ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σαντορίνη: Η αφοπλιστική γοητεία της «πριγκίπισσας» των Κυκλάδων

Σαντορίνη: Η αφοπλιστική γοητεία της «πριγκίπισσας» των Κυκλάδων

Σαντορίνη, ένα όνομα χιλιάδες εικόνες φυσικού κάλλους που «κόβουν» την ανάσα! Ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια, αμμουδιές που «παίζουν» με τις αποχρώσεις μεταξύ του κόκκινου και του μαύρου, ολόλευκα σπίτια, τρουλωτές γαλάζιες σκεπές, μυστικές αυλές και ταράτσες που «βουτάνε» στο απέραντο μπλε του Αιγαίου. Όσες περιγραφές, όσες λέξεις και να μπουν στη σειρά, δεν αρκούν για να περιγράψουν τον πολύπλευρο και «γοητευτικό» χαρακτήρα του δημοφιλούς κυκλαδίτικου νησιού.

Ένας βραχώδης παράδεισος

Το «ηφαιστειακό» νησί, η Θήρα ή Στρογγύλη όπως την αποκαλούν σπανιότερα, συγκαταλέγεται στο σύμπλεγμα των νησιών του νοτίου Αιγαίου, γειτονεύοντας με την Ίο και την Ανάφη, ενώ αεροπορικώς απέχει μόλις 40 λεπτά από την πρωτεύουσα. Κάθε καλοκαίρι «πρωταγωνιστεί» ως ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως -και όχι άδικα. Διαθέτει και με το παραπάνω μπορούμε να πούμε, όλες εκείνες τις προδιαγραφές που επιθυμεί κάποιος στις διακοπές του. Μέσα σε αυτές σαφώς είναι και η υψηλών προδιαγραφών διαμονή, στην οποία η Σαντορίνη «απαντάει» με ένα από το πολυτελέστερα ξενοδοχεία όλων των Κυκλάδων, που δεν είναι άλλο από το exclusive boutique ξενοδοχείο, Grace Santorini. Εκτός από το να παρέχει στους επισκέπτες του μία ανεπανάληπτη εμπειρία φιλοξενίας, το υπερπολυτελές κατάλυμα, λαμβάνοντας υπόψιν τον φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλούτο του νησιού, έχει δημιουργήσει μία σειρά από ανεπανάληπτες εμπειρίες, οι οποίες σκοπό έχουν να φέρουν τους επισκέπτες σε ακόμη πιο στενή επαφή με τις ομορφιές της Σαντορίνης. Για να πάρετε μία μικρή «γεύση» από αυτές, διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί. Αν είστε σίγουροι πως τελειώνοντας, θα ανυπομονείτε να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας για Σαντορίνη.

p1a

Θα οδηγηθείτε στα μονοπάτια του παρελθόντος

Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Αιγαίου, είναι χωρίς αμφιβολία το Πολιτιστικό Μουσείο Σαντορίνης (Santorini Arts Factory) ή Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης στη Βλυχάδα, το οποίο παλαιότερα, συγκεκριμένα το 1945, λειτουργούσε ως εργοστάσιο κονσερβοποίησης ντομάτας, με την βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το 1981 όπου ο τουρισμός στο νησί «κορυφώθηκε», συρρικνώνοντας δραματικά την παραγωγή ντομάτας. Το υπερσύγχρονο μουσείο που στεγάζεται εκεί σήμερα, είναι ένας «ολοζώντανος» χώρος που αφηγείται την ιστορία του νησιού, μία μοναδική ευκαιρία για τον ταξιδιώτη να αναβιώσει το παρελθόν μέσα από ιστορικά, αμύθητης αξίας εκθέματα και ντοκουμέντα, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει μουσικές παραστάσεις, θεάματα υψηλής αισθητικής από σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες και εκδηλώσεις γενικού ενδιαφέροντος.

Θα κάνετε μία ιστορική… «κατάδυση»

Για να έρθετε σε επαφή με το ακόμη πιο μακρινό παρελθόν του νησιού, αυτό πριν τη μεγάλη «εκρηκτική» καταστροφή που χρονολογείται περίπου στο 1500 π.Χ., αρκεί να κάνετε μία επίσκεψη στα «θρυλικά» ερείπια της ελληνικής Πομπηίας που δεν είναι άλλη από τον οικισμό Ακρωτήρι. Μία αξιοσημείωτη πόλη των μινωικών χρόνων, η οποία βρίσκεται μόλις 15 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού. Από τα ευρήματα των ανασκαφών, δηλαδή τα πολυώροφα κτήρια, τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, τους βιοτεχνικούς χώρους και τη σύγχρονη για τα δεδομένα αρχιτεκτονική του οικισμού, στοιχεία που μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά, οι αρχαιολόγοι έχουν συμπεράνει πως το Ακρωτήρι ήταν μία περιοχή η οποία κατοικούνταν από την εκλεπτυσμένη αστική κοινωνία εκείνων των χρόνων. Μία περιήγηση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, είναι η ιδανική συνέχεια μετά την ξενάγηση στο Ακρωτήρι, για να αποκτήσετε ακόμη περισσότερες και πιο ολοκληρωμένες γνώσεις σχετικά με εκείνη την εποχή.

p1b

Θα πιείτε τη Σαντορίνη στο… ποτήρι

Η Σαντορίνη εκτός από το ανεπανάληπτο ηλιοβασίλεμά της, έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό το οποίο αναμφίβολα κερδίζει την «πρώτη» θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό δεν είναι άλλο από τις εξαιρετικής ποιότητας ποικιλίες κρασιού που παράγει και εξάγει σε όλο τον κόσμο. Η ιστορική έκρηξη στο «βαθύ» παρελθόν, ήταν η αφορμή το υπέδαφος του νησιού να εμπλουτιστεί από μέταλλα και επιπλέον στοιχεία, τα οποία ενισχύουν τα «πλούσια» αμπέλια του νησιού και δημιουργούν το ιδανικό terroir. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τομέα της αμπελουργίας στο νησί, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Οίνου Κουτσογιαννόπουλου και στη συνέχεια να κάνετε μία «γευστική» winetasting βόλτα από τα τοπικά οινοποιεία, ώστε να δοκιμάσετε μερικές από τις πιο φίνες ετικέτες!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ