ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είναι αυτό που κάνει το Pierce πιο πολλά από ένα σχολείο;

Τι είναι αυτό που κάνει το Pierce πιο πολλά από ένα σχολείο;

Παναγιώτης Μαυραγάνης

Αναδεικνύουν το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο, καινοτομούν με τη χρήση νέων τεχνολογιών και εξελίσσουν την καλλιτεχνική τους φύση, κατακτώντας υποτροφίες και διεθνείς διακρίσεις. Ο λόγος για τους μαθητές των Ακαδημιών και των Ομίλων του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, το οποίο ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων των σύγχρονων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Αυτό τουλάχιστον θα ανακαλύψουν όσοι επισκεφθούν το Discover Pierce Day στις 31 Μαρτίου 2019. Γονείς και υποψήφιοι μαθητές θα μυηθούν στον εκπαιδευτικό κόσμο του «αύριο», που προσφέρει το Pierce, το οποίο –όπως φαίνεται– είναι πολλά περισσότερα από ένα σχολείο.

Ολοκληρωμένη εκπαίδευση είναι αυτό που ξεκινά μετά τη διδακτέα ύλη

Το «μυστικό» της επιτυχίας δεν κρύβεται στις αίθουσες, αλλά στις εξαιρετικές ικανότητες πίσω από κάθε παιδί όπως και στην αποστολή του Σχολείου να τις αναδείξει. Αυτές οι δεξιότητες είναι που βοήθησαν τους ταλαντούχους μαθητές του σχολείου να κατακτήσουν το 2018 με τη βοήθεια των καθηγητών τους, όχι μόνο τον τίτλο του «Επιχειρηματικού Σχολείου της Χρονιάς», μίας πολύ σπουδαίας διάκρισης του πανευρωπαϊκού θεσμού «Junior Achievement Europe», που προωθεί τη μαθητική επιχειρηματικότητα, αλλά και την 4η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διεξήχθη στην Ταϊλάνδη!

p1

Στο «κάδρο» των επιτυχιών ετοιμάζονται να μπουν τον ερχόμενο Απρίλιο και οι μαθητές της ομάδας «Agro» του Ομίλου Diamond Challenge του Pierce, οι οποίοι προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του ομώνυμου παγκόσμιου διαγωνισμού του Πανεπιστημίου του Delaware στις ΗΠΑ, με μία πραγματικά εξαιρετική ιδέα, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας. Πρόκειται για τη διάθεση «δύσμορφων» ­­–αλλά πάντα θρεπτικών και ωφέλιμων– φρούτων και λαχανικών, που δεν φτάνουν στον πάγκο των σούπερ μάρκετ, σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου.

p2

Οι διακρίσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Στο πλαίσιο του απογευματινού Ομίλου «Junior Achievement Club», περισσότεροι από 150 μικροί πρωτοπόροι του Pierce, δημιούργησαν μαθητικές επιχειρήσεις, οι οποίες χάρισαν την περίοδο 2011-2018 δεκάδες στιγμές επιτυχίας στο σχολείο. Οι ομάδες πίσω από τις ιδέες «Υγειοκράτης» (2014), «Youthelp» (2015), «BUDGEE» (2016), «Wheels of Travel» (2017), «ECOWITCH» και «i-ZEN Flow Meter» (2018), είναι ορισμένες μόνο από εκείνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε θέματα Καινοτομίας, Πληροφορικής, Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Οικονομίας και Κοινωνικής Καινοτομίας. Αυτές οι μαθητικές προσπάθειες, μάλιστα, ήταν αρκετές για να δώσουν την ευκαιρία σε δεκάδες παιδιά να διεκδικήσουν υποτροφίες για το Θερινό Σχολείο Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και το Entrepreneurial Skills Pass (ESP), μια πανευρωπαϊκή πιστοποίηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων για μαθητές Λυκείου.

Ερωτήματα που βρίσκουν απαντήσεις

Πώς, όμως, κεντρίζεις την περιέργεια και τη φαντασία των μαθητών με νέα ερεθίσματα; Πώς ανακαλύπτεις ταλέντα και καλλιεργείς τα υπάρχοντα με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες; Πώς ακονίζεις την κριτική τους σκέψη, το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας μέσα από τη συμμετοχή σε συλλογικότητες; Πώς ικανοποιείς την περιέργειά τους για τον κόσμο των επιστημών και των τεχνών και τους προετοιμάζεις ώστε να πάρουν μέρος σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς;

p3

Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα προσφέρουν οι Ακαδημίες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Πληροφορικής, Μηχανικής και Αρχαίων Ελληνικών, που στοχεύουν στην καλλιέργεια της γνώσης, την ανάδειξη και την επιβράβευση των άριστων ταλαντούχων μαθητών, καθώς και οι δημιουργικοί Όμιλοι (Clubs) που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής φύσης των νέων, μεταξύ των οποίων, οι ομάδες της Χορωδίας, της Ορχήστρας, του Θεάτρου, της Φωτογραφίας, των Forensics και της Ελληνικής Ρητορικής. Παράλληλα, ο Όμιλος που διοργανώνει τις Ημέρες Τέχνης μυεί τους μαθητές στα μυστικά της Τέχνης και στην αξία της συμμετοχής και της συνεργασίας, ενώ προωθεί την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού.

p4

Επιπλέον, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έχει αποκτήσει το δικό του εργαστήριο κατασκευών και καινοτομίας, το Pierce MakerSpace, έναν πολυχώρο με σύγχρονα εργαλεία, όπως 3D εκτυπωτές, ασφαλείς σταθμούς εργασίας και αντίστοιχα υλικά. Στο προηγμένο εργαστήριο, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία, υπό το άγρυπνο βλέμμα των καθηγητών τους, να πειραματιστούν σε 16 αυτόνομους σταθμούς εργασίας, ατομικά και ομαδικά και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, αφού πρώτα εξοικειωθούν με τα Πρωτόκολλα Ασφαλείας.

Ανακαλύπτοντας έναν κόσμο ολοκληρωμένης εκπαίδευσης

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Pierce, την Κυριακή 31 Μαρτίου, στο Discover Pierce Day. Μεταξύ 11:00-14:00, το Pierce ­– Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος θα ανοίξει τις πύλες του στην Αγία Παρασκευή για να μυήσει τους υποψήφιους μαθητές και τους γονείς τους σε έναν διαφορετικό κόσμο: αυτόν της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.

p5

Στη διάρκεια του Discover Pierce Day, καθηγητές και μαθητικοί όμιλοι θα παρουσιάσουν μία επιλογή από τις πιο αντιπροσωπευτικές δραστηριότητες του σχολείου. Παράλληλα, η Ορχήστρα και η Χορωδία του Pierce θα ψυχαγωγήσουν μουσικά τους επισκέπτες και, στη συνέχεια, γονείς και παιδιά θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις, όπου θα δουν από κοντά τις «έξυπνες» αίθουσες, τα εργαστήρια, τα γήπεδα, το κολυμβητήριο και τον στίβο.

p6

Οι γονείς θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υποτροφίες και το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκές, αθλητικές, μουσικές και άλλες υποτροφίες.

p7

Τέλος, οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με καθηγητές και συμβούλους του σχολείου και να μάθουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τοποθετούν το Pierce στην κορυφή των εκπαιδευτικών επιλογών. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να παρακολουθήσουν το Discover Pierce Day, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.