ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

#makingithappen μια καμπάνια που μας γεμίζει αισιοδοξία και περηφάνια

#makingithappen μια καμπάνια που μας γεμίζει αισιοδοξία και περηφάνια

Η καμπάνια #makingithappen έχει ως πρόθεση να αναδείξει τα οράματα και τις αξίες που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μέσα από τις ιστορίες των ίδιων των ανθρώπων.

Ανθρώπων που “πάτησαν” και στις δύο χώρες, έχουν ζήσει, εργαστεί η σπουδάσει στις ΗΠΑ, έχουν συλλέξει γνώσεις και εμπειρίες και τελικά έχουν επιλέξει να επιστρέψουν για να δημιουργήσουν στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα. Με τη στάση τους και τις επιλογές τους, δημιουργούν συνέργειες, αναπτύσσουν συνεργασίες και εν τέλει μας φέρνουν πιο κοντά. Μας δείχνουν το δρόμο της συνεργασίας και της δημιουργικότητας.

Ιστορίες με ήρωες και ηρωίδες από το χώρο των Τεχνών, των Επιστημών, της Καινοτομίας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Δράσης, της Τεχνολογίας, της Επιχειρηματικότητας, της Εκπαίδευσης, των Νεοφυών Επιχειρήσεων που μας γεμίζουν αισιοδοξία.

Η καμπάνια ξεκίνησε με κύριο μήνυμα το “Χτίζοντας ένα κοινό μέλλον. Μαζί.” κατά την διάρκεια της 83ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ. Το Δεκέμβριο του 2018, ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ εγκαινιάστηκε με κύριο στοιχείο τους δεσμούς μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων. Με βάση αυτό, η καμπάνια #makingithappen εισέρχεται πλέον στη νέα της φάση, και με κύριο μήνυμα “Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί“, “φωτίζει” ακόμη περισσότερες πραγματικές ιστορίες Ελλήνων που δημιουργούν στη χώρα μας και αξίζουν την προσοχή μας.

Ποιοι είναι οι ήρωες του #makingithappen:

-Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Θεατρικός Σκηνοθέτης, απόφοιτος Πανεπιστημίων Νέας Υόρκης & Καλιφόρνια

“Όταν πήγα στην Καλιφόρνια, στο πανεπιστήμιο, μας είχαν δώσει οδηγίες για το πώς μπορεί ένας νέος να αντεπεξέλθει στο μαγείρεμα (…) Εγώ είχα συνηθίσει να είμαι στην ουρά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τις ώρες για ένα χαρτί. Αυτή η οργανωτικότητα των Αμερικανών συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν μια στείρα διαδικασία, αλλά ένας τρόπος να κοιτάς το πρόβλημα, την πρόκληση κατά μέτωπο και να αντιμετωπίζεις τα πράγματα απευθείας”.

-Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια & Λέκτορας του Πανεπιστημίου Yale

“Είδα τη γνώση από τα πανεπιστήμια να γίνεται εμπορεύσιμη καινοτομία, κάτι που προσπάθησα κι εγώ η ίδια αργότερα να φέρω πίσω στην Ελλάδα. Τα επιστημονικά επιτεύγματα πρέπει να μετουσιωθούν σε προϊόντα που θα βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Στις ΗΠΑ είδα επίσης πως η ηθική ανταμοιβή στους εργαζομένους έχει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα. Έμαθα πως η έρευνα είναι υπόθεση ομάδας, πάντα συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε έναν κοινό στόχο.”

-Ευάγγελος Παππάς & Δημήτρης Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος και Επιστημονικός Υπεύθυνος / Γενικός Διευθυντής RTsafe, συνεργαζόμενη εταιρεία του Πανεπιστημίου του Τέξας

“Η κοινωνία στις ΗΠΑ είναι πολύ δεκτική σε νέες τεχνολογίες, σε νέα προϊόντα τα οποία μπορεί να εισάγονται από τρίτες χώρες, ενώ είναι πολύ εξελιγμένη και σε επίπεδο θεσμών, διευκολύνοντας ένα νέο, καινοτόμο προϊόν που έχει σοβαρά οφέλη για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών να εισάγεται ταχύτατα στη δική τους αγορά. Αυτό το επιτυγχάνουν έχοντας απελευθερώσει πλήρως τις διαδικασίες και τις λειτουργίες τους από κάθε μορφής γραφειοκρατία, παράλληλα όμως μένοντας αυστηροί σε ζητήματα ποιότητας και αξιολόγησης”.

-Αναστασία Κωστάκη, Διεθνής Αθλήτρια Καλαθοσφαίρισης, Ολυμπιονίκης, πρώτη Ελληνίδα παίκτρια στο WNBA

“Έμαθα πολλά, πήρα πολλά, μόνο κέρδισα πράγματα. Είχα την τύχη να παίξω δίπλα σε τεράστιες προσωπικότητες, σε μεγάλες αθλήτριες που μου δίδαξαν τη συνεργασία, το σεβασμό. Ήταν τεράστιο σχολείο για μένα. Έμαθα να σέβομαι, να συμπεριφέρομαι διαφορετικά, να προσαρμόζομαι σε δύσκολες καταστάσεις. Έμαθα τον επαγγελματισμό”.

-Σοφία Κουβελάκη, Εκτελεστική Διευθύντρια Home Project, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Brown

“Οι σπουδές μου στο Brown ήταν μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινότητα, όπου η διαφορετικότητα ήταν το στοιχείο που μας ένωνε, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να επιλέγει ποιος θέλει να είναι, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνικότητα, εθνότητα -και την ίδια στιγμή να νιώθει την ασφάλεια ότι ανήκει κάπου όπου μπορεί να συμμετέχει ενεργά, όπου η συμμετοχή του μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπου μπορεί να υποστηρίζεται και να υποστηρίζει.”

-Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ, Βραβείο Faculty Champion, Microsoft Imagine Cup 2012

“Οι συνεργασίες και οι επαφές με τις εταιρίες και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ προβάλλουν ένα είδος μέλλοντος, δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει μια ιδέα στην Ελλάδα και όταν τη διατυπώσει στις ΗΠΑ να τη “δει” να υλοποιείται άμεσα ή αντιστοιχα να δει ότι η ιδέα του θα πεθάνει γρήγορα και μάλλον πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με αυτή”.

-Πάνος Κανέλλης & Εύα Βαρελλά Κανέλλη, Πρόεδρος Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής & Perrotis College, Διευθύντρια Υπηρεσιών Σπουδαστών Perrotis College

«Ήξερα ότι αν δεν ήταν το πανεπιστήμιο, θα μπορούσα να πετύχω κάπου αλλού. Με ενδιέφερε απλά να βρω και να ανοίξω μία πόρτα. Μετά πίστευα ότι θα μπορούσα να φτάσω όπου ήθελα. Οι ΗΠΑ με βοήθησαν πάρα πολύ να αποκτήσω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.»

-Χάρης Σιαμπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Μουσείου Μπενάκη, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Tufts & Harvard Business School

“Εξαιρετικό παράδειγμα για μένα είναι το πόσο πρακτικοί είναι οι Αμερικανοί, το πόσο προγραμματίζουν τα πράγματα. Και ότι εμπιστεύονται τους ανθρώπους. Αυτό εμένα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στις σχέσεις μου, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη δουλειά μου και νομίζω ότι βοηθάει και τον οργανισμό Μουσείο Μπενάκη (…) Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Αμερικανών που έχει αποβεί χρήσιμο είναι ότι έχουν τον τρόπο να απλοποιούν τα πράγματα. Ξέρετε, για να παρουσιάσεις κάτι πιο απλά σημαίνει ότι το έχεις καταλάβει πολύ καλά. Το complexity οφείλεται ενίοτε στο ότι δεν υπάρχει κατανόηση. Οπότε τα πράγματα γίνονται σύνθετα. Αν καταλάβεις την ουσία των πραγμάτων, τα πράγματα γίνονται απλά.»

-Αλέξανδρος Τρίμης, Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής της Welcome Pickups, Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Stanford

“Το πιο σημαντικό μάθημα που αποκόμισα από την επαφή μου με τις ΗΠΑ ήταν το δικαίωμα να πιστεύω λίγο περισσότερο στον εαυτό μου. Όσο ήμουν στην Καλιφόρνια, είδα ανθρώπους όχι απαραίτητα πιο έξυπνους ή πιο ικανούς από εμένα να πετυχαίνουν μεγάλα πράγματα, κάτι που με έκανε να πιστεύω ότι θα μπορούσα και εγώ να το κάνω.”

-Σόφη Λάμπρου, Συνιδρύτρια & Γενική Διευθύντρια του Impact Hub Athens, Βραβείο IVLP Alumni «Social Innovation & Change»

“Αν κάτι έμαθα στις ΗΠΑ είναι ότι αν εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλή, να την πάμε από το Α επίπεδο στο Β, εκείνοι επιχειρούν να τη φτάσουν στο Γ. Πάντα μπορείς να μάθεις από αυτούς, να διαλέξεις εργαλεία, να μάθεις από τα λάθη τους, αλλά και από τις επιτυχίες τους.”

-Σωτήρης Μπαντάς, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur Technologies

“Γι’ αυτό θεωρώ ότι τα startups είναι ό,τι πιο… αριστερό έχει εφευρεθεί και ανθεί στις ΗΠΑ.

Γιατί ανεξάρτητα από πού προέρχεται κάποιος, τι έχει κάνει στη ζωή του, σε ποια οικογένεια έχει μεγαλώσει, με τη γνώση του, τις ικανότητές του και το ταλέντο του μπορεί να πετύχει κάτι το οποίο και να είναι disruptive και να έχει πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος”.

Βρείτε περισσότερες ιστορίες στο www.makingithappen.gr και στα social media κανάλια της καμπάνιας, στο Facebook https://www.facebook.com/makingithappengr/ και στο Instagram https://www.instagram.com/makingithappengr/