ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΙΟΒΕ: Όφελος έως και 1,594 δισ. ευρώ από τη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής

ΙΟΒΕ: Όφελος έως και 1,594 δισ. ευρώ από τη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Να γίνει της Κορέας» στον τομέα της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προτρέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το ΙΟΒΕ αναφέρει πως με τα σημερινά δεδομένα από τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προκύπτει δημοσιονομικό όφελος 46 εκατ. ευρώ. Ωστόσο υποστηρίζει πως εάν η χώρα μας υιοθετήσει παρεμβάσεις που υιοθέτησε η Νότιος Κορέα στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσε να αυξήσει το δημοσιονομικό όφελος στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη και στα 1,594 δισ. ευρώ εάν η διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι καθολική.

Τα 13 μέτρα που προτείνει το ΙΟΒΕ για την αύξηση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

1. Έκπτωση 1% της αξίας των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μέσω τερματικών POS (κάρτες πληρωμής και ηλεκτρονικό χρήμα) για αγορά αγαθών και υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα από κλάδους με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.

2. Έκπτωση κατά 5% της αξίας των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μέσω τερματικών POS σε κλάδους μέτριου κινδύνου φοροδιαφυγής.

3. Έκπτωση 10% της αξίας των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μέσω τερματικών POS σε κλάδους υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής.

4. Λοταρία για καταναλωτές που πραγματοποιούν συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε κλάδους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.

5. Διάθεση τερματικών EFTPOS σε όλα τα καταστήματα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

6. Υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών, με επιδότηση για την εγκατάσταση τερματικών EFTPOS σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 150 χιλ. ευρώ που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με μέτριο και υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.

7. Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για συναλλαγές με αξία πάνω από 30 ευρώ σε κλάδους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.

8. Αντικατάσταση της υποχρέωσης συλλογής έντυπων αποδείξεων με ισόποση υποχρέωση για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

9. Υποχρεωτική πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ίση με 10% του εισοδήματος για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν μείωση του φόρου λόγω χαμηλού εισοδήματος.

10. Μείωση του φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους με τελικούς πελάτες.

11. Συμμετοχή στη λοταρία και επιχειρήσεων που δέχονται συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

12. Δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης, στα πρότυπα του προγράμματος «Τράπεζες σε Δράση», της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το οποίο προσφέρει χρηματοπιστωτική εκπαίδευση σε μαθητές Λυκείου.

13. Ενίσχυση του ρόλου του κράτους στη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσα πληρωμής με υποχρεωτική χρήση μεταφορών πίστωσης για τις εισπράξεις στα τελωνεία (ICISnet), καθολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικού παραβόλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ