ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αυτές τις «κλινικές» δεν πρέπει να κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών

Σε αυτές τις «κλινικές» δεν πρέπει να κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών

Τον κώδωνα του κίνδυνου αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών κρούει η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, (International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS) με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα και με την οποία προειδοποιεί τους ασθενείς αναφορικά με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται -όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα- από μη-ιατρούς ή ανειδίκευτο προσωπικό.

Η ISHRS κάνει λόγο για ένα φαινόμενο «που έχει γίνει μάστιγα σε αρκετές χώρες», υπογραμμίζοντας πως εν έτει 2019 οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών που γίνονται σε μη-αδειοδοτημένους χώρους ή ακόμα και σε χώρους που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αποτελούν μία σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, «αυτό το φαινόμενο έχει γίνει μάστιγα σε αρκετές χώρες στις οποίες η νομοθεσία όσον αφορά στη σωστή και “ηθική” ιατρική πρακτική είναι αρκετά ελαστική και δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ικανοί να ελέγξουν τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές».

Η αλήθεια πίσω από τις μαζικές φθηνές μεταμοσχεύσεις μαλλιών

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αναμφίβολα ιδιαιτέρα σημαντικό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η ISHRS ξεκίνησε μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης για να προστατεύσει τους ενδιαφερόμενους από τους κινδύνους που ενδέχεται να «κρύβει» μία απλή μεταμόσχευση μαλλιών. Τον συντονισμό της εν λόγω δράσης έχουν αναλάβει, μάλιστα, δύο επιτροπές της ISHRS με μέλη διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στη μεταμόσχευση μαλλιών, όπως ο Dr. Paul Τ. Rose, MD, JD (πολυβραβευμένος ιατρός, ηγέτης της μεταμόσχευσης μαλλιών παγκοσμίως, με πολλές έρευνες και μεγάλη αρθρογραφία) και ο Dr. Robert S. Haber, MD.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, λοιπόν, τα άτομα που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά στα παρακάτω σημεία.

  1. Σε «κλινικές» και ιατρούς που χρησιμοποιούν μηνύματα που περιέχουν λέξεις ή φράσεις οι οποίες είναι παραπλανητικές και ψευδείς και αφήνουν να εννοηθεί ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια χειρουργική επέμβαση «χωρίς τομές», «χωρίς ουλές», «μη επεμβατική», «με απεριόριστο αριθμό μοσχευμάτων» και άλλα αναληθή που έχουν ως μοναδικό σκοπό να προσελκύσουν υποψήφιους και να κάνουν να φανεί ως μια εύκολη διαδικασία, που μπορεί να γίνει οπουδήποτε και από οποιονδήποτε.
  2. Σε κλινικές που αναθέτουν τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, κάνοντας συνήθως παραπλανητική χρήση διαπιστευτηρίων. Συνήθως οι ιατροί προβάλλουν στο κοινό τα διαπιστευτήρια και τις πιστοποιήσεις τους και στη συνέχεια αναθέτουν την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών σε μη ιατρούς, εκθέτοντας ακόμα και τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Με αυτόν τον τρόπο στερούν από τους ασθενείς το έννομο δικαίωμα της συνειδητής συναίνεσης, αφού τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν ποιος ιατρός θα τους χειρουργήσει και ούτε είναι δική τους επιλογή.
02

Με αφορμή το σημαντικό αυτό ζήτημα που αφορά και σε χιλιάδες Έλληνες, είναι σημαντικό να τονισθεί πως η Ad Hoc Committee on Issues Pertaining to the Unlicensed Practice of Medicine και η Communications & Public Education Committee, αναλαμβάνουν δράσεις με βασικό στόχο την πλήρη ενημέρωση του κοινού και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τις μαζικές φθηνές μεταμοσχεύσεις μαλλιών.

Πιο αναλυτικά, η Ad Hoc Committee on Issues Pertaining to the Unlicensed Practice of Medicine ασχολείται με θέματα που προκύπτουν από την εκτέλεση της μεταμόσχευσης μαλλιών από μη εξειδικευμένους ιατρούς ή μη-ιατρούς. Και στη δεκαμελή αυτή επιτροπή συμμετέχει μόνο ένας Έλληνας χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών, ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD*.

Ο Έλληνας πρόεδρος της ISHRS Ambassadors for Patient Safety Subcommittee

Η επιλογή του Dr. Κωνσταντίνου Αναστασάκη από την ISHRS δεν είναι τυχαία, καθώς ο ίδιος έχει αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα της εκτέλεσης μεταμοσχεύσεων μαλλιών από μη-ιατρούς με σοβαρότατες συνέπειες για τους ενδιαφερόμενους. Ο Dr. Αναστασάκης πρεσβεύει έμπρακτα το βασικό μήνυμα της ISHRS και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δραστήριων μελών της ISHRS παγκοσμίως, με δράσεις όπως το pro-bono πρόγραμμα «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» που εφάρμοσε και αφορά στη δωρεάν επιδιόρθωση παλαιότερης κακής μεταμόσχευσης μαλλιών, τις συνεχείς ενημερώσεις προς τους ενδιαφερόμενους με άρθρα, φωτογραφικό υλικό, newsletters και πάνω από 200 βίντεο που απαντούν σε ερωτήσεις για τη μεταμόσχευση μαλλιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, ορίστηκε ISHRS Ambassador και πρόεδρος της ISHRS Ambassadors for Patient Safety Subcommittee, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες όπως η ενημέρωση της ISHRS για τα νομοθετικά και ρυθμιστικά θέματα που αφορούν στους ιατρούς της μεταμόσχευσης μαλλιών αλλά και τις κακές πρακτικές που εφαρμόζονται στη μεταμόσχευση μαλλιών από μη-ιατρούς.

Δεν είναι τυχαίο συνεπώς το γεγονός ότι ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης είναι ο πρώτος χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών στην Ελλάδα που επέμεινε και ανέδειξε το σοβαρότατο φαινόμενο της παραπλανητικής διαφήμισης στη μεταμόσχευση μαλλιών αλλά και την ανάληψη επεμβάσεων από μη-ιατρούς.

«Η ISHRS και τα μέλη της αναγνωρισμένοι χειρουργοί μεταμόσχευσης μαλλιών σε όλο τον κόσμο, προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά τους ενδιαφερόμενους για τις επιλογές τους», τονίζει ο Dr. Αναστασάκης και σημειώνει: «Η επιλογή χωρών που προσφέρουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών από μη αδειοδοτημένο προσωπικό (μη-Ιατροί), το οποίο εκτελεί παράνομα ιατρικές πράξεις στις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών, θέτει την ασφάλεια των ασθενών σε μεγάλο ρίσκο».

Ο Dr. Αναστασάκης υπηρετεί, μάλιστα, ως μέλος και στην Επιτροπή Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Κοινού της ISHRS (Communications & Public Education Committee) που όπως μας μεταφέρει, «έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού για την σωστή πρακτική της μεταμόσχευσης μαλλιών, που συνάδει με την ηθική ιατρική δεοντολογία».

«Όλα ξεκινάνε από ένα συνδυασμό απόγνωσης λόγω της τριχόπτωσης, την “πλύση εγκεφάλου” από τις παραπλανητικές διαφημίσεις για την Μεταμόσχευση Μαλλιών με FUE και φυσικά την ανάγκη όλων αυτών να “γλιτώσουν” χρήματα πάση θυσία», προσθέτει ο Dr. Aναστασάκης και συνεχίζει: «Αρχικά, καθότι η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE έχει διαφημιστεί ως “νέα τεχνική”, “χωρίς νυστέρι”, “ανώδυνη”, “αναίμακτη”, “χωρίς ουλές” “χωρίς ράμματα”, το κοινό νομίζει πως αυτά ισχύουν. Όμως δεν ισχύουν. Όλα αυτά είναι από υπερβολές έως ψεύδη και το λέω επίσημα αυτό, ως εκπρόσωπος της ΕΛΑΜΑΤ και πιστοποιημένος (Diplomate) χειρουργός στη Μεταμόσχευση Μαλλιών από το ABHRS, American Board of Hair Restoration Surgery (Αμερικανικό Συμβούλιο Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού)».

Οι απαγορευμένοι όροι που πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς

Κατά τον Dr. Aναστασάκη, μάλιστα, οι μοναδικοί παγκοσμίως Επίσημοι Επιστημονικοί Φορείς ISHRS και ABHRS απαγορεύουν στους ιατρούς-μέλη τους τη χρήση στο ενημερωτικό τους υλικό και στις διαφημίσεις όρων όπως «ανώδυνη» («no-pain»), «επέμβαση χωρίς ουλές» («No scars»), «επέμβαση χωρίς τομή» («No incision»), «επέμβαση χωρίς επαφή («No touch»), «επέμβαση χωρίς κόψιμο» («No cutting») και «ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση» («Non-invasive»).

Όσοι, λοιπόν, διαφημίζουν τη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUE, «με αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς προσπαθούν να υποβιβάσουν τη βαρύτητα αλλά και τη σημαντικότητα της επέμβασης Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μην διαμαρτυρηθούν -αν ποτέ καταλάβουν πως τελικά τους χειρουργεί μια νοσηλεύτρια ή ένας βοηθός που δεν είναι καν ιατρός».

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον ίδιο, και οι Έλληνες καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι συνεχώς μπροστά σε «θαυματουργές τεχνικές», σε κλινικές με «ιατρούς» που ποτέ δεν συναντούν, σε ισχυρισμούς για «γνώσεις και εξειδίκευση» από άσχετους με το αντικείμενο χώρους (κέντρα αδυνατίσματος και «περουκάδικα») και μη-ρεαλιστικές προσφορές τιμών από την τηλεόραση οι οποίες παραπλανούν και τελικά, υποβαθμίζουν την Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέξει ένας υποψήφιος ασθενής Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Ελλάδα, λοιπόν, είναι κατά πόσο είναι πράγματι ιατρός το άτομο που εκτελέσει την επέμβαση και ποια είναι τα διαπιστευτήρια του, αν πράγματι είναι ιατρός.

03

Σε κάθε περίπτωση, η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη και εξειδικευμένη επέμβαση και πρέπει να γίνει τέλεια από την αρχή μέχρι το τέλος, ώστε κάθε ένα από τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύονται να φυτρώσει. Αν δεν πραγματοποιηθεί σωστά, τα τριχοθυλάκια που δεν φυτρώνουν χάνονται για πάντα. Αυτό σημαίνει πως αν η απόφαση που πάρει κάποιος δεν είναι συνετή, όσα λεφτά και να ξοδέψει κάποιος αφού γίνει η «ζημιά», δεν μπορεί να διορθωθεί αφού δεν μπορεί να «βρει» καινούργια τριχοθυλάκια να μεταμοσχεύσει. Οπότε, με ψυχραιμία και σύνεση, πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να αποφασίσει σε ποιον θα εμπιστευτεί το κεφάλι του: Σε μια κλινική που χειρουργούν μη-ιατροί και προσφέρει Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE «σε τιμή ευκαιρίας» ή σε έναν εξειδικευμένο και πιστοποιημένο ιατρό στην Μεταμόσχευση Μαλλιών που θα τον χειρουργήσει ο ίδιος και το αποτέλεσμα θα είναι για μια ζωή;

04


*Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, Πρόεδρο της ΕΛΑΜΑΤ, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού μέλος ISHRS, Diplomate & Μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 στο Χαλάνδρι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ