ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dr Grant O'Connell: Το myblu™ φέρνει «κάτι καλύτερο» στο άτμισμα και τη ζωή των καπνιστών

Dr Grant O'Connell: Το myblu™ φέρνει «κάτι καλύτερο» στο άτμισμα και τη ζωή των καπνιστών

Μία νέα εποχή εγκαινιάζεται και στην Ελλάδα με το λανσάρισμα του καινοτόμου myblu™, με την «υπογραφή» της Imperial Tobacco. Πρόκειται για συσκευή ατμίσματος κλειστού τύπου (με κάψουλα/pod), ενώ το μόνο που έχουν να κάνουν οι ενήλικοι καπνιστές είναι να βρουν το pod με τη γεύση που προτιμάνε και κάπως έτσι ξεκινάει η εμπειρία. Ζυγίζοντας μόνο μερικά γραμμάρια, με κομψό στυλ και μπαταρία με μεγάλη διάρκεια, το myblu™ σκοπεύει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων όσων αναζητούν μια νέα, εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.

Μία νέα σελίδα, λοιπόν, ξεκινάει για τον κόσμο του ατμίσματος και όλους τους καπνιστές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το CNN Greece συνάντησε, στα γραφεία της Imperial Tobacco στην Ελλάδα, τον Dr Grant O'Connell, Επικεφαλής Επιστημονικών Υποθέσεων του Ομίλου της Imperial Brands και συνομίλησε μαζί του για τη νέα συσκευή ατμίσματος που φέρνει «κάτι καλύτερο» για τους καπνιστές παγκοσμίως.

imperial tobacco1

Διαβάστε τι απάντησε ο ίδιος στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα που διαφοροποιεί το myblu™ από τις άλλες εναλλακτικές λύσεις ατμίσματος;

Αρχικά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που επιτέλους έφτασε η στιγμή να λανσάρουμε σε μια τόσο σημαντική αγορά όπως είναι η Ελλάδα. Τρία από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το myblu™ από άλλα ατμικά προϊόντα είναι η καινοτομία, η επιστήμη και η ποιότητα. Όσον αφορά στην ποιότητα, η Imperial διαθέτει μία ομάδα επιστημόνων που ειδικεύονται στη μελέτη των τοξικών ουσιών. Επιπλέον, ερευνούν κάθε συστατικό που περιλαμβάνεται στο myblu™, όπως και όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε, εξασφαλίζοντας ότι είναι κατάλληλα για χρήση σε προϊόντα ατμίσματος.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται περισσότερα από 30 τεστ ασφαλείας, που αφορούν στην ποιότητα, την κατασκευή και την ασφάλεια. Εξάλλου, η Imperial Tobacco συνεχίζει να επενδύει σημαντικούς πόρους στην επιστήμη, τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα, ώστε να είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το myblu™.

Το βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας μας στην κατηγορία του ατμίσματος -ως εναλλακτική στον παραδοσιακό τρόπο καπνίσματος- είναι η καινοτομία, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μας επιτρέπουν τώρα να προσφέρουμε στους καπνιστές ικανοποιητικές εναλλακτικές και στην περίπτωση του myblu™, ένα προϊόν που δεν περιλαμβάνει ούτε καπνό ούτε καύση. Στην καρδιά της καινοτόμου παραγωγής του myblu™ , βρίσκονται οι πραγματικές ανάγκες του καταναλωτή. Έχουμε μακρά παράδοση στον καπνό, ως Imperial Tobacco, ως προς το να αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά θέλουν και χρειάζονται οι καπνιστές και με αυτή τη γνώση μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ικανοποιητικές εναλλακτικές. Και αυτό είναι ακόμη κάτι που μας διαφοροποιεί από τους άλλους κατασκευαστές.

imperial tobacco2

Η καινοτομία είναι μείζονος σημασίας για την Imperial Tobacco και την Fontem Ventures. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τις πρωτοποριακές έρευνες γύρω από το άτμισμα που έλαβαν χώρα στα εργαστήριά σας ή για επιπλέον επιτεύγματα που θα πρέπει να γνωρίζουμε;

Όταν σχεδιάζουμε νέα προϊόντα, πάντοτε αυτό για το οποίο προσπαθούμε είναι να ικανοποιήσουμε στο μέγιστο τις ανάγκες των ενήλικων καπνιστών. Έτσι και οι καινοτομίες του myblu™, είναι προσανατολισμένες στον ίδιο τον καταναλωτή -και μόνο. Προσπαθήσαμε ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στον ενήλικα καπνιστή ικανοποίηση, τόσο σε ό,τι αφορά στα επίπεδα νικοτίνης, όσο και γευστικά. Στην πραγματικότητα, η εν λόγω συσκευή ατμίσματος συνδυάζεται με τις καλύτερες γεύσεις στην κατηγορία τους, καθώς γνωρίζουμε -από επιστημονικής άποψης- ότι οι γεύσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την προσέλκυση των καπνιστών στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η εξαιρετικά εύκολη χρήση του είναι επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό, που συμβάλλει στην άψογη εμπειρία που προσφέρει το myblu™. Ας μην ξεχνάμε πως το blu είναι ένα δοκιμασμένο brand, καθώς κυκλοφορεί ήδη 10 χρόνια.

Από την πλευρά μας, έχουμε επενδύσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους σε επιστημονικές έρευνες, για παράδειγμα για το ερχόμενο έτος έχουμε ήδη δεσμευτεί πως θα επενδύσουμε περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη ένα επίτευγμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι είναι πως το myblu™ δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα, καθώς επενδύουμε και ψάχνουμε εναλλακτικούς επιστημονικούς τρόπους για να αναλύσουμε σε βάθος τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Αναφέροντας κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα ερευνών, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων καπνιστών υιοθέτησαν πλήρως προϊόντα ατμίσματος blu μετά από 90 ημέρες χρήσης.

Πώς θα έπρεπε να διατίθενται τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου, όπως το myblu™, στο εμπόριο; Πιστεύετε ότι πρέπει να τοποθετούνται εντός της κατηγορίας καπνού ή χωριστά;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως το εν λόγω προϊόν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε ενήλικες καπνιστές και εάν κάποιος δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο προϊόν τοποθετείται και να είναι διαθέσιμο προς πώληση μαζί με τα υπόλοιπα είδη καπνού/καπνίσματος, ώστε ο ενήλικος καπνιστής να έχει τη δυνατότητα της επιλογής. Στην Ελλάδα, η Imperial Tobacco έχει κάνει μία σημαντική επένδυση ώστε να υποστηρίξει τους λιανοπωλητές σε ό,τι αφορά σε αυτή τη νέα κατηγορία προϊόντων για εκείνους. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι το γεγονός πως ο λιανέμπορος θα πρέπει να είναι να θέση να επικοινωνήσει, αλλά και να «εκπαιδεύσει» τον ενήλικο καπνιστή. Από την πλευρά μας είμαστε διατεθειμένοι να εκπαιδεύσουμε τους λιανοπωλητές, ώστε να μπορούν να μιλούν και να εξηγούν με άνεση στους καπνιστές τι προϊόν είναι το myblu™.

imperial tobacco3

Το καινοτόμο ηλεκτρονικό τσιγάρο της Imperial Tobacco λανσαρίστηκε με επιτυχία σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και της Γαλλίας. Ποια η απήχησή του στις διεθνείς αγορές και ποιες οι προσδοκίες σας από την αγορά της Ελλάδας;

Το myblu™ είναι ένα brand παγκόσμιας αναγνώρισης, με 10 χρόνια παρουσίας στην κατηγορία. Έτσι, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε εξυπηρετήσει πολλά εκατομμύρια καπνιστές που επέλεξαν το myblu™ ως εναλλακτική. Είμαστε η Νο1 επιλογή στη Δυτική Ευρώπη, την Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ κατέχουμε εξέχουσα θέση τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αυτή τη βδομάδα λανσάρουμε το προϊόν στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Η δυναμική της Ελλάδας φαίνεται πως θα υψηλή, διότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενηλίκων καπνιστών στην Ευρώπη (31%). Σε αυτό το ποσοστό μπορούμε να δώσουμε την εναλλακτική να μεταβεί σε έναν λιγότερο επιβλαβή τρόπο καπνίσματος. Σύμφωνα με στοιχεία του 2017 από την ΕΕ, το 69% των Ελλήνων καπνιστών δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ ένα προϊόν ατμίσματος. Εκεί ακριβώς υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για εμάς.

Ωστόσο, οι Αρχές πρέπει να κινητοποιηθούν περαιτέρω γύρω από το άτμισμα. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει υποστήριξη και παρότρυνση, τόσο από την πλευρά των κυβερνήσεων όσο και από Οργανισμούς Υγείας, προς τα προϊόντα ατμίσματος. Αυτό πρέπει να γίνει και στις υπόλοιπες χώρες.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται η εταιρεία σας να αντιμετωπίσει, δεδομένου πως κινούμαστε σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου;

Το κλειδί σε αυτή τη νέα κατηγορία είναι η καινοτομία που τη διακρίνει. Από τη δική μας οπτική, περιμένουμε να δούμε κανονιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα παροτρύνουν και θα προωθούν αυτή την καινοτομία. Σαν Imperial Tobacco συνεχίζουμε να διαθέτουμε προϊόντα συμβατικού καπνίσματος, ωστόσο είναι πολύ ξεκάθαρο για την εταιρεία πως πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότεροι, ενήλικοι καπνιστές να μεταβούν σε προϊόντα ατμίσματος. Το πρόβλημα και το βασικό εμπόδιο που καλούμαστε να υπερκεράσουμε, είναι πως δεν υποστηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις τη μείωση ή την αντικατάσταση του συμβατικού τρόπου καπνίσματος, που είναι επιβλαβής για τους καπνιστές, με εναλλακτικές λύσεις.

Είναι γεγονός πως υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή και αναγνωρίζουμε πως δεν μπορεί ένα προϊόν να ικανοποιήσει όλους αυτούς τους καταναλωτές. Η μεταλλαγή μας, ως εταιρεία, σε μία εταιρεία με προϊόντα νέας γενιάς, είναι πλέον πραγματικότητα και υποστηρίζεται από μάρκες, επιστήμη και καινοτομία. Μάλιστα, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας μας συγκαταλέγονται προϊόντα τα οποία είναι στο στάδιο της ανάπτυξης και τα οποία αφορούν σε θερμαινόμενο καπνό, όπως επίσης προϊόντα νικοτίνης που λαμβάνονται από το στόμα (σακουλάκια νικοτίνης), τα οποία δεν περιέχουν καπνό.

imperial tobacco4

Ποια η θέση σας σχετικά με τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ και τα οποία συνδέουν το άτμισμα με θανάτους;

Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, που σχετίζεται άμεσα με όσα ανέφερα προηγουμένως για την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών, αλλά και για αυθεντική και επιστημονικά τεκμηριωμένη επικοινωνία. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο και αυτό που βλέπουμε σε καθημερινή βάση είναι οι εσφαλμένες αναφορές επιστημονικών μελετών. Ως συνέπεια, παρατηρείται φθίνουσα εμπιστοσύνη στην κατηγορία ατμίσματος. Έτσι, αυξάνεται ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών σε όλη την Ευρώπη που θεωρούν πως τα προϊόντα ατμίσματος είναι το ίδιο επιβλαβή ή και περισσότερο, από τα συμβατικά τσιγάρα. Για το λόγο αυτό, τα MME πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να αναφέρουν με ακρίβεια τα επιστημονικά ευρήματα. Αντ’ αυτού, στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετές πρόσφατες αναφορές μέσων ενημέρωσης που υπονοούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα γενικά σκοτώνουν ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κλειστού και ανοιχτού τύπου συσκευές ατμίσματος. Στα ανοιχτά συστήματα, ο καπνιστής μπορεί να αναμειγνύει ό,τι υγρό θέλει στη συσκευή και όσον αφορά στα δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, οι καπνιστές φαίνεται πως χρησιμοποίησαν συσκευές ανοιχτού τύπου με «σπιτικά φτιαγμένα» υγρά. Μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών φαίνεται πως περιείχαν THC (ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης) στην οποία οι χρήστες πρόσθεσαν μία πηκτική χημική ουσία (vitamin e-acetate). Αυτό φαίνεται πως ήταν το πρόβλημα, αλλά αναμένουμε τα τελικά συμπεράσματα των Αμερικανών ερευνητών.