ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρθροσκόπηση ώμου: Μικρή επεμβατικότητα, μεγάλη αποτελεσματικότητα

Αρθροσκόπηση ώμου: Μικρή επεμβατικότητα, μεγάλη αποτελεσματικότητα

Οι τελευταίες δεκαετίες αποτελούν περίοδο εξαιρετικής άνθισης στο χώρο της ορθοπαιδικής χειρουργικής. Η ανάπτυξη νέων τεχνικών σηματοδοτούν μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων, με την αρθροσκόπηση να κατέχει κυρίαρχη θέση.

Οι παθήσεις του ώμου καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της ορθοπαιδικής, καθότι ο ώμος αποτελεί την άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο ανθρώπινο σώμα και, ως εκ τούτου, εμφανίζει αυξημένη επιρρέπεια σε τραυματισμούς.

Ο ορθοπαιδικός Εμμανουήλ Μπριλάκης, με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των παθήσεων ώμου, μας ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αρθροσκόπηση του ώμου.

Ο εξειδικευμένος ιατρός συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ορθοπαιδικούς της χώρας και πλέον το όνομά του έχει συνδεθεί με την εφαρμογή των πιο σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για τη θεραπεία του ώμου.

Ο Εμμανουήλ Μπριλάκης διαθέτει πολυετή εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις με σημαντικές συνεργασίες με ομάδες και αθλητές ανώτερου επιπέδου και υψηλών απαιτήσεων. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συνεδρίων παγκόσμιας εμβέλειας, σε πολλά από τα οποία έχει διατελέσει ομιλητής. Επίσης, είναι ενεργό μέλος σε Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς αλλά και Παγκόσμιους φορείς της Αθλητικής Ορθοπαιδικής χειρουργικής.

Η διαρκής και τεκμηριωμένη έρευνά του σε θέματα νέων χειρουργικών πρακτικών, έχουν αναγνωριστεί από διακεκριμένους οργανισμούς και τον καθιστούν έναν από τους πιο ενημερωμένους χειρουργούς της νέας γενιάς.

DrBrilakis

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου και ποιους αφορά;

Πρόκειται για μία τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας και απόλυτης ακρίβειας, η οποία, αρχικά, είχε εφαρμογή ως μία αμιγώς διαγνωστική μέθοδος. Όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των εργαλείων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται αλλά και την αυξημένη εμπειρία των χειρουργών ώμου, η αρθροσκόπηση απέκτησε θεραπευτικό χαρακτήρα και σήμερα έχει εκτοπίσει τις ανοικτές μεθόδους.

Η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα που προσφέρει στην αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων την καθιστά σαν μια πολύτιμη τεχνική, η οποία έχει το προβάδισμα στη σύγχρονη ορθοπαιδική χειρουργική.

Ο ελάχιστα επεμβατικός της χαρακτήρας, δημιουργεί πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή, ενώ του προσφέρει μία απολύτως ανώδυνη εμπειρία.

Η αρθροσκόπηση ώμου εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος παθήσεων του ώμου. Αφορά κυρίως σε περιστατικά όπου η βλάβη δεν επιτρέπει πλέον στον ασθενή να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στην περίπτωση των αθλητών, λόγω της υπέρχρησης της άρθρωσης, οι τραυματισμοί του ώμου είναι συνηθισμένοι. Η αντιμετώπισή τους με την αρθροσκοπική μέθοδο εξασφαλίζει την ταχύτερη επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους με το λιγότερο δυνατό ρίσκο. Αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο για έναν αθλητή. Ωστόσο, η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να γίνεται σταδιακά, υπό τις οδηγίες έμπειρων φυσιοθεραπευτών και την επίβλεψη του χειρουργού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής μεθόδου σε σχέση με την κλασική ανοικτή επέμβαση;

Η μεγάλη επιτυχία της αρθροσκόπησης έγκειται στην πλήρη οπτική επαφή με το εσωτερικό της άρθρωσης σε συνδυασμό με την ελάχιστη επεμβατικότητά της.

Σε σχέση με την κλασική ανοικτή επέμβαση, η αρθροσκοπική μέθοδος ελαχιστοποιεί την αιμορραγία, ενώ εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση και άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Με την αρθροσκόπηση, η αποκατάσταση της βλάβης πραγματοποιείται μέσω τομών πολύ μικρής διαμέτρου. Κάνουμε λόγο, λοιπόν, για μία διαδικασία, φιλική στο σώμα, η οποία διεκπεραιώνεται γρήγορα και ομαλά.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο γιατρός έχει πλήρη οπτική πρόσβαση στο εσωτερικό της άρθρωσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μικρού ειδικού εργαλείου, το οποίο φέρει κάμερα και εισχωρεί διαμέσου της τομής. Το εργαλείο αυτό συνδέεται με οθόνη 4Κ high definition, η οποία απεικονίζει την άρθρωση μεγεθυμένη. Έτσι, ο χειρουργός διενεργεί την επέμβαση σε συνθήκες απόλυτου ελέγχου.

Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική, η αρθροσκόπηση προσφέρει την ελάχιστη ταλαιπωρία στον ασθενή με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Τα ποσοστό των επιπλοκών είναι μικρότερο του 1%, ενώ, στη σπάνια περίπτωση που συμβούν, είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς;

Ο ασθενής αμέσως μετά την επέμβαση είναι σε θέση να κινητοποιηθεί, ενώ μόλις μερικές ημέρες μετά, επιστρέφει στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η μετεγχειρητική εξέλιξη του ασθενούς εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η γενικότερη κατάσταση υγείας.

Ο ασθενής ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία, με στόχο την ταχύτερη και ασφαλέστερη επάνοδό του.

Εμμανουήλ Μπριλάκης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος
https://brilakisorthopaedics.gr/
Αιόλου 30Α , Π.Φαλήρου
Ερυθρού Σταυρού 5, Μαρούσι
210 98 30 991
info@brilakisorthopaedics.gr