ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική: Μια επένδυση 2,2 δισ. ευρώ και 5.000 θέσεων εργασίας

Μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική: Μια επένδυση 2,2 δισ. ευρώ και 5.000 θέσεων εργασίας

Η Χαλκιδική και ειδικά η Βορειοανατολική Χαλκιδική είναι από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας μας σε ορυκτά και μέταλλα, με ξεχωριστό το κοίτασμα χρυσού που εντοπίζεται εκεί. Τα σημαντικά, παγκοσμίου κλάσης κοιτάσματα της Χαλκιδικής βρίσκονται στο επίκεντρο επί 25 αιώνες. Ήδη από την ελληνική αρχαιότητα υπήρξε ενδιαφέρον για τον χρυσό της περιοχής, ενώ κατά τη βυζαντινή περίοδο και ακολούθως επί Τουρκοκρατίας, η εκμετάλλευση των μεταλλείων ήταν πλήρης. Σήμερα η κατάσταση τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή, όσο και γενικά στο χώρο του μετάλλου και των ορυκτών έχει αλλάξει εκ θεμελίων – παρότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παραμένουν πάντα στο επίκεντρο. Η εξόρυξη είναι μια διαδικασία που γίνεται πλέον με εξελιγμένες τεχνολογικά μεθόδους, με αποτέλεσμα τόσο την καλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, όσο και την ανάπτυξη της περιοχής, με δεδομένη την ασφάλεια των εργαζομένων και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Επένδυση για την τοπική και την εθνική οικονομία

Στην Ελλάδα, που η κρίση «γονάτισε» την οικονομία της χώρας και ειδικά στην περιφέρεια, εκτοξεύοντας την ανεργία στα ύψη και κάνοντας το brain drain μάστιγα, η ΒΑ Χαλκιδική και τα μεταλλεία της κράτησαν την περιοχή ζωντανή, σε διάφορους τομείς. Η τεράστια επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, της θυγατρικής εταιρείας της πολυεθνικής μεταλλευτικής εταιρείας Eldorado Gold, συνέβαλε ουσιαστικά στη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα επενδυτικό project που ήρθε στη χώρα μας μέσα στην κρίση, έθεσε γερές βάσεις και συνεχίζει με ακόμα πιο μακρόπνοα σχέδια και δυναμική, όπως αυτή που χρειάζεται η Ελλάδα για να αλλάξει. Διότι μια τέτοιου μεγέθους επένδυση, που ήδη έχει φτάσει το 1 δισ. δολάρια και όταν ολοκληρωθεί θα αγγίξει τα 2,2 δισ. δολάρια, όχι μόνο συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική οικονομία, αλλά και στην εθνική: Εκτιμάται πως η Ελληνικός Χρυσός έχει αποδώσει 360 εκατ. ευρώ έσοδα στο ελληνικό κράτος μέχρι στιγμής, ποσό που στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης θα φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ!

2 copy

Πολύ σημαντική επίσης η συμβολή της εταιρίας προς τους Έλληνες προμηθευτές, προς τους οποίους έχει καταβάλει 800 εκατ. ευρώ, (ποσό που θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ), ενώ τέλος, η Ελληνικός Χρυσός έχει προσφέρει στην εθνική οικονομία 620 εκατ. ευρώ από εξαγωγές, ποσό που θα εκτοξευθεί στα 11,6 δισ. στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης.

3 copy

Το ενδιαφέρον στην κοινωνία που αναπτύσσεται

Η επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας έχει σημαντική επιρροή και στην τοπική κοινωνία. Ως εκ τούτου, η συνεργασία με την κοινωνία, η ασφάλεια των εργαζομένων στα Μεταλλεία, αλλά και ο πλήρης σεβασμός στο περιβάλλον, δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα μιας σύγχρονης εταιρίας. Στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των στόχων αυτών, έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αξίας 80 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις υποδομών, την ενίσχυση παράλληλων οικονομιών όπως ο τουρισμός και τη στήριξη δράσεων κοινής ωφελείας για την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με αποτύπωμα που θα μείνει στον τόπο αυτό ακόμα και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

4 copy

Ειδικά οι 1.600 θέσεις εργασίας που δημιούργησε και διατηρεί η εταιρία στη ΒΑ Χαλκιδική, αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τη συμβολή στη μείωση του εθνικού ποσοστού ανεργίας, συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναζωογόνηση της περιοχής και στην περιφερειακή της ανάπτυξη. Πρόκειται άλλωστε για θέσεις εργασίας που προσφέρουν ποιοτική απασχόληση, προσελκύοντας παράλληλα υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Σε μισθούς για τις θέσεις αυτές, η εταιρία έχει καταβάλει μέχρι σήμερα 225 εκατ. ευρώ, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, υπολογίζεται πως το ποσό θα φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι 9 στους 10 εργαζομένους στην Ελληνικός Χρυσός προέρχονται από τον δήμο Αριστοτέλη. Κάθε ένας από αυτούς τους εργαζόμενους γνωρίζει ότι είναι απολύτως ασφαλής, καθώς στα μεταλλεία πληρούνται οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας για τον εξορυκτικό κλάδο διεθνώς.

Συνύπαρξη μεταλλευτικής δραστηριότητας και κοινωνιών που προοδεύουν

Χαρακτηριστικό επιτυχημένο μοντέλο αποτελεί αυτό που εφαρμόζεται στη «μεταλλευτικότερη» χώρα της Ευρώπης, τη Σουηδία. Στην περιοχή Bergslagen, όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα μεταλλεία, λειτουργούν μέχρι και τοπικές σχολές μηχανικών μεταλλείων και μεταλλουργών, ενώ επιτροπές πολιτών σε συνεργασία με τα μεταλλεία καθορίζουν την κοινή τους στρατηγική. Αντίστοιχα, στη Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός έχει πάντα σταθερή επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της τοπικής κοινωνίας, εξετάζοντας όλα τους τα αιτήματα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση μαθημάτων ρομποτικής για παιδιά και εφήβους του Δήμου Αριστοτέλη, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και επιστημόνων, αλλά και η στήριξη του προγράμματος Roots, μιας πρωτοβουλίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

5

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι μια επένδυση που πρόκειται να αποφέρει στην εθνική οικονομία 2,2 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία και προστατεύοντας το περιβάλλον. Είναι μια επένδυση που οδηγεί τη χώρα στο μέλλον, με υπευθυνότητα και ασφάλεια, κάτι που τόσο η ελληνική οικονομία όσο και η ελληνική κοινωνία έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη.