ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δείξε μου το ρεύμα σου να σου πω πόσο Genius είσαι

Δείξε μου το ρεύμα σου να σου πω πόσο Genius είσαι

Με τη μέση μηνιαία δαπάνη των καταναλωτών σε κάθε νοικοκυριό να μην ξεπερνά τα 560 ευρώ, κάθε απρόοπτη χρέωση στους λογαριασμούς μπορεί να αποβεί μοιραία για τον οικιακό προϋπολογισμό. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η μέση μηνιαία ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία αυξήθηκε πέρυσι κατά 0,6% σε σχέση με το 2017, με το 38,4% της συνολικής ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από ένα νοικοκυριό να είναι για το μαγείρεμα, το 14,7% για τη λειτουργία του ψυγείου, το 10,6% για τη λειτουργία του πλυντηρίου ρούχων και, μόλις, το 6,6% και το 4,9% για φωτισμό και ψύξη της κατοικίας, αντίστοιχα.

Οι «δυσάρεστες» εκπλήξεις

Όταν ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στην κάλυψη οικιακών αναγκών για είδη διατροφής, στέγαση και ενέργεια, με την οικονομική επιβάρυνσή τους να αγγίζει το 34,3% των συνολικών μηνιαίων εσόδων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εξοικονόμηση χρημάτων δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Σε περίπτωση, μάλιστα, που η τακτοποίηση των οφειλών συνοδεύεται και από «δυσάρεστες» εκπλήξεις, όπως κρυφές χρεώσεις ή εκκαθαριστικά σημειώματα, η επιλογή του καταλληλότερου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταναλωτών.

Εξάλλου, η ανάλυση της καταναλισκόμενης ενέργειας αποκαλύπτει κάποια πολύ σημαντικά στοιχεία για την καταναλωτική συμπεριφορά και τις ανάγκες των πολιτών σε ηλεκτρική ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση του καταναλισκόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα νοικοκυριά των αστικών περιοχών καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά 15,4% σε σχέση µε εκείνη των αγροτικών περιοχών, με την πλειονότητα των χρηστών να αξιοποιούν ανεξάρτητες μονάδες κλιματισμού, τουλάχιστον τέσσερις μήνες το χρόνο. Ακόμα και για την παραγωγή ζεστού νερού, το 74,5% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για να καλύψει τις ανάγκες του. Αν ρίξει, μάλιστα, κάποιος μια πιο προσεκτική ματιά στην πρόσφατη έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει, μεταξύ άλλων, και το συμπέρασμα ότι η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά άτομο είναι κατά μέσο όρο 69% υψηλότερη στην περίπτωση των μονομελών νοικοκυριών.

To ρεύμα είναι… στα χέρια σου

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι ότι η επιλογή του καταναλωτικού προφίλ βρίσκεται πλέον στα χέρια κάθε καταναλωτή και, μάλιστα, χωρίς να χάνεται στη… μετάφραση των χρεώσεων. Παραφράζοντας, λοιπόν, τη δημοφιλή λαϊκή ρήση σε «δείξε μου το ρεύμα σου να σου πω πόσο Genius είσαι», οι χρήστες μπορούν να έχουν τον έλεγχο του λογαριασμού τους, απολαμβάνοντας σταθερή χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα με βάση την καταναλισκόμενη ενέργεια. Υπάρχει, δηλαδή, πάροχος που προσφέρει σε χρήστες με μικρομεσαίες ανάγκες κατανάλωσης -έως 3.000kWh ανά έτος- σταθερό πάγιο στα 26 ευρώ, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

protergia2

Τη δυνατότητα, όμως, να αναδείξουν την Genius πλευρά τους έχουν και οι καταναλωτές που δεν χαρακτηρίζονται για τις μινιμαλιστικές τους ενεργειακές απαιτήσεις. Σταθερή χρέωση ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα, μπορούν να απολαμβάνουν και οι χρήστες με μεσαίες και αυξημένες ανάγκες σε κιλοβατώρες, με τα πάγια κόστη να μην ξεπερνούν τα 35 και 49 ευρώ, αντίστοιχα. Εκτός, όμως από την αναζήτηση των χαμηλότερων σταθερών χρεώσεων, υπάρχουν πολλές ακόμα ευελιξίες και προγράμματα, που μπορούν να συνοδεύσουν την ηλεκτροδότηση και να βοηθήσουν στην προσπάθεια των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το ύψος της ποσότητας των kWh ανά έτος, οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν και χρέωση ενέργειας ημέρας/νύχτας με 0€/kWh, έκπτωση 10% επί των χρεώσεων προμήθειας για εμπρόθεσμες πληρωμές λογαριασμών και χρέωση βασικού εκπτωτικού τιμολογίου, μετά την κατανάλωση της επιλεχθείσας ποσότητας.

Το καλύτερο, όμως, όλων είναι ότι στην ψηφιακή εποχή ο έλεγχος ακόμα και της κατανάλωσης ρεύματος γίνεται από το κινητό σου! Κατεβάζοντας την κατάλληλη εφαρμογή στο smartphone, ο χρήστης θα μπορεί να περιορίσει τις «σπατάλες» του, αλλά και να μεταφέρει αυτόματα τις υπολειπόμενες kWh στο επόμενο έτος, βάσει του… πόσο Genius είναι. Μπορεί όλα τα παραπάνω να μοιάζουν με ένα φουτουριστικό σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι, καθώς η Protergia τα κάνει πραγματικότητα σε μόλις «τρεις πράξεις». Τρία Genius πακέτα, δηλαδή, τα οποία έρχονται να φέρουν τα πάνω κάτω στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, κάνοντάς τες πιο «ξεκάθαρες» από ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ