ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι θα αλλάξει στην Αθήνα μετά το Πάσχα

Τι θα αλλάξει στην Αθήνα μετά το Πάσχα

Πριν το προηγούμενο φεστιβαλικό καλοκαίρι γίνει ατόφια μνήμη, έχω ήδη κάνει τον προγραμματισμό μου για το επόμενο. Με το πέρας της πασχαλινής περιόδου, η Άνοιξη δίνει τη σκυτάλη στη θερινή σεζόν, που όντας γεμάτη από μουσικοχορευτικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα, αλλάζει την ατμόσφαιρα της Αθήνας και τις διαθέσεις των κατοίκων της.

Έχοντας πολύ υψηλές προσδοκίες για τις φετινές εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα στην πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, έχω ήδη «μαρκάρει» στο χάρτη μου τις τοποθεσίες στις οποίες θα κληθεί να με πάει η Uber, αναγκάζοντας το smartphone μου να πάρει… φωτιά από τη χρήση της εφαρμογής αυτό το Καλοκαίρι.

Διευρύνοντας τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες

Οι καλλιτεχνικές μου ανησυχίες ξεκινούν παραδοσιακά από τις εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) μετά το Πάσχα. Ως κατεξοχήν φυτώριο νέων καλλιτεχνών, όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο, ο εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ αποτελεί, και φέτος, την ιδανική επιλογή για το έβδομο στην ιστορία του Platforms Project.

Έτσι, από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, ο δρόμος θα με βγάλει κάποια στιγμή στην Πειραιώς, προκειμένου να εμπνευστώ για ακόμα μία χρόνια από τα πολύ εναλλακτικά, αλλά και εμπνευσμένα έργα καλλιτεχνών από 16 χώρες, τα οποία θα φιλοξενηθούν στις 60 πλατφόρμες της πολύπλευρης έκθεσης.

1

Ακολουθώντας τη νέα «τάξη πραγμάτων»

Και κάπως έτσι πλησιάζει η πρώτη μου επίσκεψη για φέτος, σε έναν από τους πλέον αγαπημένους «καλοκαιρινούς» προορισμούς. Δεν πρόκειται για κάποιο αιγαιοπελαγίτικο νησί, αλλά για την Πλατεία Νερού, όπου φέτος το «Ουμπεράκι» θα με δει να την επισκέπτομαι συχνά-πυκνά μέχρι τον Αύγουστο.

Τα «πρώτα» ποτάκια της σεζόν ξεκινούν με το φεστιβάλ Release Athens στις 16 Ιουνίου, όταν μια από τις πιο επιδραστικές και καταξιωμένες μπάντες στην ιστορία της pop/rock μουσικής, οι περίφημοι «New Order», θα βρεθούν στο Δέλτα Φαλήρου για μια βραδιά γεμάτη με τα διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια της απίστευτης πορείας τους.

2 copy

Χορεύοντας συγχρονισμένα αλά… ιρλανδικά

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 19 Ιουνίου, θα ξανακάνω check in στο φαληρικό δέλτα και πάλι χωρίς να πιάσω τιμόνι, αυτήν τη φορά για να απολαύσω ακόμα ένα μουσικοχορευτικό υπερθέαμα στο κλειστό γήπεδο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, χωρίς να ταλαιπωρηθώ, ψάχνοντας για πάρκινγκ. Ο λόγος για το «Lord of the Dance», το οποίο έχει αποθεωθεί από 80 εκατομμύρια θεατές σε 100 χώρες του κόσμου και έφερε την επανάσταση στον παραδοσιακό ιρλανδικό χορό.

Έχουν περάσει, μάλιστα, αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είδα την πραγματικά εκστασιαστική παράσταση των 40 χορευτών του πρωτοπόρου Michael Flatley, στο Badminton Theater του Γουδιού και ακόμα θυμάμαι το κοινό που χειροκροτούσε ακατάπαυστα τον απόλυτα συγχρονισμένο χορό τους.

3 copy

Νοσταλγώντας τον… Ε.Τ. τον εξωγήινο

Πλησιάζοντας προς το τέλος του πρώτου καλοκαιρινού μήνα, ανυπομονώ για την πρώτη μου επίσκεψη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, καθώς στις 24 Ιουνίου θα ταξιδέψω στα νοσταλγικά χρόνια του Ιντιάνα Τζόουνς, του Ε.Τ. του Εξωγήινου και του Τζουράσικ Παρκ και θα θυμηθώ ξανά μοναδικές οσκαρικές κινηματογραφικές στιγμές που έγραψαν ιστορία! Πώς; Χάρη στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία υπό τη διεύθυνση του διάσημου Ινδονήσιου αρχιμουσικού, Adrian Prabava, θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο Αμερικανό σκηνοθέτη, Στίβεν Σπίλμπεργκ!

Με ζωντανή μουσική και παράλληλη προβολή αποσπασμάτων και φωτογραφικού υλικού, οι φίλοι των υπερθεαμάτων της μεγάλης οθόνης, θα ξεναγηθούν στον μαγικό κόσμο των ταινιών του Σπίλμπεργκ και θα ακούσουν μερικές από τις πιο αγαπητές μελωδίες, που θα ξυπνήσουν γοητευτικές κινηματογραφικές μνήμες.

4 copy

Ψάχνοντας (από)θεραπεία

Η επόμενη στάση με το θαυματουργό Uber θα με βρει για ακόμα μια φορά στην Πλατεία Νερού στις 17 Ιουλίου, καθώς το EJEKT Festival συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια πορείας και το γιορτάζει με ένα επετειακό line-up σπουδαίων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και οι μοναδικοί «The Cure».

Το συγκρότημα, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής και γιορτάζει 40 χρόνια παρουσίας, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία, στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης περιοδείας τους στην Ευρώπη.

5 copy

Ταξιδεύοντας σε ένα μουσικό παραμύθι

Και λίγο πριν ξεκινήσει η θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου, θα απολαύσω ορισμένα ακόμα ποτάκια σε ένα από τα πιο σπουδαία και φαντασμαγορικά φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής του πλανήτη, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 27 Ιουλίου για να δώσει «παραμυθένιες» διαστάσεις στην Πλατεία Νερού.

Πρόκειται για το Tomorrowland, με τα επιβλητικά stages και τα εντυπωσιακά line-up, στο οποίο θα κάνει την εμφάνιση του ο κορυφαίος Ολλανδός DJ, Armin van Buuren! Κατά τη διάρκεια του «UNITE With Τomorrowland» στην Αθήνα θα υπάρξει και δορυφορική σύνδεση με την κεντρική σκηνή του κεντρικού φεστιβαλικού event στο Βέλγιο, μέσω της οποίας οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουμε αρκετά ακόμα τεράστια ονόματα της παγκόσμιας dance σκηνής!

6

Απολαμβάνοντας τα «διαλείμματα»

Και επειδή οι βραδιές, που προηγούνται και που έπονται των πολυαναμενόμενων δρώμενων, δεν γίνεται να περνούν ανεκμετάλλευτες, στα «διαλείμματά» μου ο καλύτερός μου φίλος ο… Ουμπεράς θα με μεταφέρει σε κάποιο θερινό σινεμά, καθώς η Αθήνα φιλοξενεί υπέροχες κινηματογραφικές οάσεις μας, όπου κλασικές ταινίες, αλλά και νέες υπερπαραγωγές, σε ταξιδεύουν παρέα με τα χρώματα του δειλινού και τα αρώματα των λουλουδιών, στην καλοκαιρινή μαγεία του έναστρου ουρανού και του φωτεινού φεγγαριού.

7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ