ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποδεκτή η προσφορά 368,5 εκατ. της Cosco για το 67% του ΟΛΠ

Αποδεκτή η προσφορά 368,5 εκατ. της Cosco για το 67% του ΟΛΠ
Το σύμβολο μιας συναλλαγής. Φωτογραφία από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας εργαζομένων και λιμενεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2015 EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή την βελτιωμένη προσφορά της Cosco για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως εξαιρετικής σημασίας για το Ταμείο και το ελληνικό Δημόσιο και σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Συνεδριάζοντας σήμερα (20/1) το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έκανε αποδεκτή την τελευταία προσφορά που είχε καταθέσει η κινεζική εταιρεία στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 67% του ΟΛΠ και σύμφωνα με την οποία η Cosco Group (Hong Kong) Limited προσφέρει τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ.

Κατά την αξιολόγηση της εν λόγω προσφοράς, το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη τις αποτιμήσεις που εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΠ και ανακήρυξε την Cosco πλειοδότη, καλώντας την να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται, προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Τα οφέλη κατά ΤΑΙΠΕΔ

Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ,
  • υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας,
  • τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ,
  • τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Σε δύο στάδια

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η παραπάνω συναλλαγή θα διαρθρωθεί σε δύο στάδια:

  1. Αφότου υποβληθεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών, η Cosco θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος σε ποσοστό 51% του ΟΛΠ.
  2. Εντός διαστήματος πέντε ετών και εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η κινεζική εταιρεία θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιό της από 51% σε 67%.

    Μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της δεύτερης φάσης, το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο:
  • από πληρωμές μερισμάτων για το ποσοστό 16%,
  • από τις πληρωμές τόκων για τα αντίστοιχα κεφάλαια που θα έχουν κατατεθεί από την COSCO ως εγγύηση για την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού του ΟΛΠ,
  • από τη διανομή μερίσματος για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει.

Άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Όπως τονίζει το Ταμείο, ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διευκρινίζεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Για την ιστορία, η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και οι Αλεξίου-Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και η Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ