ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Over Ice: Η απροσδόκητη γοητεία του καφέ πάνω από τον πάγο

Over Ice: Η απροσδόκητη γοητεία του καφέ πάνω από τον πάγο

Καφές. Μία λέξη που περιγράφει εν συντομία μία ιεροτελεστία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία του ξεκινά πολλούς αιώνες πίσω, με την παλαιότερη αξιόπιστη αναφορά στην κατανάλωση καφέ και τη γνώση καφεόδεντρων να εμφανίζεται στα μέσα του 15ου αιώνα. Αυτά σε ό,τι αφορά στον καφέ σε γενικό πλαίσιο. Διότι όταν καλούμαστε να αναφερθούμε στην κατανάλωση παγωμένου καφέ -που συνεχώς κερδίζει έδαφος στις μέρες μας- τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα και ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από… ήπειρο σε ήπειρο.

Υπάρχουν πολλοί «μύθοι» αναφορικά με την «ανακάλυψη» του παγωμένου καφέ, όπως εκείνος που τον θέλει να «γεννήθηκε» στη Βιέννη τον 17ο αιώνα. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο iced coffee άρχισε να γίνεται γνωστός στο ευρύ καταναλωτικό κοινό από τη δεκαετία του 1920 -αν και χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια από τότε προκειμένου να καταστεί το πολυζήτητο ρόφημα που σήμερα γνωρίζουμε. Όποια και αν είναι η πραγματική εκδοχή σχετικά με την ιδέα που μας τον έφερε, το στοιχείο που έχει σημασία είναι ότι ο παγωμένος καφές αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο με τους νέους ανά την υφήλιο να του δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση.

Οι Millennials αλλάζουν τα δεδομένα

Πράγματι, τα άτομα που ανήκουν στις γενιές των Millennials και της Generation Z φαίνεται πως μεταλλάσσουν και εν τέλει, καθορίζουν τη σύγχρονη αγορά του καφέ, επιλέγοντας όλο και πιο συχνά την παγωμένη εκδοχή του. Αξίζει απλώς να σημειώσουμε ότι το 2017 οι πωλήσεις παγωμένου καφέ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 80% και το γεγονός αυτό οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στους καταναλωτές ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Η ίδια ηλικιακή ομάδα προτιμά σύμφωνα με έρευνα (Acorns) να ξοδεύει τα χρήματά της στην αγαπημένη της συνήθεια -δηλαδή τον καφέ- από το να κάνει αποταμίευση. Όλα αυτά την ώρα που το 66% των νέων στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει πως ο παγωμένος καφές αποτελεί μία «καλή εναλλακτική λύση» απέναντι στα ζαχαρούχα ποτά.

Όταν ο καφές έρχεται από την Αυστραλία και πηγαίνει πάνω από τον πάγο

Με τον παγωμένο καφέ να αποτελεί στις μέρες μας -όπως όλα δείχνουν- αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των γενιών που καθορίζουν τις πλέον σύγχρονες τάσεις και κινούν ουσιαστικά την αγορά, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι λάτρεις του επιχειρούν τώρα να ανακαλύψουν τις πλέον εκλεκτές και αριστουργηματικές εκδοχές του. Και όπως φαίνεται, κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους σε ένα μακρινό «ταξίδι» στην Αυστραλία.

Η αλήθεια είναι πως η σχέση των Αυστραλών με τον καφέ φαντάζει ανύπαρκτη σε πολλούς. Ωστόσο, αρκεί να στρέψει κάποιος την προσοχή του στο καυτό, αυστραλιανό καλοκαίρι προκειμένου να ανακαλύψει τις βάσεις της ύπαρξης αυτής της σύνδεσης και ειδικότερα, την απροσδόκητη γοητεία του καφέ πάνω από τον πάγο. Διότι εν έτει 2019, η κορυφαία τάση στην κατανάλωση του παγωμένου καφέ «ακούει» στο όνομα coffee over ice και μία απλή έρευνα είναι αρκετή για να ανακαλύψει κάποιος ότι το ξεχωριστό αυτό coffee trend «γεννήθηκε» στο «νησί» των καγκουρό και από εκεί, «ταξιδεύει» τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά σχετίζεται με τον τρόπο παρασκευής του. Και αυτό διότι σε αντίθεση με έναν απλό παγωμένο καφέ, στην Αυστραλία, ο iced coffee -στην αρχική του εκδοχή- σερβιρόταν από τον 19ο αιώνα με σιρόπι (για παράδειγμα καρύδας) και σαντιγί. Στις μέρες μας, βέβαια, η βασική αυστραλιανή συνταγή παραμένει στη βάση της ίδια αλλά έχει αναβαθμιστεί, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να έρθει πιο κοντά στις περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες των συγχρόνων καταναλωτών. Και όπως φαίνεται, τα καταφέρνει, διευρύνοντας τις γευστικές εμπειρίες των λάτρεων του καφέ και εκπλήσσοντας ευχάριστα τους ουρανίσκους τους.

Ο Long Black Over Ice και ο Flat White Over Ice, οι δύο νέες και συνάμα εκλεκτές ποικιλίες καφέ που δημιούργησαν οι ειδικοί της Nespresso εμπνεόμενοι από το ηλιόλουστο, αυστραλιανό καλοκαίρι, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ταιριάζουν απόλυτα με πάγο και μεταφέρουν τους καταναλωτές στην αυστραλιανή ακτή για μία δροσιστική και απολαυστική ταξιδιωτική εμπειρία.

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η Nespresso θέλησε να μείνει πραγματικά πιστή στην αυστραλιανή «συνταγή» και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, αποφάσισε να συνεργαστεί με το premium brand σιροπιών Monin. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα Limited Edition σετ μίνι σιροπιών σε γεύσεις βανίλιας, καραμέλας και καρύδας που «απογειώνουν» τη γεύση του Long Black Over Ice και του Flat White Over Ice.

Πώς μπορούμε να πέτυχουμε σήμερα την over ice ιεροτελεστία

Με τον αυστραλιανό, παγωμένο καφέ να «ταξιδεύει» τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τις δύο νέες αυτές ποικιλίες καφέ, είναι σημαντικό να έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ούτως ώστε να γνωρίζουμε τα σωστά βήματα που συνοδεύουν την απόλυτη over ice ιεροτελεστία.

Στην περίπτωση του Long Black Over Ice είναι σίγουρα σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πως αποτελεί συνδυασμό καφέδων από τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Αφρική που διακρίνονται για τα δροσερά φρουτώδη αρώματα και το γεμάτο σώμα τους. Η καινοτόμα αυτή εκδοχή του παγωμένου καφέ επιτάσσει την απόλαυση του σε ποτήρι γεμάτο παγάκια και ανθρακούχο νερό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το νέο trend του over iced coffee κάνει τη διαφορά. Αρκούν τέσσερα παγάκια, ανθρακούχο νερό (120ml), 25ml espresso και συγκεκριμένα 1 x Nespresso Long Black Over Ice και προαιρετικά, 10ml Monin σιρόπι καρύδας, για να φέρουν στα ποτήρια μας έναν αυστραλιανό «αέρα» και να μας μυήσουν στην δροσιστική over ice ιεροτελεστία.

Όσον αφορά στον Flat White Over Ice, όπως το ίδιο το όνομά του αποκαλύπτει, αποτελεί την παγωμένη εκδοχή του κλασικού flat white -ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως ξεκίνησε από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. Η νέα ποικιλία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, διακρίνεται για το έντονο καβούρδισμά της και τις νότες μπαχαρικών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση φυσικά, ο τρόπος σερβιρίσματος του εν λόγω καφέ κάνει τη διαφορά. Διότι σε αντίθεση με άλλους παγωμένους καφέδες, στην περίπτωση του Flat White Over Ice, η αρχή γίνεται με το γάλα που μπαίνει πάνω από τα παγάκια. Η συνταγή και σε αυτή την περίπτωση είναι απλή αλλά ιδιαίτερη. Τέσσερα παγάκια, 120ml γάλα, 25ml espresso και συγκεκριμένα 1 x Nespresso Flat White Over Ice και 10ml Monin caramel syrup (προαιρετικά). Τα παραπάνω υλικά αρκούν για να δώσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα στο ποτήρι μας.

Για τους λάτρεις του καφέ και δη του παγωμένου, λοιπόν, τα νέα σε ό,τι αφορά στο αγαπημένο τους ρόφημα είναι αισιόδοξα και φαίνεται πως θα κάνουν τη διαφορά αυτή τη σεζόν. Με τους Long Black Over Ice και Flat White Over Ice να διατίθενται για όλο το καλοκαίρι στις Nespresso Boutiques* το σίγουρο είναι πως πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα θελήσουν να γνωρίσουν και ενδεχομένως να υιοθετήσουν το νέο αυτό coffee trend το οποίο ήρθε από τη μακρινή Αυστραλία για να «αναβαθμίσει» τον τρόπο που απολαμβάνουμε τον καφέ μας και να μας ξαφνιάσει ευχάριστα. Και αυτή ακριβώς είναι η απροσδόκητη γοητεία του καφέ πάνω από τον πάγο.

*Μέσω τηλεφώνου στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών Nespresso και online στο https://www.nespresso.com/ ή στην εφαρμογή Nespresso για κινητά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ