ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις 10 Ιανουαρίου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές για τον ΟΛΠ

Στις 10 Ιανουαρίου θα αποσφραγιστούν οι προσφορές για τον ΟΛΠ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πεποίθηση ότι οι προσφορές για το 67% του ΟΛΠ που θα υποβληθούν σήμερα θα συνοδεύονται από υψηλά τιμήματα εκφράζει η κυβέρνηση.

Εντός της ημέρας η Morgan Stanley που λειτουργεί ως ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και στα γραφεία της οποίας στο Λονδίνο θα κατατεθούν οι προσφορές, θα τις αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Εν συνεχεία το Ταμείο θα αποσφραγίσει το τεχνικό και νομικό σκέλος των προσφορών, προκειμένου να ελέγξει αν είναι άρτιες ή αν απαιτείται κάποια περαιτέρω συμπλήρωση.

Το θέμα του πλειοδότη του λιμένα θα ξεκαθαρίσει στις 10 Ιανουαρίου, όταν και θα αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, κάτι που λόγω εορτών δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα.

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου θα ανοίξουν και οι αποτιμήσεις των ανεξάρτητων αποτιμητών που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ορίσουν ένα κατώτατο αποδεκτό πλαφόν, κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία προσφορά.

Στο λιμάνι η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει ένα τίμημα πολύ υψηλότερο της αποτίμησης του ΟΛΠ στο χρηματιστηριακό ταμπλό – την Παρασκευή ανέρχονταν σε μόλις 350 εκατ. ευρώ για το 100% ή στα 249 εκατ. ευρώ για το 67% –, κάτι που για να συμβεί καλό θα ήταν να καταθέσουν προσφορές περισσότεροι από τους τρεις εναπομείναντες στον διαγωνισμό ώστε να υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός.

Εκτός δηλαδή της κινεζικής COSCO η συμμετοχή της οποίας θεωρείται δεδομένη, το στοίχημα είναι να υποβάλουν προσφορές και οι άλλοι δύο παίκτες, η δανέζικη Moellere Maersk και η International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες.

Το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσει βελτιώσεις στις προσφορές, εκτός πια και αν το τίμημα που θα προσφερθεί είναι ανέλπιστα υψηλό και ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Στο καλό σενάριο το Μαξίμου θα μπορεί να υποστηρίξει ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δεύτερη αποκρατικοποίηση μετά από αυτή των περιφερειακών αεροδρομίων. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν τα τιμήματα είναι χαμηλά, πέραν της πληγείσας αξιοπιστίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα δοθεί πάτημα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμάχονται τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ