ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι πωλήσεις δανείων φέρνουν στην Αθήνα τους Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπουρ Ρος και Τζον Πόλσον

Οι πωλήσεις δανείων φέρνουν στην Αθήνα τους Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπουρ Ρος και Τζον Πόλσον

Στην Αθήνα θα βρεθούν εντός της εβδομάδας οι μεγαλοεπενδυτές Πρεμ Γουάτσα, Γουίλμπουρ Ρος και Τζον Πόλσον για επαφές με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και με στελέχη της κυβέρνησης.

Οι επενδυτές έχουν δει τις μετοχές των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει να καταρρέουν από τη αρχή του έτους και εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις από πιθανές επιπλοκές στην επικείμενη αξιολόγηση.

Η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank, στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδος και στην Μυτιληναίος. Η WL Ross & Co, η επενδυτική εταιρεία του Γουίλμπουρ Ρος είναι μέτοχος της Eurobank, ενώ η Paulson & Co, το fund του Τζον Πόλσον διαθέτει συμμετοχές σε Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από την αρχή του 2016 χάνει 38,85%, όταν ο Γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών χάνει 15.37%. Η μετοχή της Eurobank από την αρχή του 2016 σημειώνει απώλειες 28,85% και η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει πτώση 28,51%. Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά μόλις 11% από την αρχή του 2016.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Τζον Πόλσον είχε προ ημερών εκφράσει την έντονη αντίδραση του για το γεγονός της απομάκρυνσης του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εμφανίζεται ενοχλημένος και από την κυβερνητική απόφαση για την επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Κατά τραπεζικές πληροφορίες μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι κ.κ. Γουάτσα, Ρος και Πόλσον για τη διαδικασία διαχείρισης και πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι μεγαλοεπενδυτές επιθυμούν να έχουν λόγο στο που θα κατευθυνθούν τα σχετικά δάνεια.

Το θέμα αυτό είναι ευαίσθητο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις τραπεζικές διοικήσεις, αφενός διότι το σχετικό νομοθετικό πλέγμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως, αφετέρου διότι η έναρξη πώλησης δανείων και η δρομολόγηση μαζικών πλειστηριασμών από funds θα ήταν ένα πρόσθετο πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ