ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλλαξε γνώμη ο Τραμπ. Είναι φυσικό να αλλάζουν τα δεδομένα

Άλλαξε γνώμη ο Τραμπ. Είναι φυσικό να αλλάζουν τα δεδομένα

Τα πρωτοσέλιδα βουίζουν: «Μεταστροφή Τραμπ», «Απόφαση – έκπληξη από τον Τραμπ», «Τα γυρνάει τώρα ο Τραμπ», μερικοί από τους… ψυχραιμότερους τίτλους των μέσων ενημέρωσης που αποτυπώνουν τον «θόρυβο» γύρω από το γεγονός. Όταν αλλάζει γνώμη ο Τραμπ, αλλάζουν τα πολιτικά δεδομένα. Όχι μόνο τα πολιτικά δεδομένα στις ΗΠΑ, αλλά τα πολιτικά δεδομένα και οι πολιτικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ο μεγαλύτερος «παίκτης» παγκοσμίως και κάθε του λέξη, πόσο μάλλον κάθε του μεγάλη απόφαση, έχει αντίκτυπο τόσο στις αγορές όσο και στους πολιτικούς συσχετισμούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει τη δύναμη να αλλάζει τα δεδομένα, επηρεάζοντας τους πάντες.

Η απόφαση Τραμπ να επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα. Ξαφνικά, με μια μόνο κίνηση, ο «απομονωμένος Ερντογάν» έγινε ο ισχυρός παίκτης στο συριακό. «Καθαρίζοντας» το θέμα που έχει στα ανατολικά του σύνορα και θεωρώντας τον εαυτό του ισχυρό στο παγκόσμιο πεδίο, διαπραγματεύεται από διαφορετική θέση πια με τους Ευρωπαίους στο προσφυγικό. Οι απειλές του πως «θα ανοίξει την κάνουλα», επιτρέποντας το ανεξέλεγκτο πέρασμα προσφύγων και μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εάν αυτές δεν «συμμορφωθούν» στις απαιτήσεις του, αποκτούν άλλη δυναμική.

Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα της βαρύτητας των αποφάσεων του «ισχυρότερου παίκτη». Όπως ο πρόεδρος Τραμπ με μια του απόφαση αλλάζει το τοπίο, το ίδιο συμβαίνει αντιστοίχως σε όλα τα πεδία. Αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παίκτης στο πεδίο της Ενέργειας στη χώρα μας είναι η ΔΕΗ και κάθε τι που αλλάζει η ΔΕΗ είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει αντιδράσεις. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, όπως τα λέει το νέο τηλεοπτικό σποτ της ΔΕΗ: Όταν η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος δηλαδή ενεργειακός πάροχος της χώρας, αλλάζει και φέρνει φυσικό αέριο, αλλάζουν και τα ενεργειακά δεδομένα στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ βάζει το φυσικό αέριο στο παιχνίδι και πλέον εσύ ως καταναλωτής γνωρίζεις πως έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει μεταξύ μιας σειράς επιλογών από οικιακά και κοινόχρηστα προγράμματα φυσικού αερίου σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές: Είτε διαθέτεις αυτόνομη θέρμανση, είτε κεντρική, είτε ζεις σε μονοκατοικία είτε σε πολυκατοικία, είτε βρίσκεσαι στην Αθήνα είτε στην επαρχία, είτε ζητάς συμβόλαιο ετήσιο είτε μεγαλύτερης διάρκειας, θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει, αυτό που καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού σου με τον καλύτερο τρόπο. Οι έξι επιλογές που έχεις, από το «Αυτόνομο ΑΠΛΟ» μέχρι το «Κοινόχρηστο ΣΤΑΘΕΡΟ-12 Gold», όλα προσφέρουν από μικρή έως καθόλου πάγια χρέωση και ειδικές προσφορές, όπως σταθερή τιμή χρέωσης ή συνολική μείωση στη χρέωση ενέργειας φυσικού αερίου.

Το σημαντικό είναι να προλάβεις το timing, να επωφεληθείς με τον καλύτερο τρόπο από την αλλαγή των δεδομένων τη στιγμή που γίνονται. Γιατί η ΔΕΗ αυτή την περίοδο προσφέρει επιπλέον έκπτωση 15% στις χρεώσεις ενέργειας φυσικού αερίου σε όλους όσοι γίνουν τώρα πελάτες φυσικού αερίου, μια προσφορά που θα βρίσκεται σε ισχύ έως και 31/1/2020.

Οι αποφάσεις των ισχυρών επηρεάζουν τα δεδομένα παγκοσμίως και αναλόγως της κλίμακας για την οποία μιλάμε, επηρεάζουν τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, το σπίτι μας. Μπορεί η αλλαγή της απόφασης του προέδρου Τραμπ σε σχέση με το κουρδικό να επικρίθηκε παγκοσμίως και ειδικά για τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαρακτηρίστηκε αρνητική εξέλιξη, όμως αυτό δεν είναι θέσφατο για κάθε αλλαγή. Αντίθετα, οι πραγματικά «μεγάλοι παίκτες» παίρνουν τις αποφάσεις τους ή τις αλλάζουν, με βάση το κοινό συμφέρον, τη θέση των πολλών, το όφελος της κοινωνίας. Η ΔΕΗ αλλάζει και φέρνει φυσικό αέριο, αλλάζουν τα ενεργειακά δεδομένα στην Ελλάδα, αλλάζουν και οι επιλογές του καταναλωτή, που είναι στην περίπτωση αυτή ο απόλυτα κερδισμένος «παίκτης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ