ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα εποχή για τη SoftOne που αποκτά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά επιχειρηματικού λογισμικού

Νέα εποχή για τη SoftOne που αποκτά ηγετική θέση στην ελληνική αγορά επιχειρηματικού λογισμικού

Στην κορυφή της εγχώριας αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού φέρνουν τη SoftOne οι εξαγορές των Unisoft και Prosvasis με τον στόχο να είναι πλέον η δημιουργία ενός ομίλου εταιρειών πληροφορικής που θα έχει ηγετική θέση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αντώνης Κυριαζής φέρνουν τη SoftOne στην κορυφή της εγχώριας αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού.

Οι δύο κινήσεις, το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι κινήθηκε στα επίπεδα των 1,5 εκατ. ευρώ, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος στο χώρο της πληροφορικής με συνολικά έσοδα που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2019, ενώ τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται πως θα φθάσουν στα 4,5 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχική σύνθεση της SoftOne περιλαμβάνει τους 3 ιδρυτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κυριαζής, οι οποίοι ελέγχουν το 55%, ενώ στο 34% ανέρχεται η συμμετοχή του ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού, ο οποίος είχε προχωρήσει στην εξαγορά των συμμετοχών μικρότερων μετόχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο όμιλος SoftOne περιλαμβάνει πλέον τρία κορυφαία brands (SoftOne, UNISOFT και PROSVASIS) και περισσότερους από 300 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει επίσης ένα διευρυμένο δίκτυο περισσότερων από 600 συνεργατών, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά μία συνεχώς αυξανόμενη βάση 47.000 και πλέον πελατών σε 4 συνολικά χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία). Το πλάνο της διοίκησης της SoftOne περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση σε άλλες χώρες με τον κ. Κυριαζή να παραδέχεται ότι μία από τις χώρες για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον είναι η Πολωνία.

Για την εγχώρια αγορά επιχειρηματικού λογισμικού, ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι βρίσκεται σε μία διαδικασία επαναπροσδιορισμού των δεδομένων και των συσχετισμών. Ο επικεφαλής της SoftOne τόνισε πως ο όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις και εξετάζει κάθε επενδυτική ευκαιρία που μπορεί να υπάρξει. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη SingularLogic -σε περίπτωση, φυσικά, που υπάρξει σχετική διαδικασία- ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι η SoftOne θα ενδιαφερθεί αν υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της εν λόγω εταιρείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το επενδυτικό πλάνο, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα επενδύσεις έχουν γίνει από τα διαθέσιμα κεφάλαια της ίδιας εταιρείας. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια σημαντική επενδυτική ευκαιρία τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εξεύρεσης χρηματοδότησης είτε από τους υφιστάμενους μετόχους είτε μέσω της άντλησης κεφαλαίων από την αγορά. Το ενδεχόμενο, πάντως, να υπάρξει ενδιαφέρον για είσοδο στο χρηματιστήριο αποκλείστηκε από τον κ. Κυριαζή.

Μικρές επιχειρήσεις

Ένας ακόμη βασικός στόχος είναι η αγορά των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν χρησιμοποιούν κάποιο λογισμικό για τη διαχείριση των οικονομικών τους. Η προσέγγιση αυτής της αγοράς θα γίνει, όπως ανέφερε και ο κ. Κυριαζή, μέσω της Prosvasis, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών εκπαίδευσης για λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία και έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα διευρυμένο πελατολόγιο άνω των 4.500 λογιστικών γραφείων.

Την ίδια στιγμή, με την εξαγορά της UNISOFT, ενός εκ των κορυφαίων κατασκευαστών business software στην Ελλάδα, με δραστηριότητα ευθέως συμπληρωματική σε αυτή της SoftOne, ο όμιλος ενισχύει την ηγετική του θέση στους τομείς τυποποιημένου λογισμικού και κλαδικών εφαρμογών για εμπορικές και βιομηχανικές εταιρίες, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η UNISOFT, με περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας και ένα πολύ ευρύ πελατολόγιο, έχει αναπτύξει κορυφαίες εφαρμογές, όπως το Κεφάλαιο ERP, την πλέον επιτυχημένη λύση μηχανογράφησης στην ελληνική αγορά με περισσότερες από 20.000 υλοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ