ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒΕ: Το ασφαλιστικό θα φέρει φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία

ΣΕΒΕ: Το ασφαλιστικό θα φέρει φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα θα έχει η προωθούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η οποία υποστηρίζει ότι, αν αυτή προχωρήσει στην πράξη, θα αυξηθούν η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία.

Με επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γεώργιο Κατρούγκαλο, που κοινοποιήθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η διοίκηση του ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι παρότι συμφωνεί με τις διαδικασίες ενοποίησης ταμείων, που θα επιφέρουν μείωση της γραφειοκρατίας και οικονομίες κλίμακος, πιστεύει ότι η προωθούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αναποτελεσματική.

«Η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, [...] έστω και προσωρινή, δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα και θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση της αδήλωτης εργασίας και της απόκρυψης φορολογητέων εισοδημάτων. Η εισφοροδοτική και φοροδοτική δυνατότητα των επιχειρήσεων έχει πλέον εξαντληθεί», υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει ότι ακόμη χειρότερη είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

«Η εισφορά της τάξης του 20% που συζητείται να επιβληθεί θα τους πλήξει σημαντικά, καθώς θα συνδέεται με ένα υψηλό ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους, οπότε, σε πολλές περιπτώσεις, φορολογία και εισφορές θα υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% του εισοδήματός τους», σημειώνει στη σχετική επιστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ