ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αίτημα Cosco σε ΤΑΙΠΕΔ για μεταβίβαση του επιπλέον 16% του ΟΛΠ

Αίτημα Cosco σε ΤΑΙΠΕΔ για μεταβίβαση του επιπλέον 16% του ΟΛΠ
Eurokinissi

Σε συνάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco οι Κινέζοι ζήτησαν να τους μεταβιβάσει το Ελληνικό Δημόσιο το επιπλέον ποσοστό 16% του ΟΛΠ, στη βάση της αρχικής συμφωνίας για την πώληση του λιμένα.

Η συμφωνία του 2016 προέβλεπε πως η Cosco αποκτά το 51% του OΛΠ έναντι 293,7 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για μεταβίβαση επιπλέον ποσοστού 16% με την ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων εντός πενταετίας. Για την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού, του 16%, έχουν μάλιστα κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης 88 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 16% όμως πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους 293,7 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι σήμερα έχουν γίνει επενδύσεις μόνο 70 εκατ. ευρώ.

Η κινεζική Cosco αναγνωρίζει πως οι υποχρεωτικές επενδύσεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2021, ωστόσο αποδίδει αυτή την καθυστέρηση στις ολιγωρίες στις αδειοδοτήσεις και στη μη έγκαιρη έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

Στη βάση αυτή, οι Κινέζοι ζητούν να γίνει άμεσα η μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ, ανεξάρτητα από ότι προέβλεπε η συμφωνία του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ