ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι απεριόριστες δυνατότητες των οπτικών ινών που αξίζει να γνωρίζουμε

Οι απεριόριστες δυνατότητες των οπτικών ινών που αξίζει να γνωρίζουμε

Οπτικές ίνες. Πολλά ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για τα πάρα πολύ λεπτά και γυάλινα αυτά νήματα τα οποία μεταφέρουν υπό τη μορφή φωτός τα ψηφιακά μας δεδομένα. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε ή δεν γνωρίζουμε επί της ουσίας τις πραγματικές δυνατότητες των οπτικών ινών.

Με το δίκτυο των οπτικών ινών να αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (και όχι μόνο), δεν υπάρχει αμφιβολία πως είτε επιθυμούμε να εκμεταλλευτούμε τις οπτικές ίνες για το σπίτι είτε για τις επιχειρήσεις μας, οι επιλογές που μας προσφέρουν σήμερα είναι απεριόριστες και όπως θα διαπιστώσετε, οι ταχύτητες τους εκπληκτικές.

Με το 2020 να απέχει μία μόλις «ανάσα», αξίζει να βάλουμε κάτω από το μικροσκόπιό μας τα απίθανα αυτά νήματα που αναβαθμίζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε και επικοινωνούμε και όπως φαίνεται, φέρνουν -ήδη- το αύριο της τεχνολογίας στο σήμερα.

Αν μη τι άλλο, όλοι χρειαζόμαστε και κυρίως, δικαιούμαστε πιο γρήγορο Ιντερνέτ στο σπίτι και το γραφείο. Αξίζει, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς θα το αποκτήσουμε και για να συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιλογές που οι οπτικές ίνες μας προσφέρουν στην Ελλάδα σήμερα.

Ιδού, λοιπόν, πέντε μοναδικές δυνατότητες των οπτικών ινών που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας

106

Παρέχουν εγγυημένες ταχύτητες 100Mbps και 200Mbps

Μπορεί να μην το γνωρίζατε όμως μέσα στο 2019, συνολικά 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα απέκτησαν ταχύτητες Ίντερνετ 100Mbps και 200Mbps μέσω της υποδομής Fiber To Τhe Home (FTTH) -το 75% της οποίας στη χώρα μας έχει υλοποιηθεί από τον Όμιλο ΟΤΕ, δηλαδή οι οπτικές ίνες «περνάνε» μέσα από το COSMOTE Fiber. Με τον υπερδιπλασιασμό των γραμμών FTTH το 2020 και τη δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης της ταχύτητας σε 1Gbps να αποτελούν βασικούς στόχους του Ομίλου, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις οπτικές ίνες φαντάζουν ήδη κάτι περισσότερο από αισιόδοξες.

Προσφέρουν τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης για όλους μας

Σε ό,τι αφορά στο σήμερα αλλά και το αύριο της ελληνικής κοινωνίας, τα νέα που σχετίζονται με τις οπτικές ίνες είναι εξίσου θετικά. Αρκεί να αναλογιστούμε πως χάρη στις αξιόπιστες δικτυακές υποδομές και τις υψηλές ταχύτητες που οι οπτικές ίνες προσφέρουν, η ελληνική περιφέρεια μπορεί να αποκτήσει τοπική ανάπτυξη και βελτιωμένη εξυπηρέτηση για τους πολίτες της. Άλλωστε το Fiber To Τhe Home αναμένεται να γίνει διαθέσιμο σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο έως το 2022 και καλύπτοντας -μεταξύ άλλων- με οπτική ίνα εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια!

Ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα

Μία ακόμη δυνατότητα που οι οπτικές ίνες μας προσφέρουν σήμερα σχετίζεται με τον κλάδο της επιχειρηματικότητας. Και αυτό διότι χάρη στις εγγυημένες ταχύτητες Ίντερνετ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, επιχειρηματίες σε σημαντικούς κλάδους όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία, η Κτηνοτροφία και η Βιομηχανία έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την τεχνολογία και τις γρήγορες ταχύτητες προκειμένου να εξελιχθούν και να ενισχυθούν.

Παρέχουν εκπληκτικές online gaming εμπειρίες

Με τον αριθμό τον Ελλήνων gamers να αυξάνεται συνεχώς, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε -φυσικά- στη σχέση των δικτύων νέας γενιάς με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Διότι για τους λάτρεις του online gaming, οι οπτικές αποτελούν ό,τι καλύτερο υπάρχει από άποψη ταχύτητας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την αποστολή και λήψη δεδομένων με υπερυψηλές ταχύτητες και εξαιρετική ποιότητα διασύνδεσης. Αυτό σημαίνει πως χάρη στις οπτικές ίνες σήμερα, οι gamers στην Ελλάδα μπορούν να απολαμβάνουν ασταμάτητο video streaming και να έχουν κορυφαίες gaming εμπειρίες, χωρίς διακοπές και καθυστερήσεις.

Φέρνουν το αύριο στο σήμερα

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε το πώς τα δίκτυα νέας γενιάς αλλάζουν ήδη και αναμένεται να αναβαθμίσουν περαιτέρω τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και διασκεδάζουμε, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών: Από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στο Internet of Things και από την Εικονική Πραγματικότητα (VR) μέχρι το 3D printing και τα Αυτόνομα Ρομπότ (Autonomous Robots). Οι οπτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας, επιτρέποντας μας παράλληλα να έχουμε καλύτερη πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες και υπηρεσίες, ακόμη και σε εκείνες που αφορούν στον τομέα της Ιατρικής -και δη την υγεία μας.

107

Όποια και αν είναι η σχέση μας με την τεχνολογία, τα δίκτυα νέας γενιάς είναι ήδη εδώ και όπως φαίνεται, αξίζει να τα εκμεταλλευτούμε. Με τη δυνατότητα ειδικής επιδότησης ύψους 360 ευρώ να είναι διαθέσιμη στη χώρα μας, το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην απολαμβάνουμε σήμερα τις απεριόριστες ευκαιρίες που μπορούν να μας προσφέρουν οι οπτικές ίνες, τόσο στα σπίτια όσο και στις επιχειρήσεις μας.