ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των Fairfax, Paulson και WL Ross & Co

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των Fairfax, Paulson και WL Ross & Co

Πλήθος συναντήσεων στην Αθήνα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και με στελέχη της κυβέρνησης θα έχουν σήμερα και αύριο οι μεγαλοεπενδυτές Πρεμ Γουάτσα και Τζον Πόλσον. Στην Αθήνα θα βρεθεί και ο στενός συνεργάτης του Γουίλμπουρ Ρος, Στίβεν Τζόνσον ο οποίος θα μετέχει στις σχετικές συζητήσεις.

Οι επενδυτές έχουν δει τις μετοχές των εταιρειών στις οποίες έχουν επενδύσει να καταρρέουν από τη αρχή του έτους και εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις από πιθανές επιπλοκές στην επικείμενη αξιολόγηση.

Ο επικεφαλής της Fairfax θα έχει μαζί με τον Στίβεν Τζόνσον συνάντηση την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, διαθέτει συμμετοχή στην Eurobank, στην Grivalia, στην Praktiker Ελλάδος και στη Μυτιληναίος και έχει δρομολογήσει την εξαγορά της Eurolife. Η WL Ross & Co, η επενδυτική εταιρεία του Γουίλμπουρ Ρος είναι μέτοχος της Eurobank, ενώ η Paulson & Co, το fund του Τζον Πόλσον διαθέτει συμμετοχές σε Πειραιώς, Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Τζον Πόλσον είχε προ ημερών εκφράσει την έντονη αντίδραση του για το γεγονός της απομάκρυνσης του Άνθιμου Θωμόπουλου από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ εμφανίζεται ενοχλημένος και από την κυβερνητική απόφαση για την επένδυση των ταμειακών διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.

Κατά τραπεζικές πληροφορίες μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι κ.κ. Γουάτσα, Ρος και Πόλσον για τη διαδικασία διαχείρισης και πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι μεγαλοεπενδυτές επιθυμούν να έχουν λόγο στο που θα κατευθυνθούν τα σχετικά δάνεια.

Το θέμα αυτό είναι ευαίσθητο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις τραπεζικές διοικήσεις, αφενός διότι το σχετικό νομοθετικό πλέγμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως, αφετέρου διότι η έναρξη πώλησης δανείων και η δρομολόγηση μαζικών πλειστηριασμών από funds θα ήταν ένα πρόσθετο πλήγμα για την εικόνα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ