ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΧΣ: Δεν έχουμε ζητήσει την παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς

ΤΧΣ: Δεν έχουμε ζητήσει την παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την παρέμβαση του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον προκάλεσαν οι πρωτοβουλίες για απομάκρυνση του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.Η Paulson & Co. Inc. κατέχει το 9,12% της Τράπεζας Πειραιώς και είναι εκ των μεγαλυτέρων μετόχων του ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Τζον Πόλσον, ο οποίος έχει επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τους τελευταίου μήνες, αντέδρασε στην προσπάθεια απομάκρυνσης του Άνθιμου Θωμόπουλου και απεύθυνε επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, στη Διοίκηση του ΤΧΣ και στην Τράπεζα της Ελλάδος με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις του.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της σχετικής επιστολής.

Η σχετική εξέλιξη ανάγκασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διαχωρίσει τη θέση του και να εκδώσει ανακοίνωση σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, που το έφεραν να έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Θωμόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς .

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του, «σχετικά με αναφορές στον Τύπο που εμφανίζουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ζητά την παραίτηση του κ. Θωμόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, το Ταμείο διαψεύδει ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «διευκρινίζεται επίσης ότι στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο (MoU), το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί, με την υποστήριξη διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2016».

Ωστόσο, το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ειλημμένη και δρομολογημένη απόφαση, εκ μέρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Θωμόπουλου. Το CNN Greece απευθύνθηκε στη Διοίκηση του ΤΧΣ, μέλη της οποίας παρέπεμψαν εκ νέου στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Ταμείου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα ζητηθεί η παραίτηση του κ. Θωμόπουλου από το ΤΧΣ.

Παράγοντες της αγοράς σχολίασαν ότι ενδεχομένως η υπόθεση να εξελίσσεται σε δεύτερη Eldorado Gold για την κυβέρνηση, στην περίπτωση που υπάρχει θέμα αντιπαράθεσής της με τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή.Πάντως, κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν προς το CNN Greece πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της αντιπροεδρίας στο συγκεκριμένο θέμα και ότι τους καλύπτει η ανακοίνωση του ΤΧΣ. «Θα υπάρξει αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων», ανέφεραν σχετικά.

Εξάλλου τα θέματα διακυβέρνησης των τραπεζών απασχόλησαν χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των θεσμών, του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ στην οποία έγινε αναφορά προόδου και στην οποία μεταξύ άλλων εξετάστηκε και το θέμα του διορισμού του διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας για την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων.

Η σχετική διαδικασία από το ΤΧΣ για την προκήρυξη του διαγωνισμού επιλογής του συμβούλου θα τρέξει άμεσα έτσι ώστε να εκκινήσει τον επόμενο μήνα.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών δέχεται μεγάλες πιέσεις και υποχωρεί κατά 9% στα 0,2410 ευρώ, καθώς οι επενδυτές διαπιστώνουν πως το ανώτατο management της τράπεζας βρίσκεται σε εσωτερική σύγκρουση και έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα. Εκείνο που στηρίζει τον Άνθιμο Θωμόπουλο και εκείνο που συμμετέχει στις διεργασίες απομάκρυνσης του.

Για το όλο ζήτημα δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επισήμως η ίδια η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ