ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ταξίδι από τα ελληνικά terroir και οινοποιεία στο… ράφι της Lidl

Ταξίδι από τα ελληνικά terroir και οινοποιεία στο… ράφι της Lidl

Ένα μοναδικό ταξίδι σε δύο οινοποιεία της Ελλάδας πραγματοποίησε το CNN Greece, με στόχο να ανακαλύψουμε την ποιότητα των κρασιών που φτάνουν στα ράφια της Lidl Ελλάς, τα οποία μεταξύ άλλων έχουν και ελληνική υπογραφή. Μάλιστα, η Lidl Eλλάς διαθέτει στα ράφια της 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής. Στο σύνολο των διατιθέμενων ετικετών περιλαμβάνονται και επώνυμα κρασιά από οινοποιεία, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, για όλους τους λάτρεις του οίνου.

Στάση πρώτη: Στην «καρδιά» της εμφιάλωσης

Το οινικό μας ταξίδι ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις των «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» που πραγματοποιεί εξαγωγές σε 27 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Μεγάλη Βρετανία. Η ξενάγησή μας ξεκίνησε με την πληροφορία πως τα Ελληνικά Κελλάρια εμφιαλώνουν ετησίως περίπου 2,5 εκατ. φιάλες για λογαριασμό της Lidl, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Highlight των πληροφοριών που ο Thomas Kunstmann, διευθυντής εξαγωγών της επιχείρησης, μοιράστηκε μαζί μας, το γεγονός πως από το νέο έτος ο Όμιλος αναμένεται να ξεκινήσει τις εξαγωγές και στα καταστήματα της Lidl Αμερικής.

oinopoieio

Όσο παρατηρούσαμε τη διαδικασία της εμφιάλωσης, που πληροί τα πιο αυστηρά κριτήρια, ενημερωθήκαμε πως ο Όμιλος «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» σε συνεργασία με τη Lidl Ελλάς εμφιαλώνει το Ασύρτικο Στερεάς Ελλάδος, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας, το Αγιωργίτικο Νεμέας, τον Κόκκινο Κρητικό, το γλυκό κρασί Σάμος, καθώς και τη ρετσίνα. Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά στη Lidl διαθέτει εκτός από τα δικά της κρασιά και την ετικέτα Σάμος, γλυκό κρασί Π.Ο.Π. από μοσχάτο Σάμου, το οποίο παράγεται από τον ΕΟΣ Σάμου και εμφιαλώνεται στις εγκαταστάσεις «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων», τα οποία έχουν εκτός των άλλων και την ευθύνη της διανομής των κρασιών του συνεταιρισμού. Ας σημειωθεί ότι περίπου 50.000 φιάλες κρασιού Σάμος, πωλούνται σε ετήσια βάση μέσω της Lidl Ελλάς, καθώς και ακόμα 50.000 φιάλες διατίθενται μέσω του δικτύου διανομής της «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων».

oinopoieio2

Στάση δεύτερη: Στα terroir της Πελοποννήσου

Το ταξίδι μας συνεχίστηκε, αυτή τη φορά με προορισμό το Αίγιο και συγκεκριμένα το οινοποιείο Cavino. Με την επιχείρηση να εξάγει σε 52 χώρες και το 50% των εξαγωγών της να διοχετεύεται στη Γερμανία, η συνεργασία με τη Lidl είναι κάτι περισσότερο από πρώτιστης σημασίας. Βασικός συνεργάτης στο λιανεμπόριο, λοιπόν, της Lidl Ελλάς η Cavino, για λογαριασμό της οποίας παράγει μία σειρά από ετικέτες. Συγκεκριμένα, για λογαριασμό της αλυσίδας, η Cavino παράγει ετησίως περί τις 2,8 εκατ. φιάλες, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο διοχετεύεται σε διεθνείς θεματικές εβδομάδες της Lidl στο εξωτερικό.

oinopoieio3

Ο κ. Αντώνης Μάρκου, Senior Buyer Lidl Ελλάς

Η ξενάγηση υπό τον Γιάννη Αναστασίου, διευθύνων σύμβουλο της Cavino, ξεκίνησε με τις εγκαταστάσεις να εντυπωσιάζουν. Αξίζει να σημειωθεί πως η Cavino ξεκίνησε τη συνεργασία με τη Lidl Ελλάς με έναν μόλις κωδικό, για να φτάσει αισίως σήμερα να παράγει 14 κωδικούς (με αυξητικές τάσεις). Μάλιστα, η Cavino υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής της. Μεταξύ άλλων προγραμματίζει εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος σύνδεσης παραγωγής-αποθήκευσης μηχανογράφησης, το οποίο θα λειτουργεί online.

Στην ξενάγησή μας προστέθηκε και σημείο ενδιαφέροντος στο Μέγα Σπήλαιο, όπου η Cavino διατηρεί terroir. Να σημειωθεί ότι η Cavino παράγει και ξένες ποικιλίες όπως Sauvignon, Cabernet, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot. Ταυτόχρονα όμως πειραματίζεται και με νέες ποικιλίες όπως η Μαλβαζία, το Βιδιανό και ο Σιδερίτης.

oinopoieio4

Οι 8 εκατ. φιάλες και οι βραβευμένες ετικέτες

Η Lidl Ελλάς πουλάει 8.156.000 συνολικά φιάλες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε πως η εταιρεία δίνει βαρύνουσα σημασία στο κρασί το προσεχές χρονικό διάστημα, με προσθήκες που δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν λάτρη του οίνου. Επιπλέον, να υπογραμμίσουμε πως ήδη, για το 2019, διαθέτει στην γκάμα της έξι βραβευμένα κρασιά. Πρόκειται για το μοσχοφίλερο Πελοποννήσου, το Λαγόρθι Riesling, τη Νεμέα ΠΟΠ Αγιωργίτικο Barrique, το Cabernet-Merlot, το Ξινόμαυρο Reserve του Αμυνταίου, καθώς και τον Ροζέ Αφρώδη Οίνο.

Οι συλλεκτικές «Είκοσι Ιστορίες», η πολυαναμενόμενη προσθήκη

Η επετειακή έκδοση, για τα 20 χρόνια της Lidl στην Ελλάδα, με τίτλο «Είκοσι Ιστορίες» αναμένεται να διανθίσει την γκάμα των ετικετών στα ράφια της στο προσεχές διάστημα. Πρόκειται για ποικιλία Syrah-Merlot, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Cavino και αφορά σε 20 διαφορετικά μπουκάλια (αριθμημένα) τα οποία στο πίσω μέρος τους περιγράφουν εν συντομία μία ιστορία-μυθοπλασία. Εξαιρετική ιδέα, μοναδική προσέγγιση, απίθανη αισθητική σε μία συλλεκτική συσκευασία.

oinopoieio5

Είκοσι τυριά από Ελλάδα και εξωτερικό στα ψυγεία της Lidl Ελλάς

Τέλος, επειδή καλύτερο γευστικό «σύμμαχο» από το τυρί δεν υπάρχει για το κρασί, να τονίσουμε πως λίγες μόνο εβδομάδες έμειναν για να δούμε στα ράφια της Lidl Ελλάς ειδικό ράφι τυριών με επιλεγμένους κωδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου στα ψυγεία της αλυσίδας θα βρίσκονται 20 κωδικοί, εκ των οποίων οι δώδεκα είναι ελληνικοί, ενώ οι οκτώ από το εξωτερικό, ανάμεσα σε αυτούς τουλουμοτύρι Καρύστου, αρσενικό Νάξου, Tiroler Alder Αυστρίας και Brandy Nuss Φινλσανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ