ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση μαλλιών: Ό,τι δεν γνώριζες μέχρι τώρα!

Μεταμόσχευση μαλλιών: Ό,τι δεν γνώριζες μέχρι τώρα!

Σε μία εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης, Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο και  της Derma Hair Clinic στην Αθήνα, έγινε λεπτομερής αναφορά στην μεταμόσχευση μαλλιών.

Σήμερα η αραιή τριχοφυΐα και η αλωπεκία αγγίζει ένα μεγάλο μέρος και του γυναικείου αλλά κυρίως του ανδρικού πληθυσμού. Ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός εκείνων που απευθύνονται σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για εμφύτευση μαλλιών. Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από τον οργανισμό International Society of Hair Restoration Surgery υπολογίζουν άνοδο της τάξης του 60% στις επεμβάσεις από το 2014 και μετά. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το κόστος και την όλη διαδικασία που πρέπει να υποβληθούν, πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν στο δίλημμα να σκεφτούν αν αξίζει τον κόπο αλλά και να αμφισβητήσουν την ασφάλειά της. Από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί βέβαια που μετά από μία επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών που πραγματοποίησαν στο ιατρικό κέντρο μας, Derma Hair Clinic, είπαν ότι θα έπρεπε να είχαν προβεί σε αυτή αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Πώς γίνεται η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων;

Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί ένα θεραπευτικό σχήμα, όπου υγιή τριχοθυλάκια μεταφέρονται από την οπίσθια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής που θεωρείται ως περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας, σε μια περιοχή, όπου τα μαλλιά παρουσιάζουν αραίωση.Οι τρίχες φυσιολογικά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται με την μορφή των τριχοθυλακίων. Κάθε τριχοθυλάκιο αποτελείται συνήθως από 1-4 τρίχες. Χρησιμοποιούνται παγκοσμίως δύο βασικές θεραπευτικές μέθοδοι, i) η μεταφορά τριχοθυλακίων ως μονάδες (FUT) και ii) ηθυλακική εξαγωγή τριχοθυλακίων (FUE).

Πιο αναλυτικά, στην τεχνική FUT αφαιρούνται με ιατρική παρέμβαση από την περιοχή του δότη λωρίδες ιστού. Στη συνέχεια, οι λωρίδες επεξεργάζονται κατάλληλα από εξειδικευμένο προσωπικό και αφού διαχωριστούν σε τριχοθυλάκια τοποθετούνται στην περιοχή της κεφαλής που εμφανίζεται το πρόβλημα. Ένα βασικό μειονέκτημα που φέρει η τεχνική FUT είναι ότι σχεδόν πάνταη αφαίρεση αυτών των λωρίδων ιστού αφήνει μία επιμήκη ουλή στον ασθενή που είναι ορατή, εάν κουρέψει αρκετά κοντά τα μαλλιά του.

Η υπερσύγχρονη μέθοδος FUE είναι αυτή που κυριαρχεί στον χώρο της μεταμόσχευσης μαλλιών. Με την τεχνική της τριχοθυλακικής εξαγωγής (FUE) μεμονωμένοι θύλακες αφαιρούνται από την περιοχή του πίσω μέρους του κεφαλιού, όπου και παρατηρείται μόνιμη τριχοφυΐα. Η αφαίρεση αλλά και η επανατοποθέτηση των τριχοθυλακίων γίνεται με ειδικά λεπτά εργαλεία, που επιτρέπουν την προσεκτική και λεπτομερή επεξεργασία των τριχοθυλακικών μοσχευμάτων. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε τα τριχοθυλάκια συνήθως αποπίπτουν 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές 6 μήνες μετά, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται στους 12 περίπου μήνες.

Ποια είναι τα στάδια της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Η μεταμόσχευση των μαλλιών ουσιαστικά περιλαμβάνει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο ο ασθενής είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα. Αφού γίνει η τοπική αναισθησία, αφαιρούνται τα τριχοθυλάκια από τη δότρια χώρα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 με 3 ώρες. Στο δεύτερο και στο τρίτο στάδιο ο ασθενής είναι ξαπλωμένος ανάσκελα. Στο σημείο αυτό γίνεται μια δεύτερη τοπική αναισθησία για να αναισθητοποιήσουμε την περιοχή που θα λάβει τα τριχοθυλάκια. Από κει και έπειτα γίνεται η διάνοιξη των οπών. Ο γιατρός ανοίγει μικρές τρυπούλες στην περιοχή όπου θα τοποθετηθούν τα μοσχεύματα. Τόσες τρυπούλες όσες και τα μοσχεύματα τα οποία θα τοποθετηθούν. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο γίνεται η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων. Συνολικά η όλη επέμβαση διαρκεί 7 με 8 ώρες. Ο ασθενής καθ όλη τη διάρκεια της επέμβασης δεν αισθάνεται καθόλου πόνο . Έχει μόνο μία αίσθηση σαν να φορά κράνος πράγμα που είναι επακόλουθο της τοπικής αναισθησίας.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που προκαλείται η απώλεια των τριχών;

Η απώλεια τριχών οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς λόγους και δευτερευόντως σε ορμονικούς παράγοντες, αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες του καθημερινού βίου. Για παράδειγμα, στους άνδρες η τριχόπτωση επηρεάζεται από την ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) , μια τροποποιημένη μορφή τεστοστερόνης , η οποία και εισέρχεται στα τριχοθυλάκια επιδρώντας στους υποδοχείς τους και μεταβάλει την λειτουργία τους. Τα προσβεβλημένα θυλάκια έπειτα από την επίδραση της DHT γίνονται μικρότερα σε διάμετρο, μήκος και παράλληλα ατονούν σε χρώμα ώσπου να εξαφανιστούν εντελώς. Ωστόσο, στο πίσω μέρος της κεφαλής και στα πλάγια, τα τριχοθυλάκια εμφανίζουν μια αντίσταση στη DHT αποτελώντας με αυτό τον τρόπο τις περιοχές μόνιμης τριχοφυΐας. Για τον λόγο αυτό οι περιοχές αυτές αποτελούν τη δότρια χώρα από όπου λαμβάνονται τα τριχοθυλάκια για να γίνει η μεταμόσχευση μαλλιών. Παράγοντες που εξίσου οδηγούν στην τριχόπτωση είναι οι στρεσογόνες καταστάσεις, ορισμένα φάρμακα, ακόμη και η καθημερινή φροντίδα των μαλλιών. Προκειμένου να μπορέσει κάποιος να επιβραδύνει την απώλεια μαλλιών οφείλει να αποβάλει κάθε αιτία άγχους από την καθημερινότητά του, συνδυάζοντάς το με ένα πλούσιο διαιτολόγιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και vitB12.

Μεταμόσχευση μαλλιών σε διασημότητες

Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις μεταμόσχευσης μαλλιών είναι αυτή του διεθνή Άγγλου ποδοσφαιριστή WayneRooney, ο οποίος από την ηλικία μόλις των 25 είχε πρόβλημα αλωπεκίας, όπου και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μαλλιών. Στο Rooney παρατηρήθηκε μία συνεχής υποχώρηση των μαλλιώναπό πολύ μικρή ηλικία, που τον οδήγησε σε συνεχείς μεταμοσχεύσεις μαλλιών, ώστε να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Τώρα, ο Rooney βρίσκεται στην ηλικία των τριάντα ετών και ύστερα από τις πολλαπλές παρεμβάσεις έχει εξασφαλίσει μία μόνιμη τριχοφυΐα και μια σταθερή γραμμή μαλλιών (Hairline).

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για αποτελεσματικότερη μεταμόσχευση μαλλιών;

Τόσο η περίπτωση του διεθνούς ποδοσφαιριστή WayneRooney, ο οποίος είχε την ανάγκη πολλαπλών μεταμοσχεύσεων, όσο και η περίπτωση ενός εξίσου διάσημου αθλητή, του Gale, αποδεικνύουν ότι η κατάλληλη χρονική στιγμή για μια μεταμόσχευση μαλλιών επιλέγεται από το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στο οποίο θα απευθυνθεί ο ασθενής. Η περίπτωση του LukeGale αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιστατικό. Ο αθλητής, ύστερα από την κατάλληλη κλινική εκτίμηση του Ιατρού, περίμενε μέχρι την ηλικία των 29 ετών για την μεταμόσχευση μαλλιών, ώστε η γραμμή του μαλλιού του(hairline) να σταθεροποιηθεί. Έτσι, ο ασθενής οφείλει να απευθυνθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον εξειδικευμένο γιατρό, για να λάβει άμεσα τις κατάλληλες οδηγίες που αρμόζουν στην κλινική του εικόνα.

Μετά το χειρουργείο

Ο ασθενής μετά το χειρουργείο μπορεί να πάει κατευθείαν σπίτι του με μηδενικό χρόνο ανάρρωσης, ακολουθώντας τις ιατρικές συμβουλές για την αποτελεσματικότερη «αποδοχή» των μοσχευμάτων από τον οργανισμό. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου είναι σπάνιο να προκύψουν επιπλοκές, όπως κίνδυνος μικροαιμορραγίας, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις. Ενώ για τις αμέσως επόμενες 1-2 ημέρες μπορεί να εμφανιστεί ένα ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή του μετώπου και μία ελαφριά ευαισθησία στη δότρια χώρα. Ωστόσο, ο γιατρός οφείλει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα, παρέχοντας στον ασθενή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αυτό εξειδικεύεται η έμπειρη επιστημονική ομάδα της DermaHairClinicκαι ο Δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης.

Πώς θα βρείτε τον κατάλληλο γιατρό για μεταμόσχευση μαλλιών;

Οι περισσότεροι υποψήφιοι που έρχονται στην κλινική DermaHair για μεταμόσχευση μαλλιών είδαν τα καταπληκτικά και προπάντων φυσικά αποτελέσματα σε φίλους και γνωστούς τους. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να ψάχνουν μόνοι τους στο ίντερνετ για να βρουν τα κατάλληλα κέντρα-γιατρούς τους οποίους θα εμπιστευτούν για την επέμβαση τους. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει αυτοπροσώπως στο γιατρό τα εξής ερωτήματα:

  • Θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο γιατρός την επέμβαση, κάποιος άλλος γιατρός ή μόνο κάποιες νοσηλεύτριες;
  • Τι φροντίδα θα έχει αμέσως μετά την επέμβαση ;
  • Τι θα συμβεί αν κάτι πάει λάθος;
  • Ποιο θα είναι το κόστος της επέμβασης;Η μετέπειτα φροντίδα περιλαμβάνεται στην τιμή;
  • Πόσες μεταμοσχεύσεις μαλλιών έχει κάνει ο γιατρός και τι είδους επιπλοκές έχει αντιμετωπίσει;

Μεταμόσχευση μαλλιών στο εξωτερικό : Αξίζει;

Υπάρχουν άτομα που επιλέγουν να κάνουν την μεταμόσχευση μαλλιών τους σε χώρες του εξωτερικού πληρώντας πολλαπλάσιο κόστος για αυτή καθαυτή την επέμβαση, καθώς και ένα ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό για το ταξίδι και τη διαμονή τους. Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι αντίστοιχα πολλοί είναι οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών που έρχονται και κάνουν μεταμόσχευση στην κλινική μας από πολύ πιο προηγμένες χώρες από την Ελλάδα. Έτσι έρχονται ασθενείς από τις ΗΠΑ , τον Καναδά , την Αγγλία, τη Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστραλία γιατί εμπιστεύονται το Δερματολόγο Κο Καραλέξη Απόστολο και την κλινική μας, έτσι ώστε να έχουν ένα πλούσιο και φυσικό αποτέλεσμα στην μεταμόσχευση μαλλιών σε πολύ πιο φτηνές τιμές από ότι στις χώρες προέλευσής τους. Υπάρχει βέβαια και το φαινόμενο κάποιοιυποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών απ’ την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού να επισκέπτονται την Τουρκία στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού για να κάνουν μία ακόμη πιο φθηνή μεταμόσχευση μαλλιών. Βέβαια οι ασθενείς βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν ενώ κατά τη διάρκεια της αρχικής επαφής και της ενημέρωσης από τον γιατρό, καταλήγουν να πραγματοποιείται η μεταμόσχευση μαλλιών τους από μία νοσοκόμα ή από κάποιο παραϊατρικό προσωπικό κι όχι από τον γιατρό που τους είχε αρχικά ενημερώσει .

Στοιχεία Επικοινωνίας

καραλεξης

Δρ.Απόστολος Καραλέξης

https://www.karalexis.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 &Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

210 723 2932

info@karalexis.gr