ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φέσσας: Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση

Φέσσας: Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηχηρή παρέμβαση έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα είχαν ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των θεσμών στις προοπτικές της οικονομίας και στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Ο ίδιος σε επιστολή προς τα μέλη του Συνδέσμου αποσαφήνισε πως το γεγονός πως ο ΣΕΒ σηκώνει το βάρος ενός πρόσκαιρου αντιαναπτυξιακού μέτρου όπως η αύξηση των εισφορών, δεν συνεπάγεται πως δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Η επιστολή του κ. Φέσσα έχει ως εξής:

«Αγαπητά μέλη,

»Ένας νέος χρόνος ξεκίνησε, με την ελληνική οικονομία να προσπαθεί (πάλι) την πολυπόθητη αναπτυξιακή στροφή και την κοινωνία να έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

»Το 2015 ήταν ίσως ο πιο κρίσιμος χρόνος της τελευταίας τριακονταετίας και όσα ζήσαμε στη διάρκειά του θα διαμορφώνουν τα συναισθήματα και τις επιλογές μας για αρκετά χρόνια.

»Ας ελπίσουμε ότι οι εμπειρίες που αποκομίσαμε θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μετασχηματισθεί σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Στο μετασχηματισμό αυτό όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, πρωτίστως βέβαια η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, αλλά εξ ίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

»Ο ΣΕΒ έχει διαχρονικά αποδείξει ότι παίρνει θέσεις που δεν είναι στενά συντεχνιακές η κοντόθωρες. Πάντοτε βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο. Έτσι και σήμερα θεωρούμε ότι μια καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης θα παρατείνει την υφεσιακή ροπή της οικονομίας και θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το Ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

»Η πρόοδος της συμφωνίας με τους εταίρους μας δεν είναι μια αυτονόητη τεχνική διαδικασία ή άλλο ένα πεδίο για τις γνωστές πολιτικές αντιπαραθέσεις που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μονόδρομος για να επιζήσουν οι επιχειρήσεις, να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία και να μειωθούν ανεργία, φτώχεια και ανισότητες.

»Υπεύθυνα και ψύχραιμα διακηρύσσουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για ψευδαισθήσεις. Η παραδοχή, που ξεκλειδώνει το βήμα προς τα εμπρός, είναι η δίκαιη κατανομή του κόστους. Και έχουμε το πλεονέκτημα να βροντοφωνάζουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι οργανωμένες επιχειρήσεις, οι δικές μας επιχειρήσεις, αποδεδειγμένα και επανειλημμένα βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια να παραμείνει η χώρα μας πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία.

»Δεν αρνηθήκαμε να σηκώσουμε το βάρος ενός πρόσκαιρου, αντιαναπτυξιακού μέτρου, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον συνοδεύεται από άλλα, φιλο-αναπτυξιακά μέτρα. Αυτό βέβαια δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όταν μάλιστα καταστρατηγούνται θεμελιώδεις, για κάθε ασφαλιστικό σύστημα, παράμετροι όπως η ανταποδοτικότητα των εισφορών.

»Μέσα στους μήνες που μεσολάβησαν, αναλάβαμε γενναίες πρωτοβουλίες, προτείνοντας συγκεκριμένα βήματα, στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για την ενθάρρυνση παραγωγικών επενδύσεων.

»Κινητοποιήσαμε τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους για να επαναφέρουμε τον ουσιαστικό τριμερή διάλογο. Οργανώσαμε μια ευρεία και επιτυχημένη διαβούλευση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η αδειοδότηση, η χωροταξία, το κόστος της ενέργειας, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, ο έλεγχος και η εποπτεία των επιχειρήσεων. Κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα, τα οικονομικά μας δελτία γίνονται σημεία αναφοράς στην οικονομική ανάλυση και επικαιρότητα, συνδυάζοντας γνώση, τεκμηρίωση και ουσιαστικές παρεμβάσεις, πιστές στις αξίες και τα διαχρονικά οράματα του ΣΕΒ.

»Καλώντας σας να θυμηθείτε τα πεπραγμένα της τελευταίας μας περιόδου, σας εύχομαι μια δημιουργική και παραγωγική χρονιά, που θα γίνει η βάση πάνω στην οποία η χώρα μας θα εγκαινιάσει μια νέα περίοδο σταθερότητας και αισιοδοξίας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ