ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκκληση ΛΑΕ στα κόμματα για σύσταση Εξεταστικής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Έκκληση ΛΑΕ στα κόμματα για σύσταση Εξεταστικής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Την ανάγκη να συμβάλουν άμεσα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το μέγα σκάνδαλο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με το οποίο το Δημόσιο απώλεσε περίπου 40 δισ. ευρώ, καλεί τα κόμματα της Βουλής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με ανοικτή επιστολή του εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι είναι αδιανόητο να περικόπτονται συντάξεις γιατί, υποτίθεται δεν έχουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία και να χάνονται στη “μαύρη τρύπα” των τραπεζών δεκάδες δισ., προκειμένου οι τελευταίες να περνάνε τζάμπα στα χέρια των ξένων κερδοσκοπικών funds.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει τέλος τη βαρύτατη ευθύνη που αναλαμβάνουν απέναντι στον τόπο και τον χειμαζόμενο λαό τα κόμματα και οι επικεφαλής τους, αν αγνοήσουν το αίτημα διερεύνη­σης του σκανδάλου της ανακεφαλαιοποίησης.

Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή της ΛΑ.Ε προς τα κόμματα έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες

»Όπως με πλήθος παρεμβάσεις μας έχουμε εξηγήσει αλλά και με αναλυτικό κείμενο της Θεματικής Οικονομίας της Λαϊκής Ενότητας έχουμε τεκμηριώσει, η υπόθεση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά μέγα σκάνδαλο και κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο ή από τα μεγαλύτερα της Ελληνικής Ιστορίας.

»Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία, εξαιτίας των σκοτεινών μεθοδεύσεων, των δόλιων πράξεων αλλά και των εσκεμμένων παραλείψεων στη διαδικασία της λεγόμενης ανακεφαλαιοποίησης, το Δημόσιο απώλεσε πρωτοφανή σε ύψος ποσά, που σύμφω­να με τους υπολογισμούς μας αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αρκετά δισ. έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν επενδύσει στις τράπεζες, ενώ πολλά ήταν τα χαμένα δισ. από τους μικροεπενδυτές των τραπεζών και τους ομολογιούχους τους, οι οποίοι είδαν να «κουρεύονται» αναγκαστικά τα ομόλογά τους μέχρι 90%.

»Το αποτέλεσμα αυτών των σκανδαλωδών μεθοδεύσεων με τις ως άνω συγκλονι­στικές απώλειες του Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων αλλά και μικρομεσαίων πολιτών που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, υπήρξε να περάσει η μεγάλη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και των τεσσάρων, λεγόμενων, συστημικών τραπεζών στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων, κυρίως ξένων κερδοσκοπικών funds κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο τοποθέτησε στη νέα ανακεφαλαιοποίηση νέα ποσά ύψους, περί­που, έξι δισ.

»Κατόπιν τούτων το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε προτείνει στα κόμματα και τους εκπροσώπους τους την ανάγκη να συσταθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτρο­πή της Βουλής με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος και τα άρθρα 144-149 του Κα­νονισμού της Βουλής, προκειμένου να ρίξει φως και να εξετάσει σε βάθος όλες τις καταγ­γελίες και τις πτυχές της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και να διερευνή­σει τις πιθανές πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση.

»Σε μια περίοδο που συνεχίζονται στη βάση των μνημονίων να εφαρμόζονται πολιτι­κές εξουθενωτικής λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία, προτείνοντας νέο πετσόκομμα των ήδη πενιχρών συντάξεων, είναι αδιανόητο να «χάνονται» με σκανδαλώδη τρόπο δεκάδες δισ. του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων στις «μαύρες τρύπες» των τραπεζών και οι τελευταίες να χαρίζονται κυριολεκτικά στα ιδιωτικά εγχώρια και κυρίως ξένα συμφέροντα.

»Η μη ανάληψη πρωτοβουλίας από τα κόμματα της Βουλής, συμπολίτευσης και αντι­πολίτευσης, για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, θα τα καταστήσει υπεύθυνα και συνυπεύθυνα για την αγνόηση εμπεριστατωμένων καταγγελιών και τη συγκάλυψη εν­δεχόμενου, για μας βέβαιου, μείζονος σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος και επομένως υπόλογα για τούτο στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.»Αναμένοντας τις ενέργειες σας.

«Μετά τιμής,
Για το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑ.Ε
Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε
Παναγιώτης Λαφαζάνης»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ