Ελένη Λαμπίρη: 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας για την πρωτοπόρο του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου

Έχει ζήσει την ιστορία και την εξέλιξη του ελληνικού Τουρισμού, πρωτοπορώντας εδώ και 40 χρόνια στον ανταγωνιστικό κλάδο των υπηρεσιών Φιλοξενίας. Μαζί με τον αείμνηστο σύντροφο της, τον Ηπειρώτη μεγιστάνα Κώστα Μήτση, γιγάντωσαν το μεγαλύτερο ιδιόκτητο ξενοδοχειακό όμιλο της χώρας, Mitsis Hotels, δημιουργώντας 4.500 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, καθώς και κάποια από τα καλύτερα ξενοδοχεία της επικράτειας, τα οποία αποτελούν, μέχρι σήμερα, παράδειγμα προς μίμηση διεθνώς.

Δεινή επιχειρηματίας και διαπραγματευτής, η κυρία Ελένη Λαμπίρη κατάφερε να αναπτύξει και να εξυγιάνει τα 3 ξενοδοχεία που βρέθηκαν στην κατοχή της στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και συνέχισε την επιτυχημένη της πορεία στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων, συστήνοντας μία από τις πιο υγιείς ελληνικές ξενοδοχειακές εταιρείες, με συνεχή κερδοφορία, την Ακτή Αριάδνη ΑΕ.

Ζωή σαν μυθιστόρημα

Η ζωή της και η επαγγελματική της σταδιοδρομία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί πηγή έμπνευσης, ως ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός ανθρώπου που αψηφά τις δυσκολίες και κατορθώνει με σκληρή δουλειά να διαπρέψει και να δημιουργήσει, έχοντας ως μοναδικά του όπλα την ευρηματικότητα, την εργατικότητα και το πάθος για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών. Όλα ξεκίνησαν το 1979, όταν ήρθε από τις ΗΠΑ για τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Ελλάδα, έχοντας βρει κατάλυμα στο νεόδμητο, εκείνη την εποχή, ξενοδοχείο Ramira Beach στην Κω. Τότε, σε ηλικία 24 ετών, γνώρισε τον επιχειρηματία Κώστα Μήτση, από τον οποίο έμελλε να λάβει το «βάπτισμα του πυρός» στον κλάδο του Τουρισμού, ως συνεργάτης του διάσημου ισχυρού άνδρα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Norida Beach, στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου.

Σαράντα χρόνια αργότερα, η ικανή επιχειρηματίας κατάφερε, με την επιτυχημένη της δράση στον τομέα των υπηρεσιών Φιλοξενίας, να θεωρείται ο καταλύτης της μεταστροφής του πρώην ενιαίου ομίλου Mitsis Hotels, από τη λογική του μαζικού τουρισμού της εποχής εκείνης, στην προσφορά ποιοτικής εξυπηρέτησης των επισκεπτών, ενώ χάρη στη δική της επιμονή ο όμιλος προχώρησε και στην επέκταση των δραστηριοτήτων του, στις τουριστικές αγορές των όμορφων νησιών της Κρήτης, της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, με στοχευμένες κινήσεις, προσεκτικές επιλογές, αλλά και προσωπικό κόστος, έδωσε, παρά την απουσία ρευστότητας, λύσεις σε μακροπρόθεσμα θέματα, που είχαν κολλήσει για πολλά χρόνια στους μηχανισμούς της ξενοδοχειακής αυτοκρατορίας, καταφέρνοντας, μεταξύ άλλων, να διευθετήσει σε μόλις τρεις μήνες την επένδυση κατασκευής του ξενοδοχείου Grand Serai στα Ιωάννινα, να διαπραγματευθεί επιτυχώς την αναπροσαρμογή του συνολικού τραπεζικού δανεισμού που το βάραιναν, μειώνοντάς τον περισσότερο από 50% σε μόλις ένα έτος και να επιτύχει τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους για τις επιχειρήσεις της.

Την ίδια στιγμή, έχοντας όραμα για την πορεία του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα, «έσπασε» τα δεσμά με τους συντηρητικούς τουριστικούς πράκτορες και προχώρησε στη σύμπραξη συμφωνίας αποκλειστικότητας με τον μεγαλύτερο τουριστικό όμιλο TUI, εξασφαλίζοντας την πληρότητα των ξενοδοχείων για τα επόμενα δύσκολά χρόνια. Με τη σύμπραξη αυτή, παρά τον συνεχόμενα αυξανόμενο εσωτερικό και εξωτερικό ανταγωνισμό, κατάφερε να δημιουργήσει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων που, σε συνδυασμό με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στα ξενοδοχεία της, έκαναν την Ακτή Αριάδνη ΑΕ από μία ζημιογόνα εταιρεία, υπό τη λειτουργία του πρώην ενιαίου ομίλου πριν τρία χρόνια, μία από τις πιο υγιείς Ελληνικές ξενοδοχειακές εταιρείες με συνεχή κερδοφορία!

Οι επιτυχίες της κυρίας Λαμπίρη, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ταυτόχρονα, σημείωσε σημαντική αύξηση της καθαρής θέσης της εταιρείας και υψηλό πραγματικό κέρδος EBITDA, που ξεπερνάει το 40%, με αποτέλεσμα την κατάταξή της στη λίστα των «Best Performing Companies» των βραβείων Treasures of Greek Tourism 2018. Πρόκειται για μία διάκριση-ορόσημο, που για την ίδια έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία από τα εκατοντάδες υπόλοιπα βραβεία, τα οποία έχουν κερδίσει τα 20 ξενοδοχεία του πρώην ενιαίου ομίλου, κατά τη διάρκεια αυτών των 40 ετών.

Από την Κρήτη, την Κω και τη Ρόδο, μέχρι τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα

Αν και η ίδια είναι πιο γνωστή για τη σχεδίαση και την κατασκευή των γνωστών ξενοδοχείων Rodos Village και Alila στη Ρόδο, Grand Serai στα Ιωάννινα, Blue Domes στην Κω, Laguna στην Κρήτη, και για τις ολικές ανακατασκευές και επεκτάσεις του επιβλητικού Roda Beach στην Κέρκυρα και του Faliraki Beach στο νησί των ιπποτών, το συνολικό της έργο αυτά τα 40 χρόνια συνδημιουργίας του πρώην ενιαίου ομίλου Mitsis Hotels με τον σύντροφο της στη ζωή, Κώστα Μήτση, περιλαμβάνει την έμπνευση, τον σχεδιασμό, την ανακαίνιση και τη λειτουργία δεκάδων ακόμα πετυχημένων πρότυπων μονάδων φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Σήμερα, η κυρία Λαμπίρη έχει την πλήρη ιδιοκτησία, μέσω της συμμετοχής της στις εταιρείες τους, των πεντάστερων ξενοδοχείων Serita Beach Resort, στον Ανισσαρά Χερσονήσου στο Ηράκλειο Κρήτης, Roda Beach Resort & Spa, στην Αχαράβη Κέρκυρας και Grand Serai Congress & Spa, στα Ιωάννινα. Επιπλέον, κατέχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, που αγγίζει το 30% στην εταιρεία Διαγόρας ΑΞΕ, που έχει στην ιδιοκτησίας της το επιβλητικό Alila Resort στην Ρόδο, το οποίο έχει, επίσης, ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την ίδια, καθώς αποτελεί το τελευταίο μεγάλο έργο που ολοκλήρωσε το 2013 με τον αείμνηστο σύντροφο της. Η σχεδίαση, κατασκευή και η λειτουργία του VIP All-inclusive concept του Alila Resort είναι το αποκορύφωμα του δημιουργικού και λειτουργικού της έργου στον πρώην ενιαίο όμιλο, γεγονός κοινά αποδεχτό στους επιχειρηματικούς κύκλους του ελληνικού τουρισμού.

Διαβάστε επίσης