ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έως τις 20 Φεβρουαρίου θα καταδειχθεί η εισπρακτική αποτελεσματικότητα του τέλους παιγνίων

Έως τις 20 Φεβρουαρίου θα καταδειχθεί η εισπρακτική αποτελεσματικότητα του τέλους παιγνίων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έσοδα 30 εκατ. ευρώ περίπου το μήνα αναμένει το Δημόσιο από το ειδικό τέλος παιγνίων των 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφέρεται στον τρόπο και το χρόνο απόδοσης του τέλους παιγνίων το οποίο αποτέλεσε ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει την υποβολή της δήλωσης και την απόδοση του ειδικού τέλους παιγνίων 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη, μέχρι και την 20η ημέρα κάθε μήνα, για τις εισπράξεις από το ειδικό τέλος που έχουν καταβάλει οι παίκτες, ανά στήλη, των παιγνίων της ΟΠΑΠ τον προηγούμενο μήνα.

Ακόμη, η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπει πως η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση εκπρόθεσμης ή ανακριβούς ή μη υποβολής της δήλωσης απόδοσης του ειδικού τέλους από τον ΟΠΑΠ διέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Στη βάση της σχετικής υπουργικής απόφασης έως τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε θα υποβληθεί η πρώτη δήλωση του Ιανουαρίου από τον ΟΠΑΠ, θα καταδειχθεί το εάν ο στόχος για έσοδα 30 εκατ. ευρώ περίπου το μήνα ή 350 εκατ. ευρώ το χρόνο από το τέλος παιγνίων ήταν εξ αρχής ρεαλιστικός στόχος.

Πάντως, μελέτη που κατήρτισε η εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse Coopers για την ομοσπονδία πρακτόρων του ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ) αποδεικνύει πως το Δημόσιο δεν θα έχει τα προσδοκώμενα έσοδα από την επιβολή του πρόσθετου τέλους στα τυχερά παιχνίδια.

Κατά την ΠΟΕΠΠΠ το τέλος παιγνίων θα φέρει σημαντική μείωση τζίρου στα πρακτορεία, κλείσιμο πρακτορείων -σε 2.360 τα υπολογίζει η μελέτη- και τελικά δεν θα οδηγήσει στο στόχο των εσόδων 350 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από το φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ