ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος : Εκτίναξη τζίρου και ισχυρές επενδύσεις

Μυτιληναίος : Εκτίναξη τζίρου και ισχυρές επενδύσεις
EUROKINISSI

Με την πεποίθηση πως θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου και την εκτίμηση ότι έως το τέλος του 2019 θα εκδηλωθεί μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Μυτιληναίος συνόδευσε χθες, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, τις ανακοινώσεις του που αφορούν τα σχέδια και τις επιδόσεις της εταιρείας για το 2019.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε την ελπίδα μετά τις εθνικές εκλογές να υπάρξει πολιτική σταθερότητα προκειμένου «να συνεχιστεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα».

Ο ίδιος διέβλεψε, εκτός τραγικού απροόπτου, αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2019, με αποτέλεσμα να φτάσει η χώρα στην κλίμακα του επενδυτικού προορισμού. Όπως είπε, «αυτό φαίνεται από τώρα με τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα συμπαρασύρει όλα τα assets, όπως μετοχές, ομόλογα, τιμές ακινήτων, και ιδίως το τελευταίο είναι κάτι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μυτιληναίος ανήγγειλε και σειρά εξελίξεων που αφορούν τα επενδυτικά πλάνα και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Έτσι, εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2018 ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Έκανε επίσης γνωστό ότι ο σχεδιασμός για τη μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο προχωρεί με αλλαγή πλάνων, τα οποία θα ανεβάσουν την ισχύ της πάνω από τα 800 Μεγαβάτ. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν στα 665 Μεγαβάτ.

Η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει να υλοποιείται, με τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας να εκτελούνται το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα της Ελλάδας, ενώ δεν έκρυψε και τις βλέψεις του για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην περιφέρεια των Βαλκανίων. Ενα ακόμη επενδυτικό σχέδιο της Μυτιληναίος βρίσκεται στα σκαριά. Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης της βασικής μηχανολογικής μελέτης. Κατά τον πρόεδρο της εταιρείας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2019 - Μαρτίου 2020 θα ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση.

Η εισηγμένη μπαίνει επίσης δυναμικά και στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδίως με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στο εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτόν απέκτησε και το υπόλοιπο των μετοχών 49,9% της θυγατρικής της ΜΕΤΚΑ EGN. Οι μέτοχοι στη γενική συνέλευση επιφύλασσαν φυσικά κι ερωτήσεις προς τον Ευάγγελο Μυτιληναίο για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ αλλά και στη ΔΕΠΑ. Οσον αφορά τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, υπογράμμισε την πάγια θέση του: «Ελλάδα χωρίς ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρχει» και πρόσθεσε: «Οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις». Παρατήρησε, δε, πως αφενός «η κυβέρνηση άφησε τη δημόσια εταιρεία να προχωρεί με τον τρόπο που όλοι βλέπουμε» και αφετέρου πως «η ΝΔ δεν κάνει γνωστό το σχέδιο που αναγγέλλει πως έχει έτοιμο για να εφαρμόσει από τις 8 Ιουλίου».

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ και την υπό πώληση ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρόεδρος της Μυτιληναίος υποστήριξε ότι η εταιρεία, με δεδομένες τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου, όπου πια οι τιμές LNG είναι πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με εκείνες του καυσίμου που μεταφέρεται μέσω αγωγών, οι συμβάσεις προμήθειας που διαθέτει δεν της προσδίδουν ιδιαίτερη αξία. Επιπλέον τόνισε το γεγονός πως η Μυτιληναίος ήδη έχει μερίδιο στο 30% με 35% και η ΔΕΠΑ στο 50%. Αρα θα ήταν δύσκολο η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δεχτεί μια τέτοια εξαγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ