ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HealthWorld 2019: Ολοκληρώθηκε το 18ο συνέδριο για την Υγεία του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου

HealthWorld 2019: Ολοκληρώθηκε το 18ο συνέδριο για την Υγεία του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου
Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου HealthWorld, το οποίο διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο Ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής, ιατρικής, ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας αλλά και των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας, κατέθεσαν προτάσεις και αντάλλαξαν απόψεις για τη βελτίωση, τόσο του δημόσιου συστήματος και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός για το στοίχημα βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, το μέλλον της περίθαλψης και την κατανομή των πόρων, αναπτύχθηκε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 18ου HealthWorld, την Πέμπτη (20/06/2019).

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε o Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας. Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος ανέφερε: «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και τρία δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής, το ελληνικό σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται σε προφανή αδιέξοδο και τα μηνύματα είναι σαφή και ξεκάθαρα, όπως και τα προβλήματα. Επειδή δεν πρέπει να δούμε περιορισμούς στην παραγωγή και το εργασιακό δυναμικό, επειδή ο κλάδος πέρα από αναπτυξιακός πυλώνας είναι ζωτικός για τον ασθενή και τον πολίτη, οφείλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να προσεγγίσουμε το θέμα των δαπανών υγείας με τον πλέον δόκιμο τρόπο. Οφείλουμε να συζητήσουμε για τις καταστροφικές συνέπειες του περιορισμού των δαπανών υγείας τα μνημονιακά χρόνια προτείνοντας ορθολογικά κριτήρια για τις δυνατότητες και προοπτικές της αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας και επαναφέροντας στο διάλογο τις δυνατότητες του κλάδου υγείας να συμβάλλει δυναμικά στη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η φαρμακευτική βιομηχανία συμβάλλει 3,4-4% στο ΑΕΠ της Ελλάδας και με τους στενούς δεσμούς της με πολυεθνικές εταιρείες, ο κλάδος είναι σε θέση να επεκταθεί περαιτέρω και να προσελκύσει επενδύσεις εάν η κυβέρνηση παρέχει τα σωστά μηνύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις ελληνικές προσπάθειες για τη δημιουργία των συνθηκών για περισσότερες ξένες επενδύσεις και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και σε αυτό το σημείο η στρατηγική της κυβέρνησης των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με το θέμα της φετινής διάσκεψης: από τον θόρυβο στο σήμα. Οι πολιτικές που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα θα βελτιώσουν άμεσα τον τομέα της υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν πολιτικές για την ενίσχυση του συστήματος πνευματικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας, ανταμείβοντας την καινοτομία μέσω της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και του περιεχομένου. Ένα επιστημονικό ρυθμιστικό σύστημα όπως αυτό στις ΗΠΑ είναι επίσης σημαντικό εάν η Ελλάδα ελπίζει να είναι ανταγωνιστική σε βιομηχανίες βασισμένες στη γνώση και δημιουργικότητα».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρµακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Μάκης Παπαταξιάρχης, κατά την ομιλία του, τόνισε: «Στο χώρο της υγείας και κυρίως του φαρμάκου, η οικονομική αποδοτικότητα οφείλει να είναι διακριτή και επιτυγχάνεται μόνο όταν οι πόροι, ακόμα και αν είναι περιορισμένοι, κατανέμονται με τέτοιο τρόπο ώστε το όφελος να μεγιστοποιείται. Η κύρια μέριμνα και προσπάθειά μας για το βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό της φαρμακευτικής πολιτικής, θα πρέπει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων με το τρίπτυχο:

(1) Αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο ώστε η πραγματική καινοτομία να χαρακτηρίζεται με διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται η ταχεία και ελεγχόμενη πρόσβαση των ασθενών σε τεχνολογική και θεραπευτική υπεραξία, ειδικά σε παθήσεις που υπάρχει ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη.

(2) Τεκμηριωμένη συνταγογράφηση βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα νοσολογικών οντοτήτων, και συστηματικού ελέγχου πιθανών αποκλίσεων, με άμεση και επιτακτική πλέον εφαρμογή στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων.

(3) Μητρώα ασθενών καθολικής εφαρμογής για τη χώρα, με όλες τις σχετικές πληροφορίες, ενώ θα υποστηρίζεται η τεκμηριωμένη και ενημερωμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, βασισμένων σε πραγματικά κλινικά δεδομένα». Και έκλεισε λέγοντας: «Η αναζήτηση συνεννόησης και των ελάχιστων δυνατών συγκλίσεων για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής, αποτελεί το ζητούμενο εάν θέλουμε να δούμε πέρα από την επόμενη μέρα. Τότε θα είναι και η στιγμή στην υγειονομική πολιτική της χώρας, που θα μετακινηθούμε από τα επείγοντα στα σημαντικά».

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Αναφερόμενος στις προκλήσεις και τις προοπτικές του τομέα της υγείας στη μεταμνημονιακή περίοδο, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι είναι «εθνική κατάκτηση το ότι η χώρα βγήκε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η επόμενη περίοδος εκτός από περιορισμούς έχει και δυνατότητες καθώς μέσα από την άτυπη χρηματοδότηση κράτους, πολιτών και φαρμακοβιομηχανίας, επιτεύχθηκε το μείζον, δηλαδή ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα».

Την πρώτη Ενότητα του συνεδρίου με τίτλο «Η Χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας - Ιδιωτικές Πληρωμές και Συμπληρωματικά Συστήματα Ασφάλισης: Το Στοίχηµα της Βιωσιµότητας του Υγειονοµικού Τοµέα» συντόνισε ο Οµότιµος Καθηγητής Οικονοµικών της Υγείας, ΕΣΔΥ, Γιάννης Κυριόπουλος. Στην ενότητα συμμετείχε οι γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο υπεύθυνος του προγράμματος της ΝΔ για την ενότητα «Αλληλεγγύη» Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο Καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήµης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ασφαλιστικής Επιτροπής Υγείας Γιώργος Βελιώτης.

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι «ο στόχος των όποιων παρεμβάσεων δημόσιας πολιτικής για την υγεία θα πρέπει να είναι η άρση των ανισοτήτων. Η άρση που θα αποτυπώνεται βέβαια με αριθμητικά δεδομένα στη μείωση του ποσοστού της ιδιωτικής δαπάνης, στη μείωση του ποσοστού της οικογενειακής δαπάνης για την υγεία και βέβαια στη μείωση των αριθμού των ανθρώπων που αποφεύγουν να λάβουν υπηρεσίες λόγω των οικονομικών εμποδίων. Προφανώς η στρατηγική αυτή επιλογή δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερη πιστεύω όμως ότι είναι κυρίαρχη σε όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας σήμερα». Από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργακόπουλος τόνισε: «Εκείνο που εμείς διαπιστώνουμε και από την εμπειρία στον ΕΟΠΥΥ, είναι ότι αν η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας στηρίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές και στην κρατική επιχορήγηση, τότε η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης είναι το ζητούμενο αλλά και το κλειδί, για να αυξήσουμε όχι απλά την αξία των ασφαλιστικών εισφορών αλλά κυρίως τον όγκο τους. Διευρύνουμε την παραγωγική βάση άρα έχουμε περισσότερες εισφορές, άρα έχουμε καλύτερη χρηματοδότηση του συστήματος». Ο κ. Κοντοζαµάνης ανέφερε ότι «η υπερβολική στήριξη στους έμμεσους φόρους και στις υψηλές ίδιες δαπάνες των ασθενών, επίσημες και ανεπίσημες, καθιστούν τη συνολική χρηματοδότηση του τομέα υγείας αντίστροφα προοδευτική και ανισότιμη. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τη δομή του συστήματος υγείας, να επιδιώξουμε την αποδοτικότερη και καταλληλότερη διαχείριση των υφιστάμενων πόρων και βεβαίως να διερευνήσουμε κα να εφαρμόσουμε συστήματα τα οποία βασίζονται στην πολλαπλή χρήση πηγών χρηματοδότησης». Την κεντρική ομιλία της ενότητας εκφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ στον τομέα Υγείας.

Η δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου είχε τίτλο «Στρατηγικές Προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας: Ποιότητα, Τεκμηρίωση και Αξιολόγηση» και συντονιστής ήταν ο κ. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Στην ενότητα συμμετείχαν οι: Σωτήρης Ζώτος, Αναπληρωτής Γραµµατέας Τοµέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Kώστας Αθανασάκης, Οικονοµολόγος Υγείας, Ερευνητής στην Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας Υγείας, ο Ηλίας Κυριόπουλος, Research Associate, London School of Economics (LSE), ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Μηχανικής του Κυκλοφορικού Συστήµατος στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και ο Πασχάλης Αποστολίδης, ∆ιευθύνων Σύµβουλος στη φαρμακευτική εταιρεία AbbVie.

Στην τρίτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Σχεδιάζοντας το Μέλλον της Ιατρικής Περίθαλψης: Τεχνολογία και Κατανομή Πόρων», στην οποία συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδηµητρίου, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής HTA και Καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, ο πρόεδρος του Phrma Innovation Forum Μάκης Παπαταξιάρχης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρειών Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισµού και ∆ιαγνωστικών του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Θεόδωρος Λιακόπουλος.

Η πρώτη μέρα του 18ου HealthWorld ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή στο Τµήµα ∆ιεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονοµικών Σπουδών του Οικονοµικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνου Τσακλόγλου με θέμα «Η Ελληνική Οικονοµία σε Σταυροδρόµι: Κρίση, Προσαρµογή και Προοπτικές».

Τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, την Παρασκευή (21/06/2019) άνοιξε ο κ. Σίµος Αναστασόπουλος. Στο χαιρετισμό του ο κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις που θα καταθέσει η επιτροπή στη νέα κυβέρνηση και αφορούν στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιακόπουλος τόνισε την ανάγκη σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία της χώρας.

Τις κεντρικές ομιλίες του κ. Michael Strübin (Director Digital Health, MedTech Europe) και της κ. Άννας Διαµαντοπούλου (πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός, Πρόεδρος στο Δίκτυο για την Μεταρρύθµιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη) συντόνισε η κ. Ελπίδα Πάβη, Καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η κ. Διαµαντοπούλου δήλωσε: «Στη νέα εποχή της ψηφιακής υγείας πρέπει να ξεπεράσουμε τα δόγματα. Την υγεία πρέπει να την κατανοήσουμε ως ένα κοινωνικό δημόσιο αγαθό και όχι σαν ένα κρατικό αγαθό. Ένα κοινωνικό αγαθό στην παραγωγή του οποίου πρέπει να συνεργάζεται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν ίση πρόσβαση με το ελάχιστο κόστος σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας».

Η τέταρτη Ενότητα του συνεδρίου είχε τίτλο «Ψηφιακή Μεταρρύθµιση στον Τοµέα της Υγείας» και συντονιστής ήταν ο κ. Αναστάσιος Τάγαρης, Πρόεδρος και ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ. Στην ενότητα συμμετείχαν οι Michael Strübin, Μάκης Παπαταξιάρχης, Ευάγγελος Γεωργίου (Πυρηνικός Ιατρός, Οµότιµος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ) και Γεράσιµος Λειβαδάς (πρόεδρος ΣΕΙΒ).

Στην κεντρική ομιλία της ενότητας, ο Prof. Gregory Katz (Chair of Innovation Management & Value in Health, University Paris-Descartes Medical School) ανέφερε ότι «η επιτυχία ή η ποιότητα αντικαθίσταται πλέον από την έννοια της αξίας, η οποία συνίσταται στη βαθμονόμηση εργαλείων και υπηρεσιών ώστε να έχουμε ουσιαστικά ποιοτικά αποτελέσματα στον κλάδο της υγείας».

Στην πέμπτη ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο «Προς µια Νέα Κουλτούρα Υγείας µε Έµφαση στο Χρήστη και τις Επιλογές του», συντονίστρια ήταν η Καθηγήτρια Οικονοµικών της Υγείας, Αναπληρώτρια Πρόεδρος στο Τµήµα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαίρη Γείτονα. Στην ενότητα συμμετείχαν οι: Γιώργος Μαυρωτάς (Βουλευτής, Το Ποτάµι), Γιώργος Τσιακαλάκης (Υπεύθυνος ∆ιεκδίκησης και Επικοινωνίας, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»), Βύρων Kοτζαµάνης (Καθηγητής ∆ηµογραφίας, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας), Εµµανουήλ Παπασάββας (∆ιοικητής, Νοσοκοµείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» & Νοσοκοµείο «Π. & Α. Κυριακού»).

«Το Σύστηµα Προµηθειών στον Κλάδο Υγείας: Διαφάνεια και Αποδοτικότητα» ήταν το θέμα της έκτης ενότητας του συνεδρίου, με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη. Για το θέμα μίλησε η Αναστασία Μπαλασοπούλου (Διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκοµείο Αθηνών «Ιπποκράτειο»), ο βουλευτής και επικεφαλής του τομέα Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόµου, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας & Κύπρου, GE Healthcare Σπύρος Γκίκας, ο Γιώργος Παππούς (Εµπειρογνώµων, Ιατρική Τεχνολογία και Ποιότητα Υπηρεσιών Υγείας) και ο Δρ. Γεώργιος Σαρανταυγάς (Director, Standards & Solutions - GS1 Association Greece).

Οι εργασίες του 18ου HealthWorld ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση με θέμα «Οι Εµπειρίες του Χθες, Μαθήµατα για το Αύριο». Με συντονιστή τον κ. Παπαταξιάρχη και τον κ. Λιακόπουλο, οι πρώην υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής είχαν έναν έντονο διάλογο για τις διαχρονικές παθογένειες του συστήματος υγείας στη χώρα μας, τις προσπάθειες που έγιναν για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά και για τις αντιξοότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ