ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση μαλλιών με τρίχες από δότες!

Μεταμόσχευση μαλλιών με τρίχες από δότες!

Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του προβλήματος της τριχόπτωσης βρίσκονται οι επιστήμονες! Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ (SNUH) στη Νότια Κορέα, ανέδειξαν μια νέα επαναστατική μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών, στην οποία οι ασθενείς με αλωπεκία θα μπορούν να λαμβάνουν υγιείς τρίχες από δότες!

Μέχρι στιγμής, η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρίχες από το ίδιο το άτομο, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ως προς τη συλλογή των τριχοθυλακίων και τη γενικότερη διαδικασία της εμφύτευσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Derma Hair Clinic στην Αθήνα και συγκεκριμένα από τον Διευθυντή της Δρ Απόστολο Καραλέξη, οι δύο βασικές μέθοδοι είναι αυτές των «FUE» και «FUT», κάθε μία από τις οποίες φέρει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ τους αφορά στην εξαγωγή του θύλακα της τρίχας από τη δότρια περιοχή. Στην Ελλάδα, μάλιστα, η μεταμόσχευση μαλλιών παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο και το 2019, με την πιο σύγχρονη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών «Power FUE» να κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει προσιτή τιμή και δεν απαιτεί τομή και χειρουργείο.

Τι αλλάζει με τη νέα μέθοδο

Όταν υπάρχει πλήρης απώλεια τριχοθυλακίων, είτε λόγω πτώσης μαλλιών από αντικαρκινική θεραπεία, είτε εξαιτίας εκτεταμένης ανδρογενετικής αλωπεκίας, αποκλειστικό θεραπευτικό μονοπάτι καθίσταται η μεταμόσχευση μαλλιών.

Μέχρι πρότινος, για να μπορέσει να δεχτεί ένα άτομο κάποιο όργανο για μεταμόσχευση θα έπρεπε να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα εφ’ όρου ζωής, προκειμένου να μην γίνει απόρριψη του μοσχεύματος. Ο κανόνας αυτός ισχύει και για τη δωρεά τριχών από κάποιον δότη, όπου η λήψη ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου σε καθημερινή βάση έχει αποδειχθεί ότι επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη των νέων εμφυτευμάτων.

Σύμφωνα με τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, όμως, φαίνεται ότι η αλλογενής μεταμόσχευση θα μπορεί μελλοντικά να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της αραίωσης, στο οποίο μέχρι σήμερα επεμβαίνει αποκλειστικά η αυτόλογη μεταμόσχευση μαλλιών, δηλαδή η λήψη τριχών από το ίδιο το άτομο.

Στην αυτόλογη θεραπευτική μεταμόσχευση μαλλιών, οι ειδικοί αρχικά απομόνωναν ένα τμήμα του δέρματος του ασθενούς μαζί με τα τριχοθυλάκια από μια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας και στη συνέχεια τα μεταμόσχευαν στο σημείο που παρουσιάζεται η τριχόπτωση.

Το πρόβλημα σε αυτήν τη μέθοδο, όμως, έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται μόνο τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια του ασθενούς, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιορισμένα σε αριθμό. Τη λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα του μικρού αριθμού διαθέσιμων τριχοθυλακίων κατάφερε να δώσει η ερευνητική ομάδα του Δερματολογικού τμήματος του νοσοκομείου «SNUH» με την τεχνική της αλλογενούς μεταμόσχευσης μαλλιών, δηλαδή τη χρησιμοποίηση τριχών από άλλο άτομο.

2

Τα «Κύτταρα του Langerhans» σε καταστολή

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική εστιάζει στα δενδριτικά κύτταρα της επιδερμίδας, ο ρόλος των οποίων είναι κυρίως φαγοκυτταρικός και συμβάλλουν στην «άμυνα» του οργανισμού. Τα δενδριτικά κύτταρα, γνωστά και με τον επιστημονικό όρο «Κύτταρα του Langerhans», βρίσκονται στην επιδερμίδα και φαγοκυτταρώνουν τα δερματικά αντιγόνα από όγκους, μικρόβια, ξένα σώματα, μοσχεύματα και κατά συνέπεια τα τριχοθυλάκια από άλλο δότη, ενεργοποιώντας τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με γνώμονα την παραπάνω διαπίστωση, η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να εστιάσει στο γεγονός ότι ο βασικός υπεύθυνος για την απόρριψη των αλλογενών μοσχευμάτων είναι τα δενδριτικά κύτταρα της επιδερμίδας, εξαιτίας του ανοσολογικού τους ρόλου. Έτσι, οι επιστήμονες επιχείρησαν να απομακρύνουν τα δενδριτικά κύτταρα που υπήρχαν στα τριχοθυλακικά μοσχεύματα του δότη με τη χρήση υπεριώδους B ακτινοβολίας(UVB),η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη σε διάφορες αξιόπιστες Δερματολογικές Θεραπείες.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

Για την επαλήθευση των ερευνητικών αυτών αποτελεσμάτων, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε πειραματόζωα που έφεραν μεταμοσχευμένα ανθρώπινα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων ποντίκια, καθώς έχουν το πλεονέκτημα ότι διαθέτουν παρόμοιο ανοσοποιητικό σύστημα με αυτό του ανθρώπου.

Όταν, λοιπόν, προχώρησαν στην μεταμόσχευση των τριχοθυλακίων στους ανοσολογικά τροποποιημένους ποντικούς, διαπίστωσαν ότι τα αλλογονικά μοσχεύματα δεν απορρίφθηκαν! Συνεπώς, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τριχοθυλάκια φέρουν ένα ανοσοποιητικό πλεονέκτημα, καθώς αποτελούν ανεξάρτητα όργανα του δέρματος, τα οποία, υπό προϋποθέσεις, δεν «απειλούνται» με ανοσολογική απόρριψη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, η ερευνά αυτή μπορεί ύστερα από κλινικές μελέτες να αναπαραχθεί εξίσου αποτελεσματικά και στο ανθρώπινο σώμα, χωρίς ανοσοκαταστολή, με την αφαίρεση των δενδριτικών κύτταρων του δότη. Με αυτόν τον τρόπο, η αλλογενής μεταμόσχευση μπορεί μελλοντικά να δώσει αποτελεσματικότερες λύσεις στο πρόβλημα της αλωπεκίας, στο οποίο μέχρι τώρα επεμβαίνει αποκλειστικά η αυτόλογη μεταμόσχευση μαλλιών.

Οι επιστήμονες της DermaHairClinic στην Αθήνα, με επικεφαλής στη μεταμόσχευση μαλλιών τον Δρ. Απόστολο Καραλέξη, παρατηρούν αύξηση εμφυτεύσεων, που αφορά τόσο σε μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα των πολυάριθμων περιστατικών εμφύτευσης μαλλιών στην κλινική, η επιτυχία των επεμβάσεων αποδεικνύεται εγγυημένη, αφού αγγίζει το 100% των περιπτώσεων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

3

Δρ.ΑπόστολοςΚαραλέξης

https://www.karalexis.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 &Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528

210 723 2932

info@karalexis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ