ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατσέλη: Η Εθνική Τράπεζα η ισχυρότερη στην ελληνική τραπεζική αγορά

Κατσέλη: Η Εθνική Τράπεζα η ισχυρότερη στην ελληνική τραπεζική αγορά
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της θυγατρικής της στην Τουρκία, της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας και στόχος θα είναι να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, επισήμανε η πρόεδρος της τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης τόνισε πως η απόκτηση της Finansbank εδραίωσε τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας στα Βαλκάνια και η περίοδος διακράτησής της συνέβαλε στην ισχυρή κερδοφορία του ομίλου.

Η πώληση της Finasbank που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 γίνεται με τίμημα υψηλότερο από τους μέσους δείκτες της τουρκικής αγοράς, ενώ η επιτυχία της πώλησης σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη κρίνεται και από την εναλλακτική χρήση των κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στην Finansbank.

«Η απόφαση για την πώλησή της καθιστά την Εθνική την ισχυρότερη τράπεζα σε κεφάλαια και ρευστότητα στην ελληνική αγορά με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και σημαντικές δυνατότητες για το μέλλον», είπε.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εθνική θα μπορέσει να:

  • Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).
  • Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.
  • Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ