ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «σχολείο» των μηχανικών που βοηθά τους νέους να κάνουν πράξη αυτό που αγαπούν

Το «σχολείο» των μηχανικών που βοηθά τους νέους να κάνουν πράξη αυτό που αγαπούν

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε νέος στην Ελλάδα του σήμερα επιθυμεί να αποκτήσει μία λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία στον τομέα που έχει επιλέξει ούτως ώστε μέσα από αυτή, να κάνει πράξη αυτό που αγαπά. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως για να καταφέρει να εκπληρώσει τους επαγγελματικούς στόχους και τις φιλοδοξίες του, χρειάζεται να αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες και να αποκτήσει την απαραίτητη εργασιακή εμπειρία που θα του επιτρέψει να εξελιχθεί.

Με την εύρεση εργασίας μετά τις σπουδές να αποτελεί μία απαιτητική υπόθεση για πολλούς νέους, η βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, η απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και η γνώση γύρω από τη λειτουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, φαίνεται πως συνιστούν παράγοντες που κάθε σπουδαστής ή εν δυνάμει εργαζόμενος αξίζει να λάβει υπόψη του. Και οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται άμεσα με τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης.

Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα Μηχανικοί στην Πράξη έχει «κερδίσει» το ενδιαφέρον αλλά και τις εντυπώσεις στη χώρα μας. Πρόκειται για μία καινοτόμα ιδέα που ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για να εξελιχθεί σε ένα Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης που προσφέρει στους νέους μοναδικές ευκαιρίες καριέρας και επαγγελματικές εμπειρίες. Όλα αυτά μέσα από ένα 12μηνο πρόγραμμα έμμισθης -σίγουρα αξίζει να το τονίσουμε- πρακτικής εργασίας και με βασικό στόχο να αποτελέσει ένα «σχολείο» που θα αναδείξει τους καλύτερους μηχανικούς της χώρας.

Οι μηχανικοί σε «πρώτο πλάνο»

Πίσω από την καινοτόμα αυτή πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα όνειρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας για τους νέους μηχανικούς, βρίσκεται η MYTILINEOS. Και το στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι το ότι μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2014 έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Μάλιστα, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως σήμερα το πρόγραμμα εξελίσσεται και επεκτείνεται στις κεντρικές λειτουργίες και υπηρεσίες καθώς και σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της εταιρείας, όπως η Μεταλλουργία, η Ενέργεια, οι Κατασκευές, όπου η MYTILINEOS σημειώνει υψηλές επιδόσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στόχος της Εταιρείας είναι το πρόγραμμα Μηχανικοί στην Πράξη να αποτελέσει ένα Σχολείο Μηχανικών που θα αναδείξει τους καλύτερους και θα καθιερωθεί ως όνειρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας για τους νέους μηχανικούς.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που φέρνει τους μηχανικούς σε «πρώτο πλάνο». Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα σημαντικό, πόσω μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία όσον αφορά στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα και τη σχέση του με την αγορά εργασίας σήμερα. Αρκεί να μελετήσει κάποιος τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της Manpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 για να διαπιστώσει το γιατί. Και αυτό διότι κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα των Κατασκευών (της τάξης του +26%) καθώς και εκείνους του Ηλεκτρισμού, του Φυσικού Αερίου και της Βιομηχανίας γενικότερα.

Τα παραπάνω σημαίνουν, λοιπόν, πως τα νέα είναι καλά για τον κλάδο και φυσικά, αποκαλύπτουν σε ένα σημαντικό βαθμό πως η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τους νέους που θέλουν να κάνουν πράξη αυτό που αγαπούν.

2

Τα οφέλη και οι επιλογές

Σήμερα, το πρόγραμμα -το οποίο πλέον έχει εξελιχθεί στον βαθμό που εξυπηρετεί και ουσιαστικές ανάγκες στελέχωσης των Γενικών Διευθύνσεων της εταιρείας- προσφέρει μία σειρά από δυνατότητες στους νέους οι οποίοι επιδιώκουν να διαπρέψουν στον χώρο τους και ειδικότερα, να βρουν εργασία.

Η εκπαίδευση σε πραγματικές εργασιακές συνθήκες σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες, η απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας, η συμμετοχή σε απαιτητικά έργα και (και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας της εταιρείας) και η ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, αποτελούν μερικούς μόνο από τους λόγους για τους οποίους το εν λόγω πρόγραμμα κατάφερε να ξεχωρίσει και να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα του σήμερα.

Εμείς, βέβαια, σταθήκαμε αρκετά και σε δύο ακόμη σημεία και συγκεκριμένα, σε εκείνο που θέλει την εταιρεία να προσφέρει -μέσω των στελεχών της- συστηματική καθοδήγηση και συνεχή ανατροφοδότηση σε όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στο γεγονός ότι η MYTILINEOS, προσφέρει στους νέους μηχανικούς την ευκαιρία να ενταχθούν στο δυναμικό της μετά τις σπουδές.

3

Τα στοιχεία που κάνουν τη διάφορα και η πολύτιμη Κοινωνική Αξία

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, πως η αξία ενός προγράμματος όπως οι Μηχανικοί στην Πράξη είναι κάτι περισσότερο από μεγάλη στις μέρες μας, ειδικότερα αν αναλογιστούμε τα ποσοστά επιτυχίας τους προγράμματος σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση από την αγορά εργασίας όσων συμμετείχαν σε αυτό.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το σύνολο των μηχανικών που συμμετείχαν στις τρεις προηγούμενες εφαρμογές του προγράμματος, βρήκε εργασία σε λιγότερο από τρεις μήνες, ενώ ένα σημαντικό μέρος των ατόμων αυτών εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας, καλύπτοντας μάλιστα οργανικές θέσεις.

Εκτός από το κομμάτι της εύρεσης εργασίας των συμμετεχόντων στους τομείς στους οποίους θέλουν να επιτύχουν, βέβαια, υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος η οποία κάνει το πρόγραμμα να ξεχωρίζει. Και η παράμετρος αυτή δεν είναι άλλη από την Κοινωνική Αξία -έναν όρο που σχετίζεται ουσιαστικά με τις αλλαγές που επέφερε το πρόγραμμα στη ζωή των νέων μηχανικών που συμμετείχαν σε αυτό. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης της Κοινωνικής Αξίας του προγράμματος -με βάση την εφαρμογή της διεθνούς μεθοδολογίας Social Return On Investment (SROI)- είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Διότι έδειξαν πως ότι για κάθε ένα ευρώ που επενδύθηκε στο πρόγραμμα Μηχανικοί στην Πράξη, παρήχθησαν 4,24 ευρώ Κοινωνικής Αξίας!

Αξίζει, λοιπόν, να δούμε και άλλες ανάλογες ιδέες και πρωτοβουλίες να γίνονται πράξη στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Μηχανικοί στην Πράξη το σίγουρο είναι πως αποτελεί ήδη μία μοναδική επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας για τους νέους μηχανικούς και αν επιθυμείτε να κάνετε και εσείς πράξη αυτό που αγαπάτε, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να συμμετάσχετε στη διαδικασία επιλογής.