ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνέντευξη του ιδρυτή του Invest gr Ανδρέα Γιαννόπουλου στο CNN Greece

Συνέντευξη του ιδρυτή του Invest gr Ανδρέα Γιαννόπουλου στο CNN Greece

Συνέντευξη στο CNN Greece παραχώρησε ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, ιδρυτής του Investgr, μιλώντας για την ιδέα που τον ώθησε στην οργάνωση συνεδρίου, καθώς και το ίδιο το InvestGR Forum που εξελίσσεται σε θεσμό. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ποια ήταν η ιδέα που σας παρακίνησε να οργανώσετε ένα συνέδριο αποκλειστικά για τις ξένες επενδύσεις πριν από τρία χρόνια;

Η ιδέα προέρχεται από την περίοδο όπου ζούσα στη Γαλλία, όταν παρακολούθησα τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να συγκαλεί σύσκεψη, στα ανάκτορα των Βερσαλλιών, με 140 επικεφαλής ξένων πολυεθνικών και παρουσία 16 υπουργών του, για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του να καταστήσει τη Γαλλία ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Αυτό, σε συνδυασμό με την πανθομολογούμενη ανάγκη ξένων επενδύσεων για την ανάκτηση ανάπτυξης στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία, μας οδήγησε να σκεφθούμε τη δημιουργία ενός ευρύχωρου βήματος, όπου οι επικεφαλής των ξένων εταιρειών, ο πολιτικός κόσμος, οι ειδικοί και η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μπορούσαν να διατυπώσουν τις θέσεις και προτάσεις τους για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μπορέσει και η Ελλάδα να μπει στα ραντάρ των κεντρικών γραφείων των ξένων εταιρειών ως επενδυτικός προορισμός.

Το InvestGR Forum: Foreign Investments in Greece εξελίσσεται σε «θεσμό», μιας και η αγορά φαίνεται να το θεωρεί ως το πλέον αξιόπιστο και πλήρες συνέδριο, με αποκλειστικό θέμα τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Ποια είναι, λοιπόν, τα συστατικά της επιτυχίας του InvestGR Forum;

Η ερώτησή σας ηχεί, κυριολεκτικώς, σαν μουσική στα αυτιά μου. «Συ είπας», θα έσπευδα, λοιπόν, κατ’αρχάς, να σας απαντήσω… Όμως, η αλήθεια είναι ότι το ακούσαμε και από το σύνολο σχεδόν της αγοράς, ιδίως από όσους συμμετείχαν στα δύο πρώτα InvestGR, είτε ως ομιλητές είτε ως ακροατές. Δεν θα υπέκυπτα, εν τούτοις, στον πειρασμό και την αλαζονεία να διεκδικήσω «συνταγή και συστατικά επιτυχίας». Ωστόσο, τα γεγονότα είναι, ως γνωστόν, ξεροκέφαλα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: δεκάδες διακεκριμένοι ομιλητές, δεκάδες μεγάλες εταιρείες – χορηγοί, εκατοντάδες ανώτερα στελέχη και επαγγελματίες στο ακροατήριο, τα δύο προηγούμενα χρόνια. Πληρότητα πάνελ και θεματολογίας, ποιότητα και κύρος ομιλητών, υποστήριξη εκ μέρους σημαντικών θεσμών, σημαντική δημοσιότητα, μάλλον δεν τα λες και λίγα όλα αυτά.

Τι σας οδήγησε στην επιλογή να τιτλοφορήσετε το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece is Back; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλει;

Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιδαψιλεύσουμε φιλοφρονήσεις ή ψόγο στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η ψύχραιμη, ωστόσο, παρατήρηση οδηγεί σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα, μετά από μια υπερδεκαετή και βαθιά οικονομική κρίση, φαίνεται να επιστρέφει στο οικονομικό πεδίο με περισσότερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, χωρίς να παραβλέπονται φυσικά οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι. Και είναι, ακριβώς, αυτός ο λόγος, στον οποίο οφείλεται ο τίτλος “3rd InvestGR Forum 2020: Greece is Back”.

Μπορεί να κερδηθεί το επενδυτικό στοίχημα στη μετα-μνημονιακή Ελλάδα;

Νομίζω ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές επιτυχίας, χωρίς να παραβλέπουμε τους κινδύνους. Ωστόσο, η υλοποίηση μιας επένδυσης, ειδικά από μια πολυεθνική εταιρεία, είναι μια αρκετά μακρά διαδικασία, άρα όχι άμεσης καύσης. Παρά ταύτα, είναι ήδη πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό σε πλείστους τομείς για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έως τότε, νομίζω ότι ένας ρεαλιστικός και μετρήσιμος στόχος θα ήταν να ξεκολλήσουν σημαντικές επενδύσεις που λιμνάζουν για χρόνια. Κι εδώ, φαίνεται ότι γίνεται αποτελεσματική δουλειά, η οποία παράγει και θετικά μηνύματα πέραν των συνόρων.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει σταθερά και αποφασιστικά βήματα, ιδίως με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων των τριών Μνημονίων, για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Αν και απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να εστιάσουμε στα USPs της χώρας και να τα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.

Ενδεικτικώς, θα ανέφερα τις προοπτικές που ανοίγονται για την εγκατάσταση διεθνών Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς, όπως οι κλινικές μελέτες, οι τεχνολογίες πληροφορικής, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.

Επίσης, θα προσέθετα την ύπαρξη καλά εκπαιδευμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, στο οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να προστεθεί, δηλαδή να επανέλθει στη χώρα, ο σημαντικός αριθμός Ελλήνων επιστημόνων που εργάζεται και αριστεύει στο εξωτερικό.

Τι θα περιμένουμε, ειδικότερα, μέσα από το πρόγραμμα του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece is Back;

Στο Πρόγραμμα του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece is Back, θα επιχειρηθεί, μέσα από τις θεματικές των πάνελ συζητήσεων, να αποτυπωθεί η επιστροφή της Ελλάδας και της οικονομίας της σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου, αλλά και τι πρέπει να γίνει ώστε να καθιερωθεί πλέον η Ελλάδα ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εξής θεματικές ενότητες: «Εμβληματικές Επενδύσεις: Η ώρα της υλοποίησης», «Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του R&D» και «Από το Brain Drain στο Brain Gain».

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η Έρευνα – βαρόμετρο της METRON ANALYSIS με θέμα: «Ελλάδα, ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;», με προσωπικές συνεντεύξεις επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα.

Με την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργου Παγουλάτου, θα παρουσιαστεί, επίσης, μελέτη για τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου της χώρας.

Πέρυσι, προβάλατε ορισμένες ελληνικές εταιρείες στο 2nd InvestGR Forum 2019, κάτω από τον τίτλο Greek Ambassadors. Περί τίνος επρόκειτο και θα το επαναλάβετε και στο 3rd InvestGR Forum 2020;

Πράγματι, στόχος μας είναι να δώσουμε και το 2020 τη δυνατότητα σε δυναμικές ελληνικές εταιρείες-success stories από διαφόρους κλάδους, να προβάλουν τη δική τους επιχειρηματική αφήγηση σε ένα ακροατήριο υψηλόβαθμων στελεχών ξένων εταιρειών, αλλά και ενός ευρύτερου ακροατηρίου ειδικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων σημαντικών ελληνικών και ξένων ΜΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο, φιλοδοξούμε να εκπέμψει το 3rd InvestGR Forum 2020: Greece is Back το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων μιας ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ