ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Financial Markets Trading: Τα «μυστικά» των ειδικών στα χρηματοοικονομικά

Financial Markets Trading: Τα «μυστικά» των ειδικών στα χρηματοοικονομικά

Αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις για τη λειτουργία των τραπεζικών και χρηματιστηριακών dealing  rooms και είναι σε θέση να ασχοληθούν με ένα από τα πιο κεδοφόρα επαγγέλματα των τελευταίων δεκαετιών.

Ο λόγος για τους απόφοιτους των ελάχιστων σύγχρονων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, που φιλοξενούν εξιδεικευμένα προγράμματα οικονομικών σπουδών πάνω στην «τέχνη» του Financial Markets Trading. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και η Σχολή Διοίκησης και Οικονομικών του Deree – The American College of Greece, όπου οι σπουδαστές συνδέουν τη θεωρία με την πρακτική άσκηση, χάρη στην πρωτοποριακή –για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα– Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματoοικονομικών Συναλλαγών.

Με ορμητήριο το περίφημο Simulated Trading Room (STR), οι φοιτητές του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ξεκινούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο των ειδικών στα χρηματοοικονομικά, αποκτώντας όχι μόνο γνώσεις και εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηρίων και των τραπεζών σε πραγματικές συνθήκες, αλλά και ένα μοναδικό προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων τους στην απαιτητική αγορά εργασίας στον τομέα αυτό. Πώς, όμως, εξελίσσεται κάποιος στον καλύτερο «μονομάχο» της αρένας του Financial Markets Trading; Εκτός από το γεγονός ότι οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου minor θα έχουν εξοικειωθεί στο περιβάλλον ενός dealing room 25 θέσεων με λογισμικό, βάσεις δεδομένων και πλατφόρμες συναλλαγών, που χρησιμοποιούνται σήμερα στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών συστημάτων Reuters και Bloomberg, θα έχουν μάθει και όλα τα «μυστικά» των ειδικών στα χρηματοοικονομικά, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο συγκεκριμένων μαθημάτων, με προσομοιώσεις σε ομόλογα, παράγωγα, μετοχές και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα εν γένει. Το πρόγραμμα, μάλιστα, περιλαμβάνει εξειδικευμένα μαθήματα πάνω σε: Fundamentals of Trading, Equity Trading, Foreign Exchange Trading, Fixed Income Trading και Trading Financial Derivatives.

Αλλάζει τα δεδομένα των οικονομικών σπουδών στη χώρα μας

Την ιδέα για την ανάπτυξη του πρωτοποριακού αυτού έργου, που αλλάζει τα δεδομένα των οικονομικών σπουδών στη χώρα μας, είχε η δρ Άννυ Τριανταφύλλου, Dean του School of Business and Economics του Deree, κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού στο εξωτερικό, πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν και παρακολούθησε σεμινάρια για τη χρήση των trading room στην εκπαίδευση. Σήμερα, το STR δίνει ουσιαστικά σε κάθε σπουδαστή την ευκαιρία να κάνει πρακτική άσκηση, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, σε έναν χώρο άρτια εξοπλισμένο, όπου οι φοιτητές δεν βλέπουν μόνο το πώς δουλεύουν οι αγορές, αλλά παίρνουν και μια πολύ καλή ιδέα για το πώς οι εξελίξεις στην επικαιρότητα επηρεάζουν τις συναλλαγές και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδρά, βάσει των μεταβολών τη δεδομένη στιγμή.

a1

Υπάρχουν, εξάλλου, διάφοροι τύποι επενδυτών, ανάλογα με τη μέθοδο των συναλλαγών. Οι Νews Τraders, παραδείγματος χάρη, επικεντρώνουν την προσοχή τους στις λεγόμενες «κόκκινες ειδήσεις» και διαλέγουν να ενεργοποιηθούν χρονικά κοντά σε σημαντικές ανακοινώσεις των αγορών. Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων αυτών, η μεταβλητότητα αυξάνεται, ιδίως στην περίπτωση που υπάρχει απόκλιση στην ανακοίνωση σε σχέση με την αναμονή της αγοράς για κάποιο οικονομικό στοιχείο. Τότε, η μεταβλητότητα μπορεί να αυξηθεί για μικρό χρονικό διάστημα σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας περιθώρια για κερδοφόρες επενδύσεις. Αυτήν ακριβώς τη μεταβολή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι Νews Τraders. Να αξιοποιήσουν, δηλαδή, τις συναλλαγές για τη δημιουργία κέρδους, οι οποίες, αν και έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα, το αποτέλεσμα των ανακοινώσεων μπορεί να είναι τέτοιο, που να επηρεάσει ακόμα και μια μακροχρόνια στρατηγική.

Προσομοιώσεις και τεχνολογικές εφαρμογές

Όλους αυτούς τους δαιδαλώδεις παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν ανά πάσα στιγμή τις αγορές, οι σπουδαστές του προγράμματος Financial Μarkets Τrading τούς μαθαίνουν στις 24 διπλές οθόνες των υπολογιστών τους και στις τέσσερις μεγάλες οθόνες της αίθουσας, οι οποίες προορίζονται για να δέχονται αλλαγές από τα στοιχεία, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των προσομοιώσεων. Η αίθουσα STR ακολουθεί το καινοτόμο πνεύμα, που χαρακτηρίζει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδoς, το οποίο δημιουργεί, εδώ και δεκαετίες, πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα, με γνώμονα πάντα την καλύτερη κατάρτιση των φοιτητών και την προετοιμασία τους για κάποιο μεταπτυχιακό ή την αγορά εργασίας.

a2

Ανάμεσα στο πλήθος των τελευταίων τεχνολογικών εφαρμογών, που θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι αυριανοί επενδυτές στο προηγμένο dealing room, περιλαμβάνονται οι Bloomberg, Thomson Reuters, EIKON Database (πρώην Datastream), NASDAQ morningstar, TRADEREX, Palisade, Rotman, STATA, SPSS, Matlab και Eviews. Μέσα από τις πλατφόρμες των Bloomberg και Reuters, οι φοιτητές θα μπορούν, για παράδειγμα, να συσχετίσουν το ρόλο τους με την ανάλυση ειδήσεων, προεπισκόπηση χρηματοοικονομικών –λογιστικών και οικονομικών– μεγεθών μιας επιχείρησης, την προσομοίωση αγοραπωλησιών μετοχών, ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών χρεογράφων από τη σκοπιά των dealer, αλλά και να διαπιστώσουν εάν θα πρέπει να αγοράσουν μετοχές για –ή να πουλήσουν από– τα χαρτοφυλάκιά τους ως ιδιωτικοί επενδυτές.

Οι επαγγελματίες trader στην αγορά εργασίας

Έχοντας, λοιπόν, αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και γνώση πάνω στο περιβάλλον των συναλλαγών και των επενδύσεων, ο επαγγελματίας trader θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι να έχει πρόσβαση στο Internet, έναν φορητό υπολογιστή, σωστή προετοιμασία, γρήγορα αντανακλαστικά και… ένστικτο. Αν και το προφίλ των επαγγελματιών μπορεί να διαφέρει από trader σε trader, όπως επίσης και οι αποδοχές τους, οι μηνιαίες απολαβές μπορεί να φθάσουν δυσθεώρητα ύψη.

a3

Αυτός, ίσως, είναι και ένας από τους λόγους που οι σπουδές στο Financial Μarkets Τrading δεν μονοπωλούν μόνο το ενδιαφέρον όσων νέων θέλουν να εντρυφήσουν στις χρηματοοικονομικές επιστήμες, αλλά και των φοιτητών από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως το Marketing ή τις Γραφικές Τέχνες. Φυσικά, το πρωτοποριακό πρόγραμμα, που ενισχύει περαιτέρω τη φήμη του Κολλεγίου και το καθιερώνει ως ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά hub, πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό προσωπικό με μεγάλη πείρα τόσο ακαδημαϊκή, όσο και πάνω στη λειτουργία των αγορών.