ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το τσιγάρο…

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της το τσιγάρο…
PIXABAY

Στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνατα στοιχεία του World Population Review για το 2019.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης καταγράφεται, επίσης και η μεταστροφή των Ελλήνων από το κάπνισμα τσιγάρων σε εναλλακτικές πρακτικές και ειδικότερα σε προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Τη στιγμή που στη χώρα μας περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα ανθρώπους (42,65%) καπνίζουν, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης ως προς τις συνήθειες των καπνιστών, γεγονός που επιβεβαιώνει, σε συνέντευξή του προς το CNNi και τη δημοσιογράφο, Τζούλια Τσάτερλι, ο διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International, Αντρέ Καλατζόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα «σκήπτρα» σε επίπεδο καπνιστών κατέχει το Κιριμπάτι (52,60%) και ακολουθούν η νήσος Ναούρου (47,50%), η Ελλάδα (42,65%), ενώ στην τέταρτη θέση κατατάσσεται η Σερβία, με ποσοστό 41,65%.

Ακολουθούν:

  • Ρωσία (40,90%)
  • Ιορδανία (40,45%)
  • Ινδονησία (39,90%)
  • Βοσνία – Ερζεγοβίνη (38,60%)
  • Λίβανος (38,30%)
  • Χιλή (38,00%)

pinakas 1

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στην Ελλάδα οι καπνιστές είναι στην πλειονότητά τους άνδρες σε ποσοστό 52,60%, ενώ μόλις το 32,70% είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με μετρήσεις της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris, κατά το γ’ τρίμηνο το 2019, ο όγκος πωλήσεων τσιγάρων μειώθηκε κατά περίπου 6%, ενώ αντίθετα, ο όγκος πωλήσεων προϊόντων θερμαινόμενου καπνού αυξήθηκε κατά περίπου 85%.

Πρέπει να λυθεί μια τεράστια σύγχυση

Η συνέντευξη του κ. Καλατζόπουλου στο CNNi δόθηκε με αφορμή τους θανάτους που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου στις ΗΠΑ και συνδέονταν με προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο ίδιος τονίζει πως το IQOS δεν είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά συνιστά ένα σύστημα θερμαινόμενου καπνού, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ έχοντας και τη σχετική αδειοδότηση από την Αμερικανική Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Τα προϊόντα IQOS δεν καίνε τον καπνό και γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται απαλλαγμένα από τον καπνό. Και γι’ αυτό αρχίζετε να βλέπετε τη διαφορά, με την έννοια ότι πρόκειται για μια καλύτερη εναλλακτική έναντι των τσιγάρων, για τους καπνιστές», επισημαίνει ο κ. Καλατζόπουλος.

Και προσθέτει: «Πράγματι, είναι κρίμα που έχουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών που συνδέονται με ασθένειες των πνευμόνων. Αλλά, καθώς η έρευνα της FDA και του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) συνεχίζεται, βλέπουμε ότι οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τη χρήση ελαίων και όχι με την παραδοσιακή νικοτίνη που περιέχεται σε προϊόντα όπως το IQOS. Θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη σύγχυση κάποια στιγμή».

Το σύστημα θερμαινόμενου καπνού IQOS καίει τον καπνό σε χαμηλότερη θερμοκρασία, και μάλιστα με σαφώς πιο μειωμένη χρήση χημικών σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι Έλληνες καπνιστές αλλάζουν συνήθειες

Όπως εξηγεί ο κ. Καλατζόπουλος, οι Έλληνες καπνιστές προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, με τις συσκευές θερμαινόμενου καπνού, όπως, για παράδειγμα είναι και το IQOS, να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, πώς νιώθει ο ίδιος ως Έλληνας που η χώρα του κατέχει υψηλή θέση στις τάξεις των καπνιστών, αλλά και πώς θα έπειθε τους συμπατριώτες του να επιλέξουν ένα σύστημα θερμαινόμενου καπνού, αντί του τσιγάρου, ο Αντρέ Καλατζόπουλος απαντά: «Το IQOS πάει πολύ καλά στην Ελλάδα. Εάν ρίξουμε μια ματιά στον κόσμο, έχουμε ήδη κοντά 13 εκατ. άτομα που άφησαν το τσιγάρο και άλλαξαν στο IQOS. Στην Ελλάδα φτάνουμε το 10%-11% της συνολικής κατανάλωσης καπνικών προϊόντων. Επομένως, πιστεύω ότι πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια».

O CEO της Philip Morris International επιμένει πως «η Ελλάδα αφήνει πίσω της το τσιγάρο και στρέφεται σε καλύτερες εναλλακτικές».

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Αντρέ Καλατζόπουλου στο CNNi:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ