπ.) με τους οποίους έχουν δοθεί τα δάνεια και τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν γίνει από το 2010 ως σήμερα.

«Όλα αυτά αντιστοιχούν σε ένα «κούρεμα» της τάξεως των 200 δισ. ευρώ σε όρους παρούσας αξίας. Μόνο για τις δόσεις του 2015 από το πρόσφατο δάνειο που πήρε η Ελλάδα με το τρίτο Μνημόνιο, η ελάφρυνση του χρέους είναι της τάξεως του 81% ή 17,3 δισ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Σεραφείμ.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να υιοθετήσει τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για το Δημόσιο Τομέα, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη σχετική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Λογιστικών Προτύπων (EPSAS). Οι εκπρόσωποι δε των θεσμών προσεγγίζουν με επιφυλακτικότητα τις σχετικές εισηγήσεις και παραπέμπουν στη Eurostat για τις σχετικές στατιστικές και δημοσιολογιστικές απεικονίσεις.

Τέλος, και κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η αρμοδιότητα και η μεθοδολογία για την απεικόνιση του χρέους και της βιωσιμότητάς του τόσο σε ονομαστικούς όρους όσο και σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και είναι κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με το ΔΝΤ, τον ESM και την ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ