ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μονάδα φυσικού αερίου για τη Μytilineos, στα 300 εκατ. η επένδυση

Νέα μονάδα φυσικού αερίου για τη Μytilineos, στα 300 εκατ. η επένδυση

Τον «θεμέλιο λίθο» του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο έβαλε την Τετάρτη στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Α.Ε., Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της General Electric Power Europe, Michael Rechsteiner.

Το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου, όπως επισημαίνει η εταιρεία, φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού της συστήματος. Η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο θα υπερβεί τα 2GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για ξένες πράσινες επενδύσεις και φέροντας ως παράδειγμα την επενδυτική κίνηση της Mytilineos υπογράμμισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ένα έργο σαν κι αυτό θεμελιώνεται στην αρχή της νέας κυβέρνησης. Αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών στο σχέδιο μας. Είναι ένδειξη της αποφασιστικότητας μας να ξεμπλέξουμε το κουβάρι που κρατά πίσω την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Τόνισε δε ότι μετά και την άρση των capital controls, αλλά και την ελάφρυνση της φορολογίας, κανείς δεν θα μπορεί να επικαλείται «ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα» για επενδύσεις.

Επανέλαβε ακόμη τη δέσμευση του για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, τονίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα προχωρά πιο μπροστά ακόμα και από τη Γερμανία που έχει δεσμευτεί για απανθρακοποίηση έως το 2038».

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Mytilineos

Από τη πλευρά του ο Ευάγγελος Μυτιληνιαίος υπογράμμισε τη δέσμευση της εταιρείας να συνταχθεί με την κυβερνητική προσπάθεια ώστε ο σημερινός στόχος της πράσινης ενέργειας από 20% να ανέλθει στο 35% το 2030.

Απευθυνόμενος τον πρωθυπουργό τον συνεχάρη για την αποφασιστικότητά του στους στόχους για την «πράσινη» πολιτική, τονίζοντας: «Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές».

Όπως είπε η Μυτιληνιαίος Α.Ε. στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη.

«Έως το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος, εν τω μεταξύ, στη συνεργασία με την αμερικανική General Electric για τον εξοπλισμό της μονάδας φυσικού αερίου είπε πως «η υπερσύχρονη τεχνολογία της GE που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει στην πιο αποδοτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά εργοστάσια κατά 70%».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της GE αναφερόμενος στο νέο εργοστάσιο της Mytilineos σημείωσε πως με την τεχνολογία H Class κατατάσσεται στην top class εργοστασίων διεθνώς. Πρόσθεσε δε πως η μονάδα αποτελεί ορόσημο και για την GE καθώς είναι ο 100ος αεριοστρόβιλος που κατασκεύασε η εταιρεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ