ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η προσπάθεια του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», για τη δημιουργία ενός νέου παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες (World Guinness Record) για τα περισσότερα γυάλινα μπουκάλια που συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα (“most glass bottles recycled in one week”) !

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες που επιτεύχθηκε είναι η συλλογή και ανακύκλωση 134.972 κιλών γυάλινων συσκευασιών, που αντιστοιχούν σε 429.254 μπουκάλια και διήρκεσε από 30.4.2019 έως 7.5.2019 !

Σημειώνεται ότι η ανακύκλωση των γυάλινων φιαλών πραγματοποιήθηκε στα αυτόματα υψηλής τεχνολογίας Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργούν στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του με το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αρωγή των πολιτών, ενώ ο σχετικός «Πολυχώρος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» εγκαινιάστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο Β’.

Τονίζεται ότι η επίτευξη του μοναδικού αυτού παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες πραγματοποιήθηκε με την αμέριστη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, η οποία κινητοποίησε δεκάδες εθελοντές και ιερείς για τη ζύγιση και την ανακύκλωση των γυάλινων συσκευασιών που συλλέχτηκαν.

Το σύνολο της μοναδικής προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες (World Guinness Record) για τα «περισσότερα γυάλινα μπουκάλια που συλλέχθηκαν και ανακυκλώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα» αποτυπώνεται στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό:

Δείτε το βίντεο:

… γιατί η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί στον τομέα της ανακύκλωσης !

… γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας !

Πληροφορίες για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και τα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης:

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ αποτελεί Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο είναι εγκεκριμένο από την Ελληνική Πολιτεία για την ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας.

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ χρησιμοποιεί τα υψηλής τεχνολογίας «σπιτάκια της ανακύκλωσης», όπου οι πολίτες επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες τους, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή απαίτηση για «Διαλογή στην Πηγή».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης, ενώ η μη επίτευξη αυτών θα οδηγήσει σε νέα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, είναι σαφές ότι απαιτούνται να ληφθούν άμεσες δράσεις προώθησης της ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άμεση εφαρμογή «οικονομικών εργαλείων», ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας τις υφιστάμενες καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ προέβη σε σημαντική αύξηση του ανταποδοτικού κινήτρου που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία «στα σπιτάκια της ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 3 € λεπτά ανά κάθε 1 επιστρεφόμενη συσκευασία.

Ως αποτέλεσμα, στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» οι «συσκευασίες μας έχουν αξία» και κερδίζουμε 1 € με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Σημαντικό μέρος της δράσης της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, αποτελεί η υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των νέων, κυρίως, ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δημιούργησε τα τρία πρώτα πανευρωπαϊκά Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στα Ιωάννινα. Πρόκειται για ιδανικούς προορισμούς για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που περιλαμβάνουν Πολυχώρο Ανακύκλωσης με Αυτόματα Μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ