ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Data Science: Η Επιστήμη των Big Data και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας

Data Science: Η Επιστήμη των Big Data και οι προοπτικές στην αγορά εργασίας

Big Data. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τα «Μεγάλα Δεδομένα» απασχολούν τις συζητήσεις καθώς κυριαρχούν στη ζωή μας με όλους τους τρόπους: από τον παγκόσμιο ιστό, τα κοινωνικά δίκτυα και την παρουσία μας σε αυτά, στην επιστημονική έρευνα, κ.ά, ενώ ο όγκος των δεδομένων που παράγονται καθημερινά αυξάνει όλο και περισσότερο.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι η ζήτηση για Data Scientists βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των εταιρειών και των οργανισμών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι γνωρίζουμε, όμως, για την εν λόγω ειδικότητα και γιατί αξίζει κανείς να επενδύσει σε σχετικές σπουδές; Η Επιστήμη Δεδομένων, γνωστή και ως Data Science, αποτελεί σήμερα ένα κορυφαίο πεδίο σε ό,τι αφορά στον τομέα της Τεχνολογίας. Το επάγγελμα του Data Scientist έχει τεράστιες προοπτικές εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως σε μία εποχή κατά την οποία η ζήτηση για ειδικούς στην Επιστήμη Δεδομένων είναι αυξημένη παγκοσμίως. Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να πάνε την καριέρα τους ένα βήμα παραπέρα, σίγουρα αξίζει να στραφούν στην Επιστήμη Δεδομένων.

Τα Big Data στο επίκεντρο

Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές σε ό,τι αφορά στην Επιστήμη Δεδομένων στη χώρα μας σήμερα; Εκείνοι που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ομολογουμένως περιζήτητη αυτή ειδικότητα, έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα αναφορικά με τα Big Data παρακολουθώντας το Master in Data Science. Πραγματοποιείται από τη μεταπτυχιακή σχολή του Deree – The American College of Greece και συνιστά ένα από τα πλέον σύγχρονα μεταπτυχιακά.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει στους σπουδαστές του την ευκαιρία να μάθουν στη θεωρία και την πράξη τα πάντα αναφορικά με το Data Mining – δηλαδή την Εξόρυξη Δεδομένων– και τα Big Data. Με βάση τα ενδιαφέροντα του σπουδαστή, οι σπουδές οδηγούν σε δύο κατευθύνσεις, επαγγελματική και ερευνητική, ενώ παρέχεται επίσης η δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης σε SAS Business Analytics και Data Mining.

Ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που κάνει –μεταξύ άλλων– το συγκεκριμένο πρόγραμμα να ξεχωρίζει είναι το ευέλικτο ωράριο που προσφέρει και το οποίο διευκολύνει την παρακολούθηση των μαθημάτων (full-time/parttime, απογευματινά μαθήματα, 18.00-21.00). Αυτό σημαίνει ότι άτομα τα οποία εργάζονται καθημερινά, μπορούν να παρακολουθήσουν το Master in Data Science της μεταπτυχιακής σχολής του Deree – The American College of Greece.

p1

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους πληροφορικής, πολυτεχνικών σχολών, οικονομικών, θετικών επιστημών ή σε επαγγελματίες IT που θέλουν να πάνε την καριέρα τους ένα βήμα παραπέρα στην Επιστήμη Δεδομένων ή τα Big Data. Αφορά, όμως, και σε υποψήφιους άλλων κατευθύνσεων. Και αυτό διότι οι δεξιότητες και η εμπειρία που αποκτώνται μέσω του προγράμματος, προσφέρουν σημαντικές προοπτικές εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους δεν έχουν σπουδές θετικής κατεύθυνσης –ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το MS in Data Science– το Deree προσφέρει το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα (conversion course) Certificate in Computer Science. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεταβατικό πρόγραμμα προετοιμασίας πτυχιούχων γνωστικών πεδίων πέρα από την Πληροφορική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους (με απογευματινά μαθήματα) και προετοιμάζει τους υποψηφίους με σπουδές στις θεωρητικές και ανθρωπιστικές επιστήμες,ώστε να εισέλθουν στον τομέα του ΙΤ ή της Επιστήμης Δεδομένων.

p2

Ποιες είναι οι προοπτικές που προσφέρει το MS in Data Science

Όσον αφορά στις προοπτικές που προσφέρει το MS in Data Science, αξίζει απλώς να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοί του μπορούν να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της Επιστήμης Δεδομένων ως αναλυτές business data, μηχανικοί δεδομένων, επιστήμονες δεδομένων και μηχανικοί Big Data. Επιπλέον, μπορούν να απασχοληθούν σε εταιρείες που ειδικεύονται σε τεχνολογίες πληροφορικής, χρηματοοικονομικά και ασφάλειες, λιανεμπόριο, κατασκευές, startups κ.ά.

Το σίγουρο είναι πως η Επιστήμη Δεδομένων φέρνει το «αύριο» στο «σήμερα» και προσφέρει μοναδικές προοπτικές εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το επάγγελμα του Data Scientist θεωρείται η ειδικότητα του μέλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να εξηγήσει το γιατί αξίζει να επενδύσει κάποιος σε αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες για πρόγραμμα εδώ

Έναρξη μαθημάτων: 8 Ιανουαρίου, 2019