ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έως τις 20 Ιανουαρίου η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων 2014

Έως τις 20 Ιανουαρίου η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων 2014

Μια εβδομάδα περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη η διαδικασία υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων που κανονικά εξέπνεε στις 31 Δεκεμβρίου παρατάθηκε έως τις 20 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ) πελατών-προμηθευτών είναι ένα μέτρο που ταλαιπωρεί χιλιάδες φορολογουμένους και ειδικά τους λογιστές-φοροτεχνικούς και επιβαρύνει με τεράστιο λειτουργικό κόστος χωρίς άμεσο δημοσιονομικό όφελος, καθώς τα σχετικά στοιχεία στις περιπτώσεις που τελικά αξιοποιούνται, χρησιμοποιούνται από την εφορία μετά από χρόνια.

Οι φοροτεχνικοί έχουν υπογραμμίσει προς το υπουργείο Οικονομικών πως είναι άμεση ανάγκη να αποφασισθεί, τόσο για το 2014 όσο και για το 2015 (αν δεν υπάρχει η βούληση για ετήσια υποβολή και με εύλογο όριο υποβολής το ύψος των 300 ευρώ) για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014, να δοθεί περιθώριο δυο μηνών για διόρθωση τόσο των εσόδων όσο και των εξόδων χωρίς επιβαρύνσεις.

Οι διαρκείς παρατάσεις που δίνει το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014 δεν δίνονται μόνο επειδή ζητούνται από συνδικαλιστικούς ή άλλους φορείς, αλλά διότι παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στην υποβολή των καταστάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ