ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι λόγοι που η Κύπρος είναι ο απόλυτος προορισμός για φοιτητές

Αυτοί είναι οι λόγοι που η Κύπρος είναι ο απόλυτος προορισμός για φοιτητές

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει καταστεί ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για σπουδές, αφού χιλιάδες είναι οι φοιτητές από όλο τον κόσμο οι οποίοι μετά το πέρας του σχολικού τους βίου, επιλέγουν το νησί της Αφροδίτης, προκειμένου να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη φοιτητική ζωή και να θέσουν εκεί τις βάσεις για μία «δυναμική» αρχή στην αγορά εργασίας.

Πράγματι, φοιτητές από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Νορβηγία, προτιμούν πλέον την Κύπρο για τις σπουδές τους. Το γεγονός, βέβαια, ότι πάνω από το 60% των ξένων φοιτητών που σπουδάζουν εκεί προέρχονται από την Ελλάδα, δεν είναι διόλου τυχαίο. Η Κύπρος είναι ένας άκρως ελκυστικός προορισμός για τους Έλληνες φοιτητές σε πολλά επίπεδα.

Με πολλούς γονείς στη χώρα μας να αγωνιούν, λοιπόν, την περίοδο που διανύουμε αναφορικά με το ακαδημαϊκό μέλλον των παιδιών τους και φυσικά, το «αύριο» που θα έχουν στον τομέα της απασχόλησης, αξίζει να βάλουμε κάτω από το μικροσκόπιό μας τους λόγους που κάνουν την Κύπρο να ξεχωρίζει. Διότι , εκτός από παράγοντες όπως η εγγύτητα από τη χώρα μας, η ασφάλεια που αισθάνονται οι νέοι στις πόλεις της -όπως τη Λευκωσία- και φυσικά, τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν συνήθως στο ηλιόλουστο νησί της Μεσογείου, υπάρχουν πολλές και άκρως σημαντικές παράμετροι που καθιστούν την Κύπρο τον ιδανικό προορισμό για σπουδές.

cy2

Η ποιοτική εκπαίδευση

Η επιλογή της Κύπρου ως εξαιρετικού προορισμού για σπουδές έχει αναμφίβολα γερές βάσεις. Και αυτό διότι τα τελευταία έτη, το όνομα της γειτονικής μας χώρας έχει ταυτιστεί με την ποιοτική εκπαίδευση. Το γεγονός πως στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία υπάρχει ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης δεν είναι τυχαίο. Με προγράμματα που συνδέονται με την καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και αμέτρητες ακαδημαϊκές και επιστημονικές του διακρίσεις, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί σήμερα πόλο έλξης για φοιτητές από κάθε γωνιά του κόσμου και φυσικά, την Ελλάδα.

Οι απόφοιτοι που είναι πρώτοι στις προτιμήσεις των εργοδοτών

Η έντονη διασύνδεση των σχολών με την αγορά εργασίας αποτελεί μία ακόμη παράμετρο που καθιστά την Κύπρο τον ιδανικό προορισμό για φοιτητές. Και αυτό διότι τα κορυφαία Ιδρύματά της προσφέρουν στους σπουδαστές την απαραίτητη ανάπτυξη δεξιοτήτων για την άμεση ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Τους δίνουν, δηλαδή, το συγκριτικό πλεονέκτημα για να ξεχωρίσουν στα μάτια και τις προτιμήσεις των σύγχρονων εργοδοτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους. Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι οι απόφοιτοι του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πρώτοι στις προτιμήσεις των εργοδοτών με το 82% των αποφοίτων του να έχει βρει εργασία στον τομέα του μέσα σε έξι μόλις μήνες μετά την αποφοίτηση!

Το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft

Η ίδρυση και λειτουργία του Microsoft Innovation Center στην Κύπρο και ειδικότερα στην Πανεπιστημιούπολη του ΕΠΚ, αποτελεί, φυσικά, ένα μεγάλο παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στους φοιτητές του ΕΠΚ. Πρόκειται για ένα από τα μόλις 110 που λειτουργούν παγκοσμίως και ουσιαστικά συνιστά μία σημαντική προσπάθεια του EUC να συνδέσει τη μάθηση με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα με την καινοτομία. Και όπως όλα δείχνουν, αποτελεί ήδη ένα σύγχρονο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων αφού μέχρι στιγμής -για την ακρίβεια μέσα σε δύο μόλις χρόνια- έχει στηρίξει τη δημιουργία 120 νέων start-ups!

cy3

Οι σημαντικές διακρίσεις και οι διεθνείς συνεργασίες

Στην προσπάθεια επιλογής του κατάλληλου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος έπειτα από το Λύκειο, οι διακρίσεις, οι κορυφαίες αξιολογήσεις και οι διεθνείς συνεργασίες «παίζουν», φυσικά, έναν μεγάλο ρόλο, τόσο για τους γονείς, όσο και για τους ίδιους τους εν δυνάμει σπουδαστές. Όταν, λοιπόν, μαθαίνουν πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που αξιολογήθηκε από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης QS Stars με τον υψηλότερο δείκτη «Πέντε Αστέρια» στους τομείς της διδασκαλίας, των εγκαταστάσεων, της κοινωνικής ευθύνης, της διεθνοποίησης, της απασχολησιμότητας και της στήριξης των φοιτητών, τότε δεν μπορούν παρά να το κατατάξουν στην κορυφή της λίστας των επιλογών τους. Το ίδιο συμβαίνει όταν ακούνε για πρώτη φορά πως η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου συνεργάζεται με το Harvard T.H. Chan School of Public Health!

Αυτό επισφραγίζεται με την πρόσφατη διεθνής επιτυχία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου να συμπεριληφθεί στη λίστα των 101+ καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως από τους Times Higher Education University Impact Ranking στους τομείς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας κα υποδομών, υπερτερώντας πολλών άλλων ιστορικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Το σύγχρονο μοντέλο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το κομμάτι της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στην εκπαίδευση στις μέρες μας, είτε πρόκειται για Πτυχιακές ή Μεταπτυχιακές σπουδές. Τα «πλούσια» προγράμματα σπουδών γύρω από πολλούς και σημαντικούς για το σήμερα και το «αύριο» τομείς ξεχωρίζουν και κάνουν πολλούς φοιτητές να τα επιλέγουν. Σε ό,τι αφορά στο EUC, μάλιστα, η Μονάδα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης που διαθέτει, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό μοντέλο, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

cy4

Με πολλές και καινοτόμες επιλογές σε επίπεδο φοίτησης και με γνώμονα την ουσιαστική εκπαίδευση και την επίτευξη μιας επιτυχημένης πορείας στον τομέα της απασχόλησης, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί η Κύπρος αποτελεί εν έτει 2019 τον απόλυτο προορισμό για σπουδές. Και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαδραματίζει έναν ιδιαίτερο σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Με πέντε υπερσύγχρονες και πρωτοποριακές σχολές, περισσότερα από 90 προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα, με ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό κέντρο Ιατρικής, Οδοντιατρικής και Επιστημών Υγείας και κεντρικό στόχο την ποιότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη, αναβάθμισε την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο και δικαίως θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.