ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια της Arclif στην Ελλάδα - Συνέντευξη με τον πρόεδρό της, Αθ. Λαζανά

Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια της Arclif στην Ελλάδα - Συνέντευξη με τον πρόεδρό της, Αθ. Λαζανά

Αλλάζει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα; Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο κ. Αθανάσιος Λαζανάς, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Arclif, εταιρείας συμμετοχών με έδρα την Ελβετία. Ο κ. Λαζανάς βρέθηκε πρόσφατα στη Αθήνα, μαζί με άλλους επιχειρηματίες για μία συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς, με στόχο την εκατέρωθεν ενημέρωση για τις επενδυτικές ευκαιρίες και το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα μας. 

Ο κ. Λαζανάς μίλησε στο CNN Greece για τα επενδυτικά σχέδια της Arclif και αποκάλυψε την πρόθεση της εταιρίας του να έρθει στην Ελλάδα επενδύοντας όχι μόνο σε καινοτόμες ιδέες αλλά και στην βιομηχανία, φέρνοντας στη χώρα μας την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Ερ.: Κύριε Λαζανά, τι ακριβώς είναι η Arclif και τι κάνει?

Απ.: Η Artclif είναι μια εταιρία που κάνει επενδύσεις. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει περίπου 60 επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες και προϊόντα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε από μια μικρή επένδυση 10.000 ευρώ και να φτάσουμε στα 25-30 εκατομμύρια ανάλογα ανά project. Κάθε χρόνο έρχονται στα γραφεία μας 600 με 800 projects τα οποία αξιολογούνται με βάση τα κριτήριά μας και αποφασίζουμε σε ποια θα επενδύσουμε.

Ερ.: Επενδύετε από ότι καταλαβαίνω σε νέες επιχειρήσεις και νέες ιδέες οι οποίες βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξής και στηρίζετε τους επιχειρηματίες ώστε να αναπτύξουν και να προχωρήσουν το τελικό προϊόν;

Απ.: Σωστά. Επενδύουμε σε ιδέες αλλά μπαίνουμε και στρατηγικά σε νέες επιχειρήσεις και αυτό που κοιτάζουμε είναι οι νέοι επιχειρηματίες να είναι αφιερωμένοι στην ιδέα τους και επίσης το συγκεκριμένο προϊόν να είναι μοναδικό. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Επενδύουμε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο που έχουμε είναι το HUMMERTM, έχει το ντιζάιν της HUMMER για το οποίο πληρώνουμε τα σχετικά δικαιώματα στην εταιρία και είναι σχετικά φθηνό. Κοστίζει 18.000 ευρώ. Θα πει κανείς δεν είναι και λίγα 18.000 αλλά δεν είναι και 118.000 που κοστίζουν άλλες μάρκες. Για να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αμάξι χρειάζεσαι ένα σταθμό φόρτισης που μπορεί να κοστίζει και 10.000 ευρώ. Εμείς λοιπόν έχουμε τέτοια τεχνολογία που μπορείς να συνδέσεις το αυτοκίνητο σε οποιαδήποτε πρίζα σας αυτές που έχουμε σπίτι μας και να το φορτίσεις.
Ψάχνουμε λοιπόν πως θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων με έξυπνες λύσεις.

Ερ.: Θέλετε να μου πείτε κάποιες από τις εταιρίες στις οποίες έχετε επενδύσει και στις οποίες βλέπετε προοπτική;

Απ.: Πριν τρία χρόνια κάναμε μία επένδυση σε μία εταιρία με το όνομα Wearable4you. Το παιδί που ήρθε με την ιδέα του και ζητούσε 15 εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξει το προϊόν, είχε φτιάξει ένα τεχνητό νύχι που έφερε μέσα του ένα τσιπάκι. Με μια εφαρμογή από το τηλέφωνό σου μπορούσες να του αλλάζεις χρώματα ή ακόμη και να βάζεις φωτογραφίες πάνω σε αυτό. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες. Κάναμε λοιπόν μια μελέτη για την δυνατότητα παραγωγής αυτού του προϊόντος και σήμερα είμαστε σε θέση να το παράγουμε, Κοιτάξτε όμως τι προέκυψε από αυτό το προϊόν. Φτιάξαμε ένα τεχνητό νύχι για τους ασθενείς που μπαίνουν σε νοσοκομείο της Ελβετίας για εγχειρήσεις. Αυτό το νύχι έχει τσιπάκι που φέρει όλες τις πληροφορίες του ασθενή και έτσι με με μια απλή σάρωση από μια συσκευή χειρός βλέπει αμέσως ο γιατρός ή ο νοσοκόμος το ιστορικό και το πρόβλημα του ασθενή. Και μάλιστα, χωρίς αυτές οι πληροφορίες να αποθηκεύονται πάνω στο νύχι για λόγους ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων, αλλά σε απομακρυσμένο σέρβερ.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα προϊόντα ομορφιάς, περάσαμε στην υγεία και τώρα έχουμε φτιάξει τεχνητά νύχια για ανθρώπους με άνοια ή αντίστοιχα προβλήματα, έτσι ώστε αν πάθουν κάτι ή χαθούν να είναι οι πληροφορίες που χρειάζονται άμεσα προσβάσιμες. Αν τώρα κάποιος πάει να το κλέψει, το τσιπ καταστρέφεται. Έχουμε όπως καταλαβαίνετε αναπτύξει πολύ υψηλή τεχνολογία. Αυτή η εταιρία σήμερα έχει μια αξία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνάντηση που είχα με στελέχη τις κυβέρνησης τους είπα: “φαντάζεστε να φέρουμε αυτό το προϊόν εδώ στην Ελλάδα για παραγωγή; Θα είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα δεδομένου ότι είναι ένα project πολλών εκατομμυρίων.” Το ίδιο ισχύει και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Να πάρουμε την παραγωγή από την Κίνα και να τη φέρουμε στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για καινοτόμες ιδέες που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα. Εμείς εκτός από τα αυτοκίνητα και τα wearables επενδύουμε μεταξύ άλλων σε ορυχεία, καλλυντικά και φάρμακα.

Ερ.: Μου λέτε δηλαδή ότι η Ελλάδα σας ενδιαφέρει ως επενδυτικός προορισμός και ότι είστε σε θέση να αξιολογήσετε νέες ιδέες από startups και όχι μόνο, και αν βρείτε ενδιαφέρον να επενδύσετε. Έχετε ξεκινήσει τις επαφές και την έρευνα;

Απ.: Ξεκινήσαμε πέρυσι και ήδη έχουμε δει κάποιες ιδέες. Εμείς ως Arclif λαμβάνουμε κάθε χρόνο από 600 έως 800 projects όπως σας είπα και επενδύουμε σε δύο ή τρία από αυτά. Δεν μπορούμε να επενδύουμε παντού. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι να προσπαθήσουμε να φέρουμε στην Ελλάδα τουλάχιστον ένα project ή τα αυτοκίνητα ή το νύχι, για να σταθεροποιηθούμε εδώ με ένα προϊόν που δεν υπάρχει πουθενά.

Ερ.: Είχατε επαφές με κυβερνητικά στελέχη. Τι αποκομίσατε από αυτές τις συζητήσεις;

Απ.: Παραβρεθήκαμε σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τουλάχιστον 10 υπουργούς και πολλούς επιχειρηματίες. Οι υπουργοί μας ανέλυσαν τι έχει ήδη αλλάξει και τι θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον και ήθελαν να ακούσουν τις δικές μας προτάσεις και ιδέες. Ήταν σίγουρα ενθαρρυντικά όσα ακούσαμε γιατί καταλάβαμε ότι οι άνθρωποι εννοούσαν αυτά που έλεγαν. Και πιστεύουμε ότι από δω και πέρα στην Ελλάδα τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο.

Ερ.: Οπότε καταλαβαίνω μου λέτε πως νιώθετε μια μεγαλύτερη σιγουριά πλέον ότι η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση και γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Ισχύει;

Απ.: Ναι. Υπάρχουν βέβαια τα προβλήματα της γραφειοκρατίας. Αυτό το οποίο μας έκανε εντύπωση είναι ότι για πρώτη φορά είδαμε σε ένα τραπέζι τόσα κυβερνητικά στελέχη μαζί και μπορούσες να συζητήσεις για πολλά θέματα, από ναυτιλία και ανάπτυξη μέχρι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα.

Ερ.: Επενδύετε σε wearables (συσκευές και αξεσουάρ υψηλής τεχνολογίας που τα φοράμε στο σώμα μας). Θα ήθελα να μου πείτε πως εξελίσσεται διεθνώς η συγκεκριμένη αγορά και πόσο αποδίδει η επένδυση σε αυτόν τον κλάδο.

Υπάρχει μια ραγδαία αύξηση της αγοράς. Για να καταλάβετε στην περίοδο 2017-18 η συγκεκριμένη αγορά είχε αύξηση 540%. Στα επόμενα χρόνια οι συσκευές αυτές θα είναι ολοένα και πιο σημαντικές για την ζωή μας. Μας ενδιαφέρουν διάφοροι κλάδοι όχι μόνο startups. Mας ενδιαφέρουν υγιείς επιχειρήσεις που μπορεί να είναι από τον κλάδο των τροφίμων, τη διαχείριση αποβλήτων κτλ αλλά να έχουν όραμα. Αυτό πια που ψάχνουμε είναι το κάτι διαφορετικό για να μπορέσουμε να επενδύσουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ